«Kampen for kvinners rettigheter og trygghet er ikke over!»

1 month ago 30



I år er det 50 år siden FNs kvinneår. Selv om vi har kommet langt, er det fortsatt mange kamper vi må kjempe. I en tid hvor USA sin president og konservative krefter utfordrer kvinner og minoriteters rettigheter, er det på tide at vi er direkte, og står rakt opp for våre rettigheter som vi har kjempet frem over lang tid.

I det siste har det pågått en debatt om sykelønna vår. Rett til full lønnskompensasjon ved sykdom er en viktig kamp å ta, fordi også når vi er syke er vi avhengig av en lønn å leve av.

Sykelønnsordningen er en av de viktigste bærebjelkene i den norske velferdsstaten. Den sikrer at folk kan være hjemme når de er syke, uten å risikere økonomisk usikkerhet. En universell sykelønnsordning gir trygghet. Forslagene på å redusere sykelønna eller innføre karensdager, vil særlig gå utover lavtlønte og midlertidig ansatte, som allerede har usikre arbeidsforhold.

Spesielt vil et kutt i sykelønna ramme kvinner. Kvinnedominerte yrker er ofte jobber som krever fysisk tilstedeværelse. I helsesektoren, der over 80 prosent av de ansatte er kvinner, er pasientene avhengige av at folk kommer på jobb, og at ikke folk tvinges til å gå på jobb selv om de er syke. Et kutt i sykelønnen vil ha dramatiske konsekvenser for kvinnedominerte yrker.

Leserskribent: Mirell Høyer-Berntsen, 1. kandidat til Stortinget for Agder SV Foto: SV

Vi i SV står derfor sammen med kvinnebevegelsen og arbeiderbevegelsen om at sykelønnen må beskyttes. Sykelønn er ikke en gave, men en rettighet vi har krav på. Vi i SV vil kjempe for å bevare denne ordningen, fordi den sikrer trygghet for alle – uavhengig av inntekt og stilling.

Kvinner er utsatte, og SV mener vi må gjøre mer for å beskytte kvinner mot vold i nære relasjoner. Fjoråret ble et dystert år, med mange dypt tragiske saker der kvinner ble drept av noen de hadde nære relasjoner til. Ved inngangen av 2025 meldte politiet at 2024 hadde det høyeste antallet drapssaker i nære relasjoner de siste 10 årene.

I flere av tilfellene i 2024 hadde drapsmennene besøksforbud mot kvinnene fordi de tidligere hadde vært voldelige mot dem, og flere av kvinnene hadde også voldsalarmer. Ett av fire drap i Norge er partnerdrap, og i nesten alle tilfellene har de utsatte varslet om voldelig partner tidligere.

SV krever at kvinner som rapporterer om vold blir tatt på alvor. Det må være voldsutøveren som bærer ansvaret, ikke den som blir utsatt for vold. Derfor må vi øke bruken av omvendt voldsalarm og sørge for at rettsstaten ikke lukker øynene når besøksforbud brytes.

Det må også handles lokalt. Vi må sikre at alle som utsettes for partnervold har et sted de kan søke hjelp, et krisesenter som kan være en trygg havn. Vi må kreve at alle kommuner har helhetlige planer for hvordan de skal forebygge og oppdage vold i nære relasjoner.

Kampen for kvinners rettigheter og trygghet er ikke over!

Vi skylder handling til alle kvinner som lever i frykt, som opplever fysisk og psykisk vold og alle som ikke er med oss lenger.

Kjære søstre. Gratulerer med dagen. La dagen i dag minne oss om alt vi har fått til. For alle som har gått foran. La oss stå sammen for et samfunn som inkluderer og tar vare på alle. Kampen for kvinners rettigheter og trygghet er ikke over!

Mirell Høyer-Berntsen,

1. kandidat til Stortinget for Agder SV

Anija Markovina Wormsen,

5. kandidat til Stortinget for Agder SV

Read Entire Article