I går leste jeg en artikkel angående at fylkesleder Steinar Bergstøl Andersen (Frp) foreslår å opprette politikontor på skoler for å bekjempe vold og ungdomskriminalitet, spesielt på Kvadraturen Videregående skole.
Jeg som elev må si meg sterkt uenig at Kvadraturen videregående skole har blitt en «voldsarena».
Å plassere politi fysisk inne på skolen kan føre til at elevene føler seg mistenkeliggjort og overvåket i stedet for støttet. Når elever må forholde seg til uniformert politi i hverdagen, sender det et signal om at de er en potensiell trussel, og ikke unge mennesker som skal lære, utvikle seg og bli møtt med tillit. Dette kan skape et klima av frykt og fremmedgjøring, spesielt for elever som allerede har liten tillit til myndigheter. I stedet for å bygge fellesskap og trygghet, kan det bidra til økt avstand og lavere tilhørighet til skolen.
I den ferske rapporten fra Kristiansand kommune om ungdomskriminalitet (2024), vises det tydelig at ungdomskriminaliteten er på vei ned. Dette er et sterkt argument for at forebyggende arbeid allerede har effekt – og at vi heller bør satse videre på det som virker. Skolen bør være en arena der læring og utvikling står i sentrum, ikke et sted preget av politi og overvåking. Det vi trenger er mer ressurser til miljøterapeuter, rådgivere og samarbeid med forebyggende politi, ikke stasjonering av politi i korridorene. Trygghet skapes gjennom relasjoner, støtte og tillit – ikke gjennom uniformert tilstedeværelse og overvåkningsmentalitet.
I tillegg er det viktig å erkjenne at investering i god undervisning og et støttende læringsmiljø kan redusere skolefravær og dermed også ungdomskriminalitet. Når elever opplever mestring og tilhørighet i skolen, er de mer tilbøyelige til å delta aktivt i undervisningen og mindre sannsynlige til å søke seg til miljøer der kriminalitet forekommer. Forskning viser at økt deltakelse i videregående opplæring er assosiert med redusert kriminalitet blant ungdom.
Vi skaper ikke trygghet ved å gjøre skolen til en politistasjon. Trygghet bygges gjennom relasjoner, faglig støtte, trivsel og respekt. Skal vi få bukt med ungdomskriminalitet, må vi fortsette å investere i forebygging, fellesskap og tillit – ikke kontroll og overvåking. Skolen skal være et fristed for læring, ikke et sted der elever føler seg overvåket og mistenkeliggjort.