– Oi, se der kommer Sasja, en fast kunde, ler Rajisa Tymtsjenko.
Hun har fått øye på en stamkunde i høyt tempo, med never fulle av tomme vannkanner. Han smiler når han ser kvinnen, som er iført en sommerlig kjole og oransje refleksvest.
Smilet avslører et par gulltenner, da han får høre det fra den 61 år gamle trikkekonduktøren:
– Goooood morgen! Du er for sent ute til din faste tappekran.
FYLLER OPP: Rajisa Tymtsjenko skrur på strømmen som sender vann fra store tanker til de tre 1000-literstankene på trikken.
Foto: Fredrik Tombra / NRKHun kjenner alle som henter vann fra henne, og alle kjenner rutetidene hennes.
Hun kunne pensjonert seg for en stund siden, men har valgt å jobbe. Nå sper hun på pensjonsutbetalingen som er på 600 norske kroner i måneden og holder liv i Mykolajiv.
Den sørukrainske havnebyen er større enn Bergen. Rundt én million mennesker bor i Mykolajiv fylke, snaut halvparten av dem har ikke tilgang på tilstrekkelige mengder rent vann. Slik har det vært i flere år.
Trikken må frem: – Mange lider
Forsyningene med trikken er et av flere livsviktige tiltak etter at Russland har ødelagt vannforsyningene i regionen.
– Det er krig og mange lider. Noen ganger hjelper jeg de eldre med å levere vann på døren, slik at de får hjelp og ikke mer lidelse. Det føles bra å gjøre gode gjerninger.
Hver dag parkerer hun den blå trikken merket med «spesialrute» sentralt i Mykolajiv, like over klokken 07:00. Unntaket er én dag i måneden der trikken får en dyprens.
TRIKKEN MÅ FREM: Rajisa er trikkefører og vannleverandør i Mykolajiv.
Foto: Fredrik Tombra / NRK– Jeg kommer hit hver morgen for å hjelpe folk, sier Oleksandr – eller Sasja som han helst kalles.
Dunk etter dunk fylles opp fra tappekranene, som står plassert utenfor trikken. Han fyller opp mer enn 100 liter vann før han er fornøyd.
Vannkannene er ikke bare til ham selv, men til de eldre og vanskeligerestilte i byen. For etter å ha levd en lang stund under okkupasjon i landsbyen Snihurivka, skjønner han viktigheten av å stå sammen.
Mykolajivs innbyggere har stått i en vannkrise i mer enn tre år. Den ukrainske havnebyen er omgitt av vann på nær sagt alle kanter, men det er ikke drikkbart.
Når temperaturene kryper over 35 grader, slik som i juli, blir det en luksusvare.
– I denne varmen, gjemmer jeg meg i skyggen, sier Sasja, før han fyller hver neve med tre kanner og laster dem opp i en bil.
Den ukrainske byen Mykolajiv overlever ikke uten sånne som Rajisa.
På et trikkedepot i havnebyen fylles tre vanntønner opp til randen – 1000 liter i hver av dem hver morgen. Deretter kjøres de ut til faste stoppesteder i fire omganger.
Folk står i kø når Rajisa og Viktor parkerer trikken.
HJELPER HVERANDRE: Sasja, til venstre, snakker med en annen som forsyner seg fra tappekranen. De står i skyggen av et tre.
Foto: Fredrik Tombra / NRKByens eldre innbyggere er avhengige av å få det levert i nærheten av hjemmene sine.
Den pensjonerte læreren Larisa Tysjlik stiller seg foran kamera for å gi en beskjed:
– Det er det beste firmaet i byen! Det er til stor hjelp. For folk på min alder, er det til stor hjelp. Og vannet er helt topp klasse, sier Tysjlik – og gir en tommel opp.
KOM MED EN BESKJED: Larisa Tysjlik roser vanntjenesten hemningsløst.
Foto: Fredrik Tombra / NRKRajisa har levert vann på denne måten i mer enn tre år.
– Det er slik over alt. De sier takk uten kamera til stede når vi kommer. Det er fint å hjelpe.
Russland kuttet vannforsyningen
Røret som ledet vann fra Dnipro-elven til havnebyen ble ødelagt under russiske angrep i april 2022. Året etterpå sprengte Russland Nova Kakhovka-demningen, som bidro til enorme mengder forurensing og en kritisk vannsituasjon i Kherson og Mykolajiv.
Springvannet i Mykolajiv-området er fullt av salt og mineraler, og tidvis er det også forurenset. Det egner seg verken til hydrering eller matlaging.
Når sommeren slår inn er jobben Rajisa Tymtsjenko og kollegene gjør livsviktig.
For øyeblikket jobber byen sammen med flere partnere for å sikre de fremtidige vannforsyningene.
Norge bidrar til rent vann
– Vi vedlikeholder og reparerer vannstasjoner i Mykolajiv by og større landsbyer. Det betyr at folk kan hente rent vann uten å betale for det, sier Peter Bo Larsen, som leder arbeidet til Kirkens Nødhjelp og dens danske søsterorganisasjon Folkekirkens Nødhjælp i Ukraina.
De har bidratt til at rundt 300.00 mennesker har tilgang til rent drikkevann.
– Der er ingen tvil om at det har en meget stor betydning.
UTSENDT: Peter Bo Larsen.
Foto: Fredrik Tombra / NRKTall fra FN viser at nesten halvparten av Mykolajiv-regionens innbyggere mangler tilstrekkelige mengder rent vann. Mer enn 470.000 har ikke nødvendig tilgang.
– En av kollegaene mine fortalte meg, da vi hadde etablert en vannstasjon, at en pensjonist kom tre ganger i uken for å hente vann. Han sa at vannet han hadde hjemme lignet på cola. Det eneste han kunne bruke det til var i toalettet. Han kunne ikke koke det, vaske seg med det eller noe annet.
Nå jobber det blant annet med å reparere vannrør, kraftverk som er blitt bombet og bidrar til å bore brønner på landsbygden. Men det er fortsatt store utfordringer.
– Der hvor du før måtte 30 til 40 meter ned for å finne vann, må du nå ned til 60 til 70 meter. Noen av de gamle brønnene virker ikke.
Kirkens Nødhjelps arbeid med å sikre tilgang til rent vann i Mykolajiv, har vært finansiert med Norad-støtte gjennom Nansen-programmet.
Rundt 40 millioner norske kroner har blitt brukt på å sikre vannforsyninger til sivilbefolkningen. Det utgjør cirka halvparten av den totale støtten til arbeidet hittil.
Anton Kudinov bidro til denne reportasjen i felt.
Publisert 15.07.2025, kl. 09.40