Hva skal til for at et sykehjem føles som et hjem?

5 hours ago 5



KRONIKK: Hva skal til for at et sykehjem føles som et hjem? Med Livsgledehjem får eldre mer enn omsorg – de får en hverdag med mening, mestring og ekte livskvalitet.

Når beboerne får meningsfulle aktiviteter, frisk luft og sosial kontakt, blir behovet for beroligende og sovemedisin mindre. Foto: Shutterstock
  • Stian Depui-Bakke

    Kommunikasjonsleder i Stiftelsen Livsglede for Eldre

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I møte med dagens eldreomsorg har mange kommuner kjent på en felles utfordring: Hvordan sikre at eldre får en hverdag med innhold, mening og verdighet, også når helsen svikter og livet leves i institusjon? Svaret finnes allerede. Det heter Livsgledehjem.

Livsgledehjem er ikke bare et sertifiseringssystem. Det er et helhetlig styringsverktøy som hjelper kommunene med å systematisere personsentrert omsorg. Det handler om å se hele mennesket og handle deretter. Hvem er du? Hva gjør deg glad? Hva gir deg trygghet og mening i hverdagen? Når disse spørsmålene ligger til grunn for tjenestene, løftes hele omsorgen.

På et sertifisert Livsgledehjem kartlegger ansatte beboernes livshistorie i tett samarbeid med pårørende. Hva slags mat liker de? Er de glade i musikk? Er de redd for dyr, eller elsker de å kjenne pels mot kinnet sitt? Denne informasjonen danner grunnlaget for en individuell kalender som følger beboeren i hverdagen, og som sikrer at omsorgen virkelig er tilpasset den enkeltes behov.

Barnehager, skoler, kor, frivillige og lag inviteres inn som en del av hverdagen på institusjonene. På den måten mobiliseres hele nærmiljøet rundt våre eldre, og vi bygger fellesskap, på tvers av generasjoner og livssituasjoner.

Gir varig kvalitet

Agder er blant fylkene som virkelig viser vei. Arendal kommune var først ute i landet med å livsgledesertifisere et bokollektiv, nemlig bokollektivene Elim og Tromøy. På Arendals bo- og omsorgssenter brukes livsgledearbeidet aktivt for å skape gode opplevelser og trygge rammer for beboerne, med ansatte som står støtt i verdiene og fellesskapet Livsgledehjem representerer. Dette har nylig mottatt internasjonal anerkjennelse ved besøk fra den britiske organisasjonen «Get out more» som var på Plankemyra Bo- og omsorgssenter for å hente inspirasjon om tilrettelegging for frisk luft.
I Grimstad har både Feviktun og Frivolltun, veteraner innenfor personsentrert omsorg og Livsgledehjem, vært sertifisert i over 10 år. Dette viser at livsgledearbeidet gir varig kvalitet i eldreomsorgen.

Effekten av Livsgledehjem er godt dokumentert. På Lund sykehjem i Rogaland ble effekten ekstremt stor. Som følge av tiltakene gjort for å bli et sertifisert livsgledehjem, falt medisinbruken dramatisk. Den gikk fra fra 640 000 kroner til 160 000 kroner i året.

Det handler ikke om kutt, men om smartere omsorg. Når beboerne får meningsfulle aktiviteter, frisk luft og sosial kontakt, blir behovet for beroligende og sovemedisin mindre.

Ordningen gir også et bedre arbeidsmiljø. Mange ansatte opplever større stolthet og eierskap til arbeidsplassen, samt økt tillit til ledelsen. De får mulighet til å jobbe mer helhetlig, og de ser tydelige resultater av innsatsen sin. Flere sykehjem rapporterer om redusert sykefravær og økt trivsel blant de ansatte.

Nærmiljøet dras med

Men kanskje viktigst av alt: Livsgledehjem handler om samarbeid. Barnehager, skoler, kor, frivillige og lag inviteres inn som en del av hverdagen på institusjonene. På den måten mobiliseres hele nærmiljøet rundt våre eldre, og vi bygger fellesskap, på tvers av generasjoner og livssituasjoner. I Arendal har for eksempel samarbeidet med frivillige og nærmiljøet vært en nøkkel til suksess. Slik bygges også varmere lokalsamfunn.

Livsgledehjem er utviklet for å støtte opp under nasjonale krav i eldreomsorgen. Sertifiseringsordningen fungerer som et verktøy for å sikre at lovpålagte føringer som verdighetsgarantien og kvalitetsforskriften blir fulgt i praksis.

Mange roper på løsninger i eldreomsorgen. Vi i Livsglede for Eldre har dem. Vi har erfaringen, vi har verktøyene, og vi vet at det virker. Når sykehjem blir til Livsgledehjem, får både beboere og ansatte en ny hverdag, preget av mestring, trygghet og menneskelighet.

Nå er det kommunenes tur. Ta kontakt – vi i Livsglede for Eldre står klare til å hjelpe.

Publisert:

Publisert: 14. mai 2025 22:04

Read Entire Article