Israelsk holocaust-forsker om Gaza: – Ikke Auschwitz, men folkemord

5 hours ago 2



Etter halvannet år med kamper, og spesielt etter at Israel gjenopptok krigføringen for to måneder siden og blokkerte nødhjelpen, er ikke Daniel Blatman lenger i tvil:

– Det som skjer i Gaza i dag er et folkemord, sier han til NRK.

Blatman leder Instituttet for jødisk historie og jødiske samtidsstudier ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, og er sjefhistoriker ved et nytt holocaust-museum som bygges i Polen.

I 40 år har han fordypet seg i holocaust, og mener at selv om det er forskjeller er det også likheter mellom det som skjedde under andre verdenskrig og situasjonen i Gaza i dag.

– Det er ikke noe Auschwitz eller Treblinka i Gaza. Men omfanget av ødeleggelsene, massedrapene på uskyldige sivile, særlig kvinner og barn, og ødeleggelsene av sykehus, skoler og religiøse institusjoner, gjør at vi ikke kan lukke øynene for at det er et folkemord, mener Blatman.

Men det mener han at israelerne er i ferd med å gjøre.

– Mange israelere vet at barn dør i Gaza, men det betyr ikke noe for dem. De er blitt tilskuere, som vender det blinde øyet til akkurat slik tyskerne eller nordmenn for den saks skyld gjorde under andre verdenskrig, hevder han.

Blatman vet at det han sier er betent.

Holocaust blir oppfattet som noe unikt i historien. Et utfall av mange århundre med antisemittisme, som til slutt sendte over 6 millioner jøder i Hitlers gasskamre.

Men i Gaza skjer de samme meningsløse drapene, mener han.

– En supermakt dreper en gruppe mennesker etter at de er blitt umenneskeliggjort. De ser ikke på dem som noen som har rett til å leve.

– Grensen er nådd

Blatman sier at Israel ikke er alene om ansvaret.

Det var Hamas som utløste krigen med terrorangrepet i Israel 7. oktober 2023 der den militante gruppa drepte eller bortførte alle den kom over.

– Det kan vi ikke overse. Men jeg mener at grensen for hva som militært kan rettferdiggjøres er overskredet, sier Blatman.

Nå kan situasjonen i Gaza snart bli verre.

Israels regjering planlegger å trappe opp militæroffensiven. Den israelske regjeringen hevder at det er den eneste måten å presse Hamas til å løslate gislene, som den militante gruppa holder fanget.

Flere i Israel, blant dem tidligere leder for sikkerhetstjenesten Shin Bet, Ami Ayalon, mener at krigen ikke lenger handler om hva som er nødvendig militært, men styres av politiske interesser.

Også Daniel Blatman er kritisk overfor regjeringens motiver.

– Folk fra regjeringen sier forskjellige ting, så vi vet ikke. Den fascistiske delen av regjeringen ønsker å kontrollere Gaza, etnisk rensing og bygge israelske bosettinger der. Den andre delen av regjeringen vet ikke hva den vil. Så det de enes om er at Hamas skal vekk. Men det er ikke noe program, ingen plan eller noe, mener Blatman.

Kan prege jødisk historie

Han tror at Gaza-krigen kommer til å prege Israel og jødisk historie i generasjoner på samme måte som andre verdenskrig i dag, 80 år etter sin slutt.

Det er få israelere som ikke har et personlig forhold til holocaust. Mange er etterkommere av europeere som overlevde, eller så vidt unnslapp Nazi-Tysklands systematisk og planlagt forsøk på å utrydde jødene under andre verdenskrig.

Blatman er intet unntak.

En gruppe menn i dress
En stor gruppe mennesker på en båt

I 1947 strømmet jødiske flyktninger og overlevende etter holocaust til Palestina og havna i Haifa. Britene som styrte, sendte mange videre til Kypros.

Jim Pringle / AP/NTB

Mens han viser frem tegninger av jødiske flyktninger som i 1946 hadde vendt tilbake til Polen, forteller han om foreldrene. Moren overlevde ghettoen og konsentrasjonsleiren, og faren var del av de «sionistiske pionerene» som slo seg ned i Palestina før andre verdenskrig.

Men bare en eller to til i hans polsiek familie hans overlevde.

Nå må etterslekta bære en ny krig med seg.

en mann med briller

Foreldrene og noen få familiemedlemmer unnslapp holocaust. Resten av slekta til Daniel Blatman ble utryddet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Foreldrene og noen få familiemedlemmer unnslapp holocaust. Resten av slekta til Daniel Blatman ble utryddet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Mine tippoldebarn vil måtte forholde seg til det som skjedde i Gaza på begynnelsen av det 21. århundret.

Telt står mellom ruiner
En by med mange bygninger

Kontrasten mellom Israel og Gaza er enorm. Øverst: Et marked nord på Gaza 8. mai. Nederst: En markering for å få hjem gislene i den israelske storbyen Tel Aviv 1. mai.

Mahmoud Issa / Aviv Atlas / Reuters/NTB

NRK har tidligere konfrontert Israels viseutenriksminister Sharren Haskel med kritikken mot Israels krigføring og anklager om at palestinerne blir fordrevet.

Hun svarte at det alltid skjer feil i krig, men at de ansvarlige blir holdt til ansvar og at Israel ikke støtter en plan om å fordrive palestinerne.

– Men Einstein sa at de å gjøre den samme feilen om og om igjen er galskap. Så vi må tenke på noe nytt, sa Haskel.

Yama utfordrer Israels viseutenriksminister Sharren Haskel med kritikken myndighetene får for krigføringen på Gazastripen.

Over 52.000 palestinere er drept i Gaza, ifølge enklavens Hamas-kontrollerte myndigheter. Tallet inkluderer både sivile og stridende.

en gruppe menn skjuler ansiktene sine mens fotografer tar bilder

I oktober 1964 startet rettssaken mot elleve SS-offiserer som jobbet i Treblinka-leiren i Polen. De var tiltalt for å være ansvarlige for utryddelsen av rundt 700.000 mennesker leiren. Her skjuler de tiltalte ansiktene sine fra AP-fotografen. Alle unntatt én ble dømt.

Foto: NTB

– Det finnes ingenting som dette noe annet sted i verden.

en mann sitter foran en bokhylle

Daniel Blatman mener Gaza-krigen vil bli en del av Israels historie og prege landet i tiår fremover. Han mener verden må reagere.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Daniel Blatman mener Gaza-krigen vil bli en del av Israels historie og prege landet i tiår fremover. Han mener verden må reagere.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 12.05.2025, kl. 17.50

Read Entire Article