Retningen for Norge de neste fire årene bestemmes i stortingsvalget 8. september.
Uavhengig av hvem som vinner regjeringsmakten, bør det være mulig å samles om ett felles mål: vi må styrke den norske konkurransekraften. Det trenger Norge, men kanskje i særdeleshet Agder som har rike og stolte eksporttradisjoner.
Eksportbedriftene har preget næringslivet i Agder helt tilbake til skipsfartens gjennombrudd på 1800-tallet. Nå har vi verdensledende eksportbedrifter innen flere sektorer som spenner fra energi og avansert prosessindustri til teknologibedrifter og vekstbedrifter som markerer seg internasjonalt.
Den mye omtalte Draghi-rapporten har imidlertid fastslått at Europas konkurransekraft er svekket de siste ti-årene sammenlignet med andre deler av verden. Abelias omstillingsbarometer fastslår at Norge henger enda lenger etter, sammenlignet med resten av Europa.
Skal vi styrke konkurransekraften i Agder og dermed skape grunnlag for vekst, verdiskaping og velferd også i fremtiden, trengs det politiske endringer som gir bedriftene rammevilkår som legger bedre til rette for at flere kan lykkes i en stadig tøffere internasjonal konkurranse.
De politikerne som skal representere Agder på Stortinget de neste fire årene, bør kunne samle seg om dette:
1. Vi er positive til de signalene som har kommet om et bredt skatteforlik. Bedrifter og bedriftseiere trenger politiske rammer som står seg over tid. Det gir trygghet for investeringer og satsinger. Formuesskatt, plutselige økninger i arbeidsgiveravgiften og exit-skatten er eksempler på endrede rammevilkår som svekker næringslivet, og Norges innovasjonsevne. Vi ber derfor om konkrete endringer på formuesskatt ved underskudd, skjerming ved kapitalinnhenting og skatteinsentiver for forskning.
2. Bedriftene må få bedre tilgang på kapital og kompetanse. Norge kommer til å gå tom for folk lenge før vi går tom for penger. Problemet er at pengene ikke flyter dit behovet er størst. Derfor må vi sikre bedre tilgang til risikokapital, slik at det blir enklere å starte og skalere noe eget. Samtidig må det bli lettere å få tilgang til spisskompetanse, både nasjonalt og internasjonalt.
3. Knappe fellesgoder må fordeles på en smartere måte. Politikkens rolle er å sikre at viktige ressurser som energi, folk og natur, utnyttes på en måte som gir mest mulig verdi for samfunnet. Ressursene må få flyte dit de skaper mest mulig vekst, omstilling og bærekraft for fremtidige generasjoner, og ikke bindes opp i tradisjonelle og mindre produktive næringer. Norge står overfor en dobbel omstillingsutfordring. Vi skal kutte utslipp og få flere ben å stå på. I Agder er mulighetene åpenbare, med de naturgitte fortrinnene vi har innen blant annet fornybar energi. Havvind, batterier og hydrogen er eksempler på vekstområder der Agder har særskilte muligheter for å lykkes.
Her er vår forventning at den nye Agder-benken på Stortinget vil stå sammen og vise vei for å styrke regionens rolle som en spydspiss i omstillingen mot et enda mer fremtidsrettet, bærekraftig og konkurransedyktig næringsliv som har ambisjoner om å videreutvikle de stolte eksporttradisjonene som har formet Agder i snart 200 år.