Jeg skjønte ikke hva Aftenposten-kommentatoren mente om J. K. Rowling og woke. Så jeg spurte datteren min.
Publisert: 10.07.2025 14:14
«Stephen Frys angrep på J.K. Rowling sier noe om woke», skrev Frank Rossavik i Aftenposten 2. juli. Etter å ha lest kommentaren satt jeg igjen med en del spørsmål. Tidligere har jeg takket Rossavik for hans kloke og modige kommentarer – og det står jeg ved.
Denne gangen ble jeg rett og slett forvirret. Hva var egentlig budskapet?
Jeg spurte derfor min eldste datter Agnes (28) hvordan hun leste kommentaren hans. Kanskje hun, som tilhører en annen generasjon, forsto den annerledes.
Men nei. Rowling representerer et «helt vanlig syn på kjønn», mener Rossavik. Hverken datteren min eller jeg forstår det slik. Vi opplever snarere at hun bruker sin enorme plattform til å motarbeide transpersoners rettigheter.
Det fremstår ikke som «helt vanlig», men som ganske aktivistisk – i motsatt retning. At dette vekker reaksjoner, handler vel snarere om hvordan hun bruker makten sin, ikke om at hun er rik eller sitter på en yacht.
Dette skjer i en tid hvor transpersoners rettigheter er under press, særlig i Storbritannia og USA. Når Fry og Cave sier ifra, tror jeg ikke det handler om å være trendy, men om å si fra når samtalen blir for hard og lite romslig. Det handler om verdier som anstendighet, empati og rettferdighet – ikke om å snu kappen etter vinden.
Til slutt skriver Rossavik at det er «feigt å heie på dem som er i vinden». Her trenger vi hjelp til å forstå. Skal man være snillere med marginaliserte grupper når de er upopulære – og hardere når de får støtte?
I så fall høres det litt kynisk ut. Jeg tenker at vi tvert imot må prøve å møte alle med respekt, uansett hvilken vei vinden blåser. Denne debatten er så krevende for så mange. Da må vi alle prøve å ta ballen – ikke damen.