Hva gjør vi hvis strømmen blir borte?

3 hours ago 6



AFTENBLADET MENER: Det massive strømbruddet i Spania og Portugal er en nyttig påminnelse om at beredskap ikke er en teoretisk øvelse.

Foto: Bruna Casas / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Vårt moderne samfunn er fullt av teknologi som gjør livene våre enklere. Mange av oss kan nok komme til å lengte etter en tid da det var færre dingser og distraksjoner, men bare de aller færreste lengter tilbake til håndvask av klær eller bruk av sjekkhefte.

Netthandel, nettbank, Altinn og Digipost og løsninger som Vipps og Voi og Foodora har blitt en suksess fordi brukerne liker at det er lettvint, raskt og bekvemt. Tenk om alt sammen bare forsvant?

Det opplevde flere titalls millioner mennesker i Spania og Portugal for noen dager siden. I mer enn 10 timer, noen steder ennå lenger, sluttet samfunnet rett og slett å virke. Butikker stengte, heiser og rulletrapper sto. Minibanker og bankterminaler gikk i svart. Togene og trikkene sluttet å gå. Mange steder virket heller ikke internett. Sykehus og andre livsnødvendige funksjoner kunne skru på nødaggregater, men hadde strømstansen blitt langvarig ville det til slutt ha ført til mangel på drivstoff.

Heldigvis ble strømnettet etter hvert stabilisert og etter hvert kom strømmen tilbake. Men ikke før Spania hadde erklært nasjonal krise. Statsminister Pedro Sánchez erklærte at en slik hendelse aldri noensinne må inntreffe igjen. Det er nok lettere sagt enn gjort.

Spanske myndigheter har i alle fall utelukket at det kan være noen form for dataangrep som ligger bak. Energiselskapet i Spania sier fredag at årsaken er stort sett kjent, men har fortsatt ikke kommet med en redegjørelse.

Solkraft og vindkraft utgjør rundt 60 prosent av energiproduksjonen i Spania, resten er en blanding av kjernekraft, vannkraft og importert kraft. Kritiske røster i Spania mener at den høye og økende andelen fornybar kraft i systemet kan ha bidratt til manglende stabilitet, noe regjeringen avviser blankt.

Her i Norge kan noe liknende skje. Både som resultat av angrep eller sabotasje, men også på grunn av naturfenomener som for eksempel en kraftig økning i elektromagnetisk stråling fra sola, en såkalt solstorm. En slik hendelse har potensial til å slå ut både strømnett og telenett, og det kan ta lang tid å få det til å virke igjen.

Det er blant annet derfor det er en riktig god idé å sikre seg med et beredskapslager med både mat, vann og nødvendig utstyr til å klare seg noen dager uten strøm, kanskje også uten vann i springen. En radio som går på batterier, noen lommelykter, ekstra batterier, fyrstikker og stearinlys og et par tusen kroner i kontanter kan bli veldig kjekt å ha hvis strømmen forsvinner.

Faktisk er sannsynligheten for at beredskapslageret kan komme til å trengs, større med tanke på hendelser som den i Spania enn med tanke på krig og terror.

Publisert:

Publisert: 5. mai 2025 09:41

Read Entire Article