Turistene sliter med å kjøre på de smale veiene i nord. Lokalbefolkningen er frustrert og bekymret.

– Vi ble ganske sjokkert. Det var en absurd opplevelse, sier Maria Falch (23) fra Lofoten.

Hun var på vei hjem til sommerferie da hun havnet bak en utenlandsk fører som konsekvent lå på venstresiden av kjørebanen.
– Fartsgrensa der er 80 kilometer i timen, så det hadde vært veldig skummelt hvis noen kom imot. Heldigvis var det en rolig kveld.
Nordnorsk sukk
Utrykningspolitiet i Nord får daglige henvendelser fra sjåfører som irriterer seg over forvillede turister.
– Vi er på veiene med ressursene vi har, men vi får ikke til å stoppe hver eneste bil som kjører for sakte, sier distriktsleder Geir Harald Marthinsen.

Rundt en tredjedel av UP-bøtene i Nord har blitt gitt til turister og utenlandske statsborgere de siste årene.
– Vi forstår godt at folk blir frustrerte når de blir stående i turist-kø på vei hjem fra jobb, men det er tross alt mye bedre at tilreisende kjører for sakte enn for fort. Jeg råder folk til å beregne god tid nå på sommeren, særlig i turistområdene, sier Marthinsen.
– Redd for livet
Småbarnsmor Alexandra Larsen (19) opplever daglig turister som sliter. Denne sommeren har hun vært livredd flere ganger, både for seg selv og ungen når de har vært på veiene.

Senest da en bil la seg i feil felt mens hun og en venninne var på tur for noen uker siden.
– Det var skummelt. Vi tutet og blinket for å signalisere at de lå i feil felt, men de reagerte absolutt ingenting. Vi ble redde og tenkte «nå krasjer vi».
Hun håper turistene kan få mer informasjon og opplæring når de skal reise i distriktene.
Sammensatt utfordring
Nesten én av fire personskadeulykker her til lands skjer med utenlandske kjøretøy. Det viser statistikk fra Statens vegvesen til TV 2.
Personskadeulykker i 2024
Oversikt over antall personskadeulykker i Norge fordelt på kjøretøy registrert i ulike land i fjor:
- Norge: 3035
- Sverige: 30
- Danmark: 19
- Finland: 2
- Storbritannia: 0
- Tyskland: 25
- Frankrike: 3
- Nederland: 14
- Belgia: 1
- Luxembourg: 0
- Østerrike: 0
- Sveits: 1
- Italia: 2
- Polen: 16
- Litauen: 10
- Estland: 5
- Latvia: 3
- Romania: 0
- Bulgaria: 1
- Kroatia: 0 Andre
- østeuropeiske land: 2
- Andre vesteuropeiske land: 1
- Annet land: 1
- Ukjent: 790
Kilde: Statens vegvesen
– Det har vært en eksplosjon av både inn- og utenlandsturister på norske veier siden pandemien. Vi jobber kontinuerlig med å gjøre bilturen bedre og tryggere både for turister og lokale, sier Silje Myhre Amundsen i Vegvesenet.

Over 70 nasjonaliteter fikk bot av Utrykningspolitiet i Nord i fjor.
– Vi må være litt rause og huske på at vi har besøkende fra hele verden. Nordmenn imponerer nok ikke når vi kjører på tørre sanddyner heller, sier distriktsleder Marthinsen med glimt i øyet.
Strenge nok regler
Grunnen til at de fleste nordmenn kan kjøre hvor som helst i verden – og at turister fra de fleste land kan kjøre i Norge – er som følge av FN-konvensjonen om veitrafikk fra 1968.
Avtalen har som mål å forenkle og sikre internasjonal veitrafikk, men ble altså signert før bilbelte var påbudt i Norge.
Flere som har sett videoene av turistkjøringen i Lofoten på Tiktok, mener det kan være på tide med en revidering av avtalen:







Samferdselsdepartementet forteller til TV 2 at kjørereglene for turister sist ble strammet inn i 2010, den gang for førere utenfor EØS.
– Siden Norge er bundet av internasjonale avtaler og EØS-regler, kan vi ikke stille ytterligere krav til turister som vil kjøre bil her i form av kurs og lignende, skriver seniorrådgiver Kristin Bentdal Larsen.
Departementet påpeker samtidig at også turister er pålagt å følge den norske veitrafikklovgivningen, og skal være aktpågivende og varsomme slik at det ikke oppstår fare og slik at annen trafikk ikke blir unødig hindret eller forstyrret.