Planen var klar.
Mann, barn, hus og jobb. Helst innen hun var blitt 30 år.
– Jeg har alltid tenkt at jeg ville bli ung mor, sier Julie.
Men plutselig gikk tiden fort. Ønsket om barn ble sterkere, men drømmemannen var ikke i syne.
– Dating ble veldig skummelt. Jeg så ikke bare etter en kjæreste, men en barnefar, sier Julie.

Barnefar på Tinder
Jakten på en seriøs mann som også ønsket barn viste seg å være alt annet enn enkelt.
Julie prøvde Tinder og andre datingapper, men opplevde at mange menn ikke var interessert i et langsiktig forhold.
De færreste hadde tatt stilling til når de eventuelt ønsket barn. Kanskje om ti år. Kanskje aldri. De fleste ville vente og se.
– Som kvinne har man ikke uendelig med tid. Jeg tror noen menn ble skremt av at jeg var så frampå om at jeg ønsket meg barn tidlig, sier Julie.

Til slutt ga hun opp.
– Jeg synes dagens datingkultur er utrolig slitsom. Det ble nesten en fulltidsjobb å lete etter en partner, sier Julie.
Samtidig begynte en ny idé å spire. Kunne hun bli mamma alene?
En ny utvikling
I juli 2020 ble bioteknologiloven endret. Tidligere måtte norske kvinner som ville ha barn alene reise til utlandet for å få hjelp. Nå ble assistert befruktning for enslige tillatt også i Norge.
Siden det har både private og offentlige klinikker sett en ny utvikling i Norge. Stadig flere kvinner ønsker å bli alenemor.

I fjor var halvparten av kvinnene som ble behandlet med donorsæd på Oslo universitetssykehus enslige. Det er ny rekord.
På det private sykehuset Aleris sin fertilitetsavdeling var det i fjor stor pågang fra single kvinner. En av dem var Julie.
To ting var avgjørende
Etter å ha tenkt seg nøye om valgte Julie å starte prosessen med å bli gravid alene.
– Det var ikke noe jeg tok lett på. Samfunnet er jo ikke akkurat lagt opp til at man skal være alene med barn, sier hun.
Samtidig følte hun seg trygg på valget. Hun har selv vokst opp med en ung alenemor og opplevde aldri dette som et problem.
– Tanken om å bli alenemor har aldri skremt meg. Jeg vet at man kan ha en veldig fin barndom, selv om man bare har en forelder, sier Julie.
Moren har hele veien støttet Julies valg om å få barn alene. Etter at hun ble gravid valgte Julie å selge leiligheten i Oslo og kjøpe et hus sammen med moren i hjembyen.
– Da vet jeg at jeg har god økonomi og et godt støtteapparat i nærheten, sier Julie.

50.000 kroner for en graviditet
Det tok kun fire måneder fra hun tok kontakt med klinikken til hun fikk en positiv graviditetstest.
Fordi Julie fortsatt er såpass ung var det ikke nødvendig med IVF-behandling, og hun trengte kun inseminering.
– Det er en veldig enkel behandling. Jeg gjorde det i en lunsjpause på jobb, og var inn og ut på 40 minutter, sier Julie.
Totalt brukte hun rundt 50.000 kroner og var gjennom tre forsøk før hun ble gravid.

– Ikke vent for lenge
TV 2 har vært i kontakt med fire av de største private fertilitetsklinikkene i Norge. Alle opplever stor pågang fra kvinner som vil ha barn alene.
– Vi hadde voldsom pågang rett etter lovendringen, og merker fortsatt at andelen single kvinner øker jevnt og trutt, sier Liv Bente Romundstad, gynekolog ved Volvat Spiren.
På Aleris Fertilitet opplever de at kvinnene som kommer er godt forberedt og har tenkt nøye gjennom valget om å bli eneforelder.
– De færreste planlegger i utgangspunktet å få barn alene, men ofte handler det om at man ikke har møtt en man kan tenke seg å få barn med ennå, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog på Aleris Fertilitet.

De fleste kvinnene som tar kontakt er mellom 35 og 42 år.
– Siden fertilitet henger tett sammen med alder, kan man som kvinne ikke vente for lenge hvis man ønsker seg egne barn, sier Kjus Skomedal.
I Norge er det to offentlige sædbanker. På Oslo universitetssykehus har de fra 2021 til 2024 behandlet 232 enslige kvinner. Det siste året har man behandlet ti prosent flere kvinner enn tidligere.
På St. Olavs har de behandlet 143 enslige kvinner, og ser en jevn stigning fra år til år.
– Får finne drømmemannen senere
I det nye huset til Julie står barnerommet allerede klart. Nå er det bare noen uker til hun skal møte den lille gutten i magen.
– Jeg er utrolig spent, sier 29-åringen.

Hun ønsker å være ærlig med sønnen om hva som er hans opphav. Når han fyller 15 år vil han ha mulighet til å sjekke hvem som var donoren hans.
– Det blir viktig å ha en god dialog fra start om hva en donor er og at han kanskje har flere donor-søsken. Jeg tror det er veldig individuelt hvordan barn reagerer, men jeg skal støtte ham hele veien, sier Julie.
Hun forstår godt at flere og flere kvinner velger å få barn alene.
– Det er så mye ghosting og useriøse forhold. Jeg skjønner at kvinner tenker «vet du hva, jeg vil ikke risikere å vente for lenge, jeg gjør det alene», sier Julie.

Selv om livet ble litt annerledes enn hun hadde sett for seg, skal drømmen om å bli mor før hun fyller 30 år snart gå i oppfyllelse.
– Så får jeg finne drømmemannen senere, sier Julie.