Joakim Medin skulle på jobb. Nå risikerer han 12 år i et tyrkisk fengsel.

2 days ago 17



Espen Barth Eide snakket med tyrkiske myndigheter før rettsbehandlingen starter onsdag. – Vi er nødt til å si ifra, sier Norges utenriksminister.

Den svenske journalisten Joakim Medin har sittet varetektsfengslet i Tyrkia siden 27. mars. Han er tiltalt for å ha fornærmet Tyrkias president og for å være medlem av en terrororganisasjon. Begge anklagene beskrives som «absurde» av Medins sjef. Foto: Kristian Borg

Publisert: 29.04.2025 12:34 | Oppdatert: 29.04.2025 12:44

Kortversjonen

Pågripelsen av Istanbul-ordføreren Ekrem Imamoglu 19. mars utløste de største demonstrasjonene i Tyrkia på minst et tiår. Hundrevis av demonstranter er blitt tiltalt, og Imamoglu, som siden er blitt avsatt, sitter nå i det beryktede Marmara-fengseletMarmara-fengseletMarmara har fått et rykte for å være et sted der tyrkiske myndighetene plasserer personer som anses som politiske motstandere, særlig etter kuppforsøket i 2016. vest for Istanbul.

Der sitter også Joakim Medin (40).

Han jobber som journalist for Dagens ETCDagens ETCDagens ETC er en svensk dagsavis, som anses for å være tildels venstreradikal. Forløperen til bladet var tidsskriftet Partisano. i Sverige og skulle etter planen rapportere om protestene i Tyrkia da han ble pågrepet 27. mars, umiddelbart etter landing i Istanbul.

Medin er tiltalt for å ha fornærmet Tyrkias president og for å være medlem av en terrororganisasjon. Blir journalisten kjent skyldig i begge tiltalene, risikerer han 12 år i et tyrkisk fengsel.

Høysikkerhetsfengselet Marmara, tidligere kalt Silivri. Fengselet er beryktet for å huse mennesker som anses som fiender av regimet. Foto: Umit Bektas, Reuters / NTB

– Provoserende

Onsdag begynner behandlingen av den ene tiltalen mot Medin – den som handler om at Medin skal ha fornærmet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Strafferammen for dette er tre års fengsel.

Den andre tiltalen, medlemskap i en terroristorganisasjon, risikerer Medin ni års fengsel for. Dato for behandling av denne tiltalen er ennå ikke satt.

Sjefredaktør i ETC, Andreas Gustavsson, har sett tiltalen og sier til Aftenposten at den ikke inneholder noen som helst bevisføring ut over Medins artikler og bøker.

Medin har skrevet flere artikler og bøker om kurderes opplevelser i regionen og Sveriges Nato-prosess, som de måtte forhandle med Tyrkia om.

– Jeg kan forstå at journalistikken hans er provoserende for Tyrkia, men den er ikke ulovlig, sier sjefredaktøren.

Tyrkia er et av landene i verden der flest journalister fengsles.

På Reporter uten grensers pressefrihetsindeks havner Tyrkia på 165. plass blant 180 land, og er dermed et av landene med dårligst pressefrihet i hele verden. «Alle mulige midler» anvendes for å undergrave kritikere av regimet, ifølge organisasjonen.

– Absurde anklager

Ifølge en uttalelse fra Erdoğans kontor har ikke pågripelsen noe å gjøre med Medins journalistiske aktiviteter. Påtalemyndigheten påstår Medin var til stede under en demonstrasjon i Stockholm i januar 2023, der en dukke som forestilte den tyrkiske presidenten ble hengt opp.

Dukken som forestilte Tyrkias president, og som ble hengt opp i Stockholm i 2023, ble en stor sak. Sveriges statsminister Ulf Kristersson kalte aksjonen «farlig». Foto: Twitter/X @REALROJKOM / Reuters

Med på protestaksjonen, der dukken ble satt fyr på, skal det også ha vært tilhengere av PKK.PKK.Kurdistans arbeiderparti (PKK) har ledet et flere tiår langt opprør mot den tyrkiske staten og er av Tyrkia utpekt som en forbudt terrororganisasjon. Medin er en av 15 personer som er siktet for å ha organisert, promotert eller på annen måte kan knyttes til demonstrasjonen.

Aktivistgruppen Rojavakommittérna, som sto bak demonstrasjonen, har imidlertid sagt at Medin ikke deltok i aksjonen og heller ikke er eller har vært medlem av gruppen.

– Det er absurde anklager. Hvert land har sin egen lovgivning, men det er åpenbart at dette er en politisk motivert tiltale, sier Gustavsson.

Medin har jobbet som utenriksjournalist i flere år, særlig i Midtøsten og Øst-Europa. Foto: Sabri Omar

Eide bekymret

Norges utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Tyrkias hovedstad Ankara i forrige uke. Der tok han opp Medin-saken.

– I møtet med min tyrkiske kollega tok jeg opp saken til Joakim Medin og understreket viktigheten av pressefrihet. Fra norsk side følger vi utviklingen på rettsstats- og menneskerettighetsfeltet i Tyrkia med bekymring. Mange av dem som sitter fengslet burde aldri ha vært arrestert, sier Eide.

Etter besøket sa Eide at menneskerettighetssituasjonen og demokratiutviklingen i Tyrkia går i feil retning.

– Som venner av Tyrkia er vi nødt til å si ifra om hva vi mener om de negative utviklingstrekkene i landet. Dette gjør vi, både i enkeltsaker og på generelt grunnlag, sier utenriksministeren.

Eide sa etter besøket i Ankara i forrige uke at norske myndigheter følger utviklingen på rettsstats- og menneskerettighetsfeltet i Tyrkia med bekymring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Forbereder seg mentalt

Ifølge sjefredaktør Gustavsson gjør tyrkiske myndigheter nå et forsøk på å straffe en journalist som har vært kritisk til tyrkisk innenrikspolitikk og som har kastet lys over kurdernes sak.

På telefon fra Stockholm forteller han at Medin er urolig for rettergangen, men at han også ser frem til å forsvare seg mot det han anser som urimelige anklager.

– Han sitter i Marmara. Han kan trene og lese bøker, men forbereder seg mentalt på at dette kan bli en ganske lang historie, sier sjefredaktøren.

Read Entire Article