- Seks jegere med fem hunder leter etter bjørnen som angrep en mann i Jarfjord.
- DNA-prøver viser at det sannsynligvis er en kjent binne med unger.
- Terrenget gjør jakten utfordrende, og det er flere bjørner i området.
- Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer beslutningen om å felle bjørnen.
Statens naturoppsynbjørnen som angrep en turgåer i Jarfjord i Finnmark forrige uke. Mannen var ute på tur med hunden i nærheten av bebyggelse da han ble bitt i armen av bjørnen.
(SNO) har satt inn et erfarent mannskap for å felle– Vi er seks jegere i felt, med fem hunder av typen spisshunder og en støver. Alle hundene brukes ikke samtidig, sier Jan Paul Bolstad i Statens Naturoppsyn.
VG møter ham i en hytte som fungerer som SNO sitt hovedkvarter midt i det aktuelle leteområdet.
Fellingslaget består av godt trente jegere som har mye erfaring i jakten på bjørn. Alle kommer fra Østlandet, men det vurderes fortløpende om det gruppen skal utvides med lokale jegere.
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å felle bjørnen. Fellingstillatelsen
gjelder til 15. juli.Kjent binne med unger
– Vi har DNA-verifisert fra det området hvor denne mannen ble skadet. Og det individet kjenner vi fra før, sier Bolstad.
Prøvene viser at det kan være individ FI102, en binne som har hatt tilhold i området siden 2010.
– Bjørnen har fast tilhold i Jarfjord og Pasvik. Den krysser grensen til Russland og er i dette området, forklarer Bolstad.
Direktør i Mjljødirektoratet, Hilde Singsaas, sier i en pressemelding at det er utfordrende å identifisere riktig bjørn.
– Vi har fått informasjon om at det er flere bjørner i området, men informasjon fra funnsted underbygger at det er ei kjent binne som forårsaket hendelsen, sier Singsaas.
Kan ha unger
Fellingslaget tror bjørnen kan ha unger.
– Men vi er usikre på om det er én eller flere. Det foreligger bilder av en binne litt lenger sør mot grenseovergangen ved Storskog. Der viser bildet at det er en binne med tre unger. Men vi er ikke sikre på om det er denne bjørnen, sier Bolstad.
Hvis det viser seg at det er snakk om ei binne med årsunger, vil Miljødirektoratet gjøre en umiddelbar vurdering om også ungene skal felles.
– Avklaring får vi umiddelbart. Vi er i dialog løpende med direktoratet, sier Bolstad.
Bør bjørnebinnen med unger felles? aJabNeicUsikkerKrevende terreng
Fellingslaget beskriver oppdraget som svært utfordrende, både på grunn av terrenget og fordi det er flere bjørner i området.
– Terrenget er svært kupert. Det er mye og tett vegetasjon. Lav og tett, eller medium høy bjørkevegetasjon. Det er dårlig sikt inne i den vegetasjonen, forklarer Bolstad.
Den tette vegetasjonen er også til hinder for å bruke helikopter i fellingen av bjørnen. Jegerne bruker derfor både ATV og drone i letingen, og har også satt ut viltkameraer
for å overvåke området.– De er satt opp de siste tre dagene. Så langt har viltkameraene ikke gitt noe resultat, sier Bolstad.
SNO har gjort søk med drone og har hatt observasjon av bjørn to ganger de siste to dagene, men konstatert at dette individet er en enslig bjørn.
– Ut ifra DNA data fra funnstedet er det ikke dette individet vi vil rette felling imot, forteller Bolstad.
Flere bjørner i området
I 2024 ble det funnet DNA fra 13 bjørner i Jarfjord-området, ifølge Miljødirektoratet. Det gjør jakten på riktig bjørn ekstra vanskelig.
– Det er utfordrende. Vi kan synliggjøre og være rimelig sikre på at vi gjennomfører forsøk på binna. Men om det er andre bjørner som kommer inn eller som har vært i området imellom, og at hundene kan lose over på de, det har vi ikke noen garanti for, sier Bolstad.
– Hunden lukter ikke DNA. Den lukter bjørn. Den er god på bjørn. Så det er jo en viss usikkerhet i det. Særlig når bjørnetettheten, sånn som vi tror, er det alltid en liten risiko for at man kan felle feil bjørn, legger han til.
– Det er et krevende oppdrag, mener Jan Paul Bolstad i SNO.
Kritikk fra dyrevernere
Siri Martinsen, faglig leder og veterinær i Noah
, er kritisk til beslutningen om å felle bjørnen.– Vi mener det er et dramatisk vedtak å skyte en bjørnebinne med tre unger, midt i yngletiden
. Det er tross alt en sterkt trua art, og binner skal ha høy beskyttelse, sier Martinsen, og mener at dette ikke er et dyr med unormal adferd, men at det er forventet adferd ut ifra situasjonen.Noah
Hun mener Miljødirektoratet burde hatt tilstedeværelse i området for å kartlegge bjørnenes bevegelser og informere befolkningen, i stedet for å jakte på bjørnene.
– De burde da ha personale i området. For å bidra til trygghet for folk. Snakke med folk, kartlegge. Bruke mer tid på å kartlegge bjørnenes bevegelse, sier Martinsen.
Martinsen mener videre at rådet til befolkningen er at man skal oppføre seg som før. Som vil si at det ikke anses å være noen høyere trussel eller større fare ved dette individet enn ved hvilken som helst bjørne-binne med unger.
– Sammenlagt betyr dette at det ikke er faglig grunnlag for å skyte dyr som ikke utgjør noen spesiell trussel enn andre binner med unger, mener Siri Martinsen i Noah.
Marit og forloveden møtte bjørn i Våler i april – se video: