Hopplandslaget har fete dager med tre gull i VM i Trondheim. På veien dit har de spinket og spart.
Synne Sofie Christiansen, VG
Publisert: 06.03.2025 07:21
– Vi sparer ikke på kronen, vi sparer på øret, sa sportssjef Jan-Erik Aalbu til VG i høst om hopperne på landslaget.
Men rett før VM fikk de ny sponsoravtale. I mesterskapet har de cashet inn fire medaljer: Gull og bronse i normalbakkerennene, gull i mixed laghopp og gull i kvinnenes lagkonkurranse.
Hopperne forteller om grepene og en del pussige endringer som er gjort for å sikre den sportslige satsingen:
Matvaner
– Det har vært veldig lite midler, spesielt i sommer, så vi har spart mye for å ha nok til å bruke på utstyr og det som er nødvendig inn i vintersesongen, forteller dobbelt verdensmester Marius Lindvik til VG.
Dyre restauranter og lekre måltider har uteblitt på samling det siste året.
– Det var ikke noe luksus på samling den sommeren som var. Det var middag for syv mann på 800 kroner. Det er ikke dyr middag, dét, sier han.
Johann-André Forfang merket en endring i matvarer:
– Vi har prøvd å spise billig før og. Dra på billige restauranter og tatt middagene der. Men nå har det blitt Wasa og kremost oppi bakken i Granåsen. Det er jo en viss forskjell, sier han.
Flyreiser
Hopplandslaget har også merket en endring i reisedøgn denne sesongen.
Nå håper utøverne at den nye avtalen med Adidas, som ble presentert i den andre uken i VM, også vil bidra til å få en litt kortere reiserute i sesongen som kommer.
– Det er digg å ha litt mer midler å rutte med. Så vi kan ta de beste løsningene istedenfor de billigste løsningene, sier Lindvik.
– Det har vært mye å komme hjem ved midnatt og dra igjen klokken to om morgenen. Det hadde vært fint å ikke tenke på det. Så om Magnus (Brevig, hopptrener) går for den beste løsningen, og ikke den billigste løsningen, hadde det vært fint. Og så skal vi fortsette å gjøre den jobben vi kan for å hoppe langt på ski, sier Anna Odine Strøm.
Jan-Erik Aalbu svarer Strøm med glimt i øyet:
– Jeg kan bare si at det er dumt at dere hopper så bra på ski med den reiseruten dere har hatt, så det er mulig at vi fortsetter med det.
Bosted
– Vi spiser billig og vi bor billig, har Lindvik sagt om året som har vært.
Om det for eksempel ble lagt en samling til Granåsen, bodde utøverne fra Trondheim hjemme, og resten på hotell. Samme gjaldt for Oslo.
– Det er kanskje litt spesielt. Men vi måtte tenke mye på hvordan vi kan få mest mulig ut av det sportslige, uten å bruke for mye penger, sier Aalbu.
Jan-Erik Aalbu
Hoppsjef NSF Hopp
Han mener at det heller ikke er vanlig å gå på dyre restauranter hver dag.
– Det er helt unødvendig. Det er snakk om å være smart med pengene man har. Og penger er ikke alt. Det var noen som sa en gang i tiden: Det er gratis å trene, og det er gratis å være smart, sier Aalbu.
Johann-André Forfang har hatt en kjempesesong tross de mange besparelsene. Og VM har vært en kjempesuksess.
– Jeg er imponert over hele gjengen. Det er voldsomt vanskelige tider. Men så har vi heldigvis kompetanse i gjengen, med mye erfaring fra når det har gått bra. Vi vet hva som kreves for at vi skal lykkes, og da er det alle kluter til der det trengs, sier Forfang.