Dødstallene stiger etter eskaleringen mellom Pakistan og India. – Ingen av regjeringene har interesse av å la dette utvikle seg til en full krig, sier ekspert.

Publisert 07.05.2025 07:42 Sist oppdatert 12 minutter siden
Saken oppdateres.
India har utført rakettangrep mot ni steder i Pakistan.
Det indiske anslaget ble gjennomført som svar på at 26 turister ble drept i Kashmir i forrige måned. India har anklaget Pakistan for å stå bak.
Onsdag morgen melder sjefen for det pakistanske militæret at 26 sivile mistet livet og at 46 er skadet etter Indias rakettangrep, ifølge Reuters.

Indisk politi melder om sju drepte og 35 skadde på indisk side av grensen.
Det har blitt meldt om skyting på begge sider av grensen i Kashmir.
Pakistans statsminister sier de vil gjengjelde angrepet. Pakistan hevder de har skutt ned flere indiske kampfly gjennom natten.
FNs generalsekretær ber de to atommaktene om å unngå at situasjonen eskalerer.
Fakta om Kashmir-konflikten
- India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
- India kontrollerer mesteparten av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen har et stort flertall av innbyggerne historisk sett vært muslimer. Til sammen bor det drøyt 18 millioner mennesker i regionen.
- Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
- India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
- I august 2019 opphevet den indiske regjeringen Kashmirs selvstyre og nedgraderte regionen fra delstat til to føderale territorier.
- De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – den såkalte Line of Control (LOC).
- Kina har også territoriale krav i Kashmir. De kontrollerer det stort sett ubebodde området Aksai Chin. Grensen mellom India og Kina i området omtales gjerne som Line of Actual Control (LAC).
- I 2020 var det sammenstøt mellom kinesiske og indiske styrker i Galwan-dalen i Ladakh i Kashmir, og rundt 20 indiske soldater skal ha blitt drept.
- En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs framtid, men det har ennå ikke skjedd.
- Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britisk overhøyhet, Jammu og Kashmir.
Kilder: NTB, Wikipedia, South Asia Terrorism Portal (SATP)
– Et folkekrav om reaksjon
Arild Engelsen Ruud er professor i Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo.
Han sier angrepet mot Kashmir skapte sterke følelser på indisk side.
– Det har vært lignende terrorangrep tidligere mot indere i grenseområdene i Kashmir. Men det har gjerne vært soldater som har blitt angrepet og drept. Denne gangen var det uskyldige sivile. Det skapte en veldig sterk følelsesmessig reaksjon på indisk side, og et veldig folkekrav om en reaksjon mot, sier han.
– Pakistan har varslet et kraftig svar. Kan dette utvikle seg til en storkrig?
– Man må håpe at det ikke gjør det, virkelig. Begge sider har sterkt følelsesmessig og politisk press mot regjering og militæret på å reagere og svare, sier Ruud.

– Ligger veldig an til videre eskalering
– Dette er gamle fiender, men ingen av regjeringene har interesse av å la dette utvikle seg til en full krig. Pakistan har ingen interesse av en krig med India, fortsetter han.
Ruud sier India ønsker å se seg selv som en geopolitisk spiler som spiller ball med Kina og USA, og at Pakistan er et irritasjonsmoment.
Ruud tror vi vil se nye angrep fremover.
– Det virker som det kommer til å fortsette med en del skyting. Jeg synes situasjonen virker veldig farefull. Det ligger veldig an til en eskalering, og det er lite rom for å komme med innrømmelser, virker det som, fra begge sider.
– Det er fare for flere bomber og flere folk som vil bli drept, så må man prøve å roe dette på sik. Men det kan i alle fall gå dager, sier Ruud.
Hevder angrepene var rettet mot terroristmål
Indias angrep mot pakistansk territorium natt til onsdag ødela terroristleire og varte en knapp halvtime, ifølge en talsperson for det indiske militæret.
Blant annet rettet angrepet seg mot rekrutteringssentre og indoktrineringssentre for terroristene, hevder talspersonen.
Videre sier vedkommende ifølge Reuters at målene ble valgt for å unngå skader på sivile og sivil infrastruktur.
En talsmann for det pakistanske militæret sier på sin side at det indiske angrepet blant annet rammet flere demninger.