Hundreåringen som holder familiebedriften i gang

7 hours ago 4



 Privat Reinholdt Mathias Unhjem er født i Kristiansund 27.1 1925. Han begynte i gullsmedlære hos sin bestefar. Foto: Privat

Og butikken går så bra, at Reinholdt må ha på vekkerklokken for å komme seg på jobb i tide.

Fredag 9. mai kl. 21:35

– Jeg har ingen planer om å pensjonere meg. Jobben som gullsmed gir meg energi og holder meg både i live og i godt humør, sier Reinholdt M. Unhjem, med et humør som smitter gjennom telefonen.

27. januar fylte Reinholdt 100 år, men det stopper ikke den spreke gullsmeden fra å møte opp på verkstedet hver dag, slik han har gjort i 82 år.

I hjertet av Kristiansund lager han fortsatt bunadssølv for hånd, slik han har gjort siden etterkrigstiden.

– Jeg sitter alene i verkstedet og koser meg med tankene mine og arbeidet mitt. Det gir meg en indre ro, forteller den livsglade hundreåringen.

Familiebedriften Gullsmed M. Unhjem ble etablert i 1906 av Reinholdts bestefar, Mathias Unhjem.

I dag er det Reinholdts datter, Renate, som driver butikken, mens hennes 100 år gamle far fortsatt holder koken i verkstedet, hvor han lager lokkesøljer, halssøljer og stabbursnøkler i sølv, spesiallaget til Nordmørsbunaden. Helt alene.

Ville du orket, eller ønsket å jobbe når du fyller 100 år?aJa! Hvis helsen holder og jeg elsker det jeg gjørbKanskje ... hvis det er noe jeg virkelig brenner forcNei takk, da skal jeg sove lenge og nyte pensjonistlivetd100 år!? Jeg håper jeg er på cruise da – ikke på jobb

Reinholdt representerer tredje generasjon gullsmed i familien, og nå er datteren Renate i lære for å bli den fjerde som lager sølv til bunad.

– Vi samarbeider godt. Det er en fin arbeidsfordeling: Hun tar seg av butikken, og jeg lager sølvet, sier han.

I 1942 gikk Reinholdt Oslo Fag- og Forskolers gullsmedlinje. Han fortsatte i lære hos David Andersen, og avla svenneprøve i Oslo i 1945 – i en tid der sølv var mangelvare og man måtte jobbe mye med messing.

 PrivatDagens lokaler ligger i det som blir omtalt som Sandnesgården, etter Sandnes-familien som har drevet lærhandel og skobutikk der i flere generasjoner. Foto: Privat

Etter krigen vendte han tilbake til Kristiansund for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av verkstedet. og butikken. Han minnes tiden som både krevende og spennende.

– Nasjonalfølelsen sto sterkt etter krigen, og mange ønsket seg en bunad. Vi utviklet nytt bunadssølv basert på gamle modeller, spesielt til Nordmørsbunaden. Det er det jeg har holdt på med siden – og bare det, sier han med stolthet.

I en tid der få utdanner seg innen gullsmedfaget, er Reinholdts arbeid blitt sjeldent og verdifullt.

Siden han overtok firmaet M. Unhjem etter sine foreldre, har han vært med og løst mange små og store oppgaver i faget. Han har laget en rekke ordførerkjeder, samt ordførerklubbe og stemmeurne til Kristiansund Rådhus, Han har også vært med på å utvikle sølvet til Nordmørsbunaden.Siden han overtok firmaet M. Unhjem etter sine foreldre, har han vært med og løst mange små og store oppgaver i faget. Han har laget en rekke ordførerkjeder, samt ordførerklubbe og stemmeurne til Kristiansund Rådhus, Han har også vært med på å utvikle sølvet til Nordmørsbunaden.

– Det er ikke mange igjen som gjør dette. Jeg kjenner et ansvar for å føre faget og tradisjonene videre. Det gir meg stor glede å bruke både hode og hender. Selv etter et helt liv i yrket, er engasjementet det samme som før, sier han.

Datteren Renate (56) tok over driften av butikken i 1996. Hun er utdannet gullsmed og har utviklet sin egen smykkekolleksjon, men er samtidig i ferd med å læres opp i farens unike kunnskap om bunadssølv.

 PrivatRenates far, Reinholdt M. Unhjem, som var tredje generasjon, drev en omfattende produksjon, først bunadsølv til Nordmørs- bunaden, deretter sølvsmykker som ble levert på nasjonal basis, og til slutt gullsmykker, som var en sentral del av Gullsmed Unhjems identitet på 80- og 90- tallet. Foto: Privat

– Pappa er helt fantastisk. Han er en varm, klok og utrolig inspirerende mann, og en uvurderlig mentor. Det er noe helt spesielt å lære av en som både mestrer håndverket og har levd et langt liv i det. Jeg er utrolig stolt av å være del av dette, sier hun.

Hun beskriver faren som en mann med ekte kjærlighet for faget og for livet.

– Det som gjør ham så spesiell, er at han alltid ser fremover. Han er løsningsorientert og nysgjerrig, og det tror jeg er en viktig grunn til at han holder seg så frisk og glad.

Renate legger til:

– Og humor har han fortsatt, han pleier å si: «Vi synes ikke synd på dem som har det travelt». Nå, når han må ha på vekkerklokke og stå opp tidlig fordi det går så godt i butikken, ja, da kan han le litt av sitt eget utsagn!

 PrivatDatteren Renate begynte tidlig å delta i forretningene, både i butikk og verksted, og overtok ansvaret for forretningen i 1996. Foto: Privat
Publisert: 09.05.25 kl. 21:35

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article