Jordmødre sier opp: «Det skjer fort»

5 hours ago 4



Kortversjonen

  • Jordmødre, barnepleiere og overleger ved Oslo universitetssykehus varsler om bekymring for pasientsikkerheten.
  • Tre erfarne jordmødre har sagt opp etter å ha mistet seniortillegget.
  • Omorganisering har ikke gitt ønskede resultater, noe som skaper bekymring for sommeren.
  • Ledelsen erkjenner utfordringer, men understreker at bemanningen er opprettholdt.

Det kommer frem av flere bekymringsmeldinger VG har fått innsyn i, som nå er sendt til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

– Det ble tatt vekk med et pennestrøk.

Slik beskriver undervisningsjordmor Bente Kjeldsen hvordan erfarne jordmødre over 62 år mistet det såkalte seniortillegget på 50 000 kroner.

Det har ifølge Kjeldsen ført til at tre jordmødre har sagt opp jobbene sine på fødeavdelingen på Rikshospitalet.

Den første bekymringsmeldingen ble sendt til ledelsen 17. februar i år.

«Fødeavdelingen på RH som i mange år har vært et godt og trygt sted å jobbe, er i ferd med å bli noe helt annet – og det skjer fort», heter det i meldingen, som er underskrevet flere jordmødre og barnepleiere ved fødeavdelingen.

Dette har de ansatte varslet om

VG har fått innsyn i en rekke bekymringsmeldinger og varsler sendt fra fødeavdelingene på OUS til ledelsen og Statsforvalteren.

  • 17. februar 2025: Bekymringsmelding fra jordmødre, barnepleiere og tillitsvalgte på fødeavdelingen ved Rikshospitalet.
  • 28. februar 2025: Bekymringsmelding fra overlegene på fødeavdelingen på Rikshospitalet.
  • 12. mars 2025: Bekymringsmelding teamlederne ved fødeavdelingen på Ullevål:

«Vi anser herved at vi nå formelt har varslet om at dagens driftssituasjon er uforsvarlig. Dersom kritiske hendelser med alvorlige konsekvenser oppstår som følge av lav bemanning, vil det være på tross av våre gjentatte advarsler og anmodninger om nødvendige tiltak.»

  • 18. mars 2025: Bekymringsmelding fra tillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Den norske legeforening og Jordmorforbundet:

«Tillitsvalgte mottar nå bekymringsmeldinger fra flere ansatte på flere lokasjoner i fødeavdelingen. Føden 2.0 har vist seg å ha flere svakheter, og pr. i dag opplever ansatte en pulverisering av ansvar.»

  • 25. mars 2025: Ansatte ved Rikshospitalet, herunder jordmødre, tillitsvalgte, barnepleiere og leger, varslet formelt Statsforvalteren om sine bekymringer.

«Vi ønsker med dette brevet å løfte ansvaret høyere opp da vi ikke opplever at bekymringen vi har for pasientsikkerheten og arbeidsmiljøet på fødeavdelingen, Rikshospitalet, deles av dagens ledelse,» heter det i brevet.

Omorganisering fungerer ikke

Mye av problemet startet, slik de ansatte ser det, med en omorganisering for fødeavdelingene på Oslo universitetssykehus (OUS). Omorganiseringen blir kalt «Føden 2.0».

Det innebærer blant annet at de to fødeavdelingene under OUS, som ligger på Rikshospitalet og Ullevål sykehus, nå har en felles ledelse som sitter på Ullevål.

 Gisle Oddstad / VGSlik ser det ut på Rikshospitalet 9. mai. 2025. Foto: Gisle Oddstad / VG

Overlege Ingvil Krarup Sørbye sier til VG at omorganiseringen kom som et svar på å prøve å organisere seg bedre med de ressursene man har.

Hun og hennes overlegekolleger på fødeavdelingen støtter jordmødrene i at omorganiseringen ikke har fungert.

Bilde av Overlege på fødeavdelingen ved Rikshospitalet og professor ved UiO
Overlege på fødeavdelingen ved Rikshospitalet og professor ved UiO

Ingvil Krarup Sørbye

– Det har vært en prekær mangel på jordmødre. Et av målene med omorganiseringen var at jordmødrene kunne jobbe mer effektivt med forløsning, altså å ta imot barn. Det ser vi ikke effekt av.

Det gjør at Sørbye er bekymret, spesielt for sommeren, som er høysesong for fødsler. Også hun viser til at fødeavdelingen har mistet viktig kunnskap i form av erfarne jordmødre.

– Vi har mange nye ansatte som er dyktige, men som ikke har den erfaringen som skal til for å håndtere de sjeldne tilfellene. Føden er et akutt-fag, og det kan raskt snu seg fra en helt normal fødsel til en ikke-normal fødsel, understreker hun.

Varslet – fikk ikke svar

28. februar sendte også overlegene på fødeavdelingen på Rikshospitalet et brev til ledelsen for å fortelle om sine bekymringer:

«Et bærekraftig fødetilbud forutsetter at vi ivaretar jordmødre med lang erfaring og høy faglig kompetanse (...) Vi er bekymret for ivaretagelsen av mer uerfarne jordmødre som kan føre til ytterligere frafall, økt sykemelding og manglende rekruttering. En slik situasjon vil kunne medføre at faren for feilbehandling med potensielt alvorlige (og i verste
fall fatale) utfall blir uakseptabel høy,
» skriver de i brevet.

Ledelsen har ikke kommet med et ordentlig svar på de ansattes bekymringer, ifølge overlegen.

Avdelingsleder Miriam Kim Nyberg ved fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus skriver i en e-post til VG at den nye organiseringen vil kreve «en viss omstilling og innkjøringstid for både ansatte og ledelse». Les mer om hva Nyberg svarer lenger ned i saken.

 Amanda Pedersen Giske / NTBRikshospitalet er et av tre behandlingssteder ved Oslo universitetssykehus. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

– Det har ikke vært en respons fra ledelsen som har gjort at vi føler oss sikre på at vi kan drive trygt i sommer.

Det eneste de har fått tilbakemelding på, er forespørselen om seniortillegget for jordmødre, forteller de.

Det skal ha blitt avvist.

– Vi forstår at det er trange kår. Jeg tenker vi trenger mer penger til fødselshjelp når vi ser at det ikke er råd til enkle tiltak som dette, sier Sørbye og legger til:

– Vi kan ikke spare oss til mirakler.

Da de ansatte ikke opplevde å få tilfredsstillende svar fra ledelsen, sendte de inn et varsel direkte til Statsforvalteren.

Der skriver de at de «stiller oss uforstående til at tilsynelatende enkle tiltak ikke imøtekommes» og gjentar sin bekymring for sommeren:

«Sommerhalvåret, april-oktober, er vår travleste tid og bekymringen vår dreier seg i hovedsak om hvordan vi skal håndtere de neste månedene.»

VG vil høre din historie!

Har du en fødselshistorie å fortelle? VG ønsker å samle inn historier fra kvinner i hele Norge, som ønsker å dele sine tanker rundt egen fødsel- og barseltid. Har du opplevd å ikke bli fulgt opp slik du ønsker under eller etter fødselen din, eller at tiden til de som skulle følge deg opp ikke har strukket til?

Er det aspekter ved fødselsomsorgen du mener bør belyses, med utgangspunkt i din historie? Da kan du sende en e-post til oss her. Skriv gjerne i e-posten din om du ønsker å dele historien din anonymt eller åpent, og hvilket sykehus tipset ditt gjelder.

Derfor sa hun opp

Sissel Svennevik (66) er jordmor med 35 års erfaring. I vinter sa hun seg villig til å jobbe full stilling i sommer for å få vaktplanen til å gå opp.

Så bestemte OUS seg for å fjerne seniortillegget.

– Vi reagerer på måten det gjøres på. De tok det brått bort, og for ledelsen som er nå er det som om det ikke er forskjell på noen med over 30 års erfaring og noen helt uten erfaring, sier Svennevik.

Hun var med på å sende inn en bekymringsmelding og ønsket dialog med ledelsen. Men jordmoren opplever ikke å ha blitt lyttet til av arbeidsgiver.

– De ser oss ikke i det hele tatt. Erfarne jordmødre gir trygghet til de fødende på sykehuset.

Derfor bestemte Svennevik seg for å si opp. Det samme har to andre jordmødre på Rikshospitalet gjort.

Oppsigelsen hennes ble levert i mars.

Jordmoren viser til diskusjonen som har rast om uassisterte hjemmefødsler det siste året:

– Jeg tror det handler mye om å føle seg trygge, og jeg vet at trygge kvinner føder bedre. Dette kan vi som har erfaring gi dem på sykehus.

– Et akutt-fag

Overlege Sørbye understreker at OUS har god behandling av fødende.

Bekymringen går på at de i en presset situasjon ikke skal klare å opprettholde det.

– Det er absolutt trygt å føde på OUS, men vi har også en plikt til å si fra når systemet utfordres. Dette er et akutt-fag, og vi må bemanne deretter. Det gjør vi ikke i dag.

Jordmor Bente Kjeldsen sier at hun ikke er bekymret for selve bemanningen i sommer, men for kompetansen som samlet befinner seg på fødeavdelingen.

Overlege Sørbye.Overlege Sørbye.

– De tre seniorene som har sagt opp som følge av dette har alle over 30 års erfaring i klinisk arbeid og som teamledere. De har alt som en fødeavdeling trenger. Dette handler om erfaringen.

Det er viktig for Kjeldsen ikke å skremme gravide kvinner som skal føde på OUS. Hun understreker at de gjør alt de kan for at alle skal få en trygg og god fødselsopplevelse. Likevel:

– Det sier seg selv at en fødeavdeling trenger erfarne jordmødre.

Håper på løsning

Overlege Sørbye sier til VG at de fortsatt håper å komme i mål med en løsning sammen med ledelsen.

– Vi håper vi kan lære av hva de har gjort andre steder og finne løsninger for sommeren, slik de har klart for eksempel i Tromsø, sier hun, og viser til at Universitetssykehuset Nord-Norge snudde om seniortillegget hos seg tidligere i uken, etter at 16 jordmødre truet med å slutte.

Sørbye ønsker at deres varsel også skal bli sett på som en «melding oppover».

– Norske sykehus er så presset for ressurser at vi ikke engang kan finansiere enkle tiltak for å holde på erfarne jordmødre. Det er valg til høsten, og jeg lurer på hvem av politikerne som skal ta denne ballen videre.

Leder for fødeavdelingen: – En nasjonal utfordring

Avdelingsleder Miriam Kim Nyberg ved fødeavdelingen skriver i en e-post til VG at bemanningen ved fødeavdelingen er ikke redusert som følge av omorganiseringen.

– Ved Rikshospitalet har fire av våre 60 jordmødre gått av med pensjon eller sluttet hittil i år, samtidig som vi har ansatt seks nye jordmødre. Selv om de nyansatte ikke har den samme erfaringen som sine forgjengere, møter vi stor motivasjon og engasjement blant de nye kollegene.

– Samtidig må vi erkjenne at rekrutteringssituasjonen for jordmødre i Norge har vært krevende over tid, skriver Nyberg videre.

Hun viser til at dette er en nasjonal utfordring, og ikke unikt for OUS.

– Vi har sterke og kompetente fagmiljøer ved fødeavdelingen, og det er et klart mål å både bevare og videreutvikle disse. Samtidig vet vi at større endringer i tjenesten kan føre til reaksjoner. Dette er forståelig, men vi har et ansvar for å sikre at tjenestene våre til enhver tid er faglig forsvarlige, fremtidsrettede og tilpasset behovene i helsetjenesten.

Fungerende avdelingsdirektør i helseavdelingen hos Statsforvalteren, Thea Marie Lindquist Belseth sier via kommunikasjonsavdelingen at de har mottatt tre henvendelser i denne saken som de gjennomgår og gjør en vurdering av.

Les også: Sofie Frøysaa (36) etter fødselen: – Jeg har aldri vært så redd

Read Entire Article