Hvem har mest å tape?

5 hours ago 4



Både USA og Kina innser at de taper på skyhøye tollmurer. Nå leter de etter en løsning, uten å tape ansikt.

 Susan Walsh / AP / NTBPresident Donald Trump møtte president Xi Jinping under G-20 toppmøtet i Osaka i Japan i juni 2019. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Lørdag 10. mai kl. 18:51

Kortversjonen

  • USA og Kina møtes for første gang etter Trumps presidentperiode i Sveits for å diskutere handelskrigen.
  • Begge landene leter etter en løsning på de skyhøye tollsatsene som skader økonomiene deres.
  • Donald Trump antyder mulighet for et toppmøte med Xi Jinping etter forhandlingene.

For første gang etter at Donald Trump ble president er det forhandlinger mellom USA og Kina. I helgen møtes de fremste handelsrepresentantene for verdens økonomiske supermakter på nøytral grunn i Sveits.

Alle vil merke rystelsene av at gigantene utkjemper slag på den globale markedsplassen.

Handelsminister Scott Bessent leder den amerikanske delegasjonen på møtet i Sveits. Kina stiller med visestatsminister og sjefforhandler He Lifeng.

 PETE MAROVICH / AFP / NTBHandelsminister Scott Bessent leder den amerikanske delegasjonen i forhandlingene med Kina i Sveits. Foto: PETE MAROVICH / AFP / NTB

Først forårsaket Donald Trump store rystelser i verdenshandelen da han erklærte tollkrig. Nå sier Bessent at USA ønsker å gjenopprette balansen i det internasjonale økonomiske systemet.

Men da på en måte som bedre ivaretar USAs interesser.

Kinas finansminister Lan Fo´an anklaget denne uken indirekte USA for å ha utsatt verdensøkonomien for en risiko uten sidestykke, ved å vise til at «et visst land har startet tollkrig og handelskrig».

Da Trump hevet tollsatsene på kinesiske varer til 145 prosent svarte Kina med 125 prosent toll på amerikanske produkter. Begge land har gjort unntak for enkelte varer.

Hverken USA eller Kina ønsker å opprettholde de absurd høye tollsatsene. De kom som et resultat av en opptrappingsspiral som Trump satte i gang. Men ingen av dem ønsker å fremstå som om de gir etter for den andres krav.

Donald Trump hevder at det er Kina som ønsker å forhandle, fordi tollen rammer dem hardt. Kinas utenriksdepartement sier at USA må slutte med sin «truende tilnærming» hvis de ønsker en avtale.

 BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTBDonald Trump presenterte tollsatsene for ulike land på et arrangement utenfor Det hvite hus 2. april. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB

Spørsmålet er hvem som har mest å tape på handelskrigen. I april falt eksporten fra Kina til USA med 21 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Men samtidig økte Kinas eksport til land i det sørøstlige land Asia med 21 prosent, ifølge landets myndigheter. Totalt økte Kinas eksport med over åtte prosent i april.

Ifølge banken Citigroup var det 36 prosent færre containerskip som forlot Kina med kurs for USA i siste halvdel av april, sammenlignet med året før.

Kina sliter med lavere etterspørsel på hjemmemarkedet, en krise i eiendomsmarkedet og synkende industriproduksjon.

Det amerikanske bruttonasjonalproduktet (BNP) sank med 0,3 prosent i årets første tre måneder, etter en periode med solid vekst.

 HANDOUT / AFP / NTBKinas visestatsminister He Lifeng møtte den sveitsiske presidenten Karin Keller-Sutter i Geneva før møtene med den amerikanske delegasjonen. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Trump solgte inn handelskrigen som vinn-vinn for USA. Presidenten proklamerte den store frigjøringsdagen i Rosehagen i Det hvite hus 2. april hvor han viste frem tavler med tollsatser for nesten alle verdens land og territorier.

Det virket i mange tilfeller mer som «tenk på et tall» enn som en velbegrunnet sats.

Frigjøringsdagen skapte ingen feststemning i finansmarkedene, bare panikk. Etter kort tid satte Trump de fleste tollsatsene på pause i 90 dager. Men tollmuren mot Kina besto.

Trumps teori var at høye tollsatser ikke bare skulle gi astronomiske inntekter til statskassen, men også føre til industribygging og utallige nye arbeidsplasser i USA.

Men hvis importen faller som følge av høy toll blir det ikke store inntekter til staten. I beste fall vil det ta mange år å gjenoppbygge amerikansk industri, som for lenge siden flyttet til land med lavere produksjonskostnader.

På fredag skrev Trump at han var åpen for å redusere tollen på kinesiske varer til 80 prosent. Igjen har han tenkt på et tall «som virker riktig». Han sa at det nå er opp til handelsminister Bessent.

Men selvsagt er det Trump, ikke Bessent, som tar den endelige avgjørelsen. Den uberegnelige amerikanske presidenten har vist at han hurtig kan høyne eller senke tollsatser.

Torsdag antydet Trump at det kanskje kan bli et møte med Kinas president Xi Jinping etter helgens forhandlinger i Genève. Slik kan møtet i Sveits fungere som en forberedelse til et toppmøte.

I april kalte Trump Xi for en av verdens smarteste mennesker. Han sa at de to kom til å lage en veldig god avtale.

Hva kan gå galt når en av verdens smarteste møter mannen som har skrevet «The Art of the Deal»?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article