Kan USA slippe tomme butikkhyller? For noen kan det være for sent.

4 hours ago 4



Mandag ble tollmurene mellom Kina og USA midlertidig kuttet. Men handelen har allerede falt kraftig.

Amerikaneren Jason Cheung driver leketøysfabrikk i Kina. Tollkrigen kan føre til nedleggelse. Han kuttet produksjon og forsøker å flytte fabrikken til Vietnam. Her ved hovedkontoret i California begynner det å bli tomt i hyllene. Foto: Brittany Hosea-Small / Reuters
  • Gunnar Johnsen

Publisert: 12.05.2025 19:45

Kortversjonen

Tollkrigen president Donald Trump startet i april, skulle ramme Kina aller hardest. Tollsatsen endte på svimlende 145 prosent. Kineserne svarte på tiltale, med 125 prosent toll på import fra USA.

Nå er partene enige om kraftige kutt i tollen. De to landene ble enige om å redusere tollsatsene med 115 prosentpoeng de neste 90 dagene. USA har dermed 30 prosent toll på kinesiske varer, mens Kinas toll den andre veien er på 10 prosent.

Men handelen mellom landene er allerede kraftig forstyrret av tollkrigen. Det merkes ikke minst i amerikanske havner, som vanligvis mottar en strøm av containere med varer fra Kina.

Kanselleringer og færre anløp er blitt hverdagskost.

For første gang siden pandemien

Før helgen fortalte amerikanske havnemyndigheter at ikke et eneste lasteskip hadde forlatt Kina med varer til de to store havnene på vestkysten i løpet av de siste 12 timene. Ikke siden pandemien har noe slikt vært tilfelle.

Det dramatiske fallet i eksport har skjedd raskt. Seks dager tidligere var 41 skip planlagt å forlate Kina med kurs østover mot havnene i Los Angeles og Long Beach. Fredag var tallet null, meldte CNN.

Mario Condera, sjef for containerhavnen i Long Beach i California, var før helgen bekymret. En avtale om lavere toll ikke kan komme raskt nok, uttalte han til CNN.

Tallene er verre enn hva man opplevde under pandemien, fortalte Condera. Han så for seg tomme butikklokaler:

– Dette vil for alvor merkes av forbrukerne i løpet av de neste 30 dagene.

Halvert etter at tollkrigen startet

Antall containere på skip fra Kina til USA ble bortimot halvert i løpet av de tre første ukene etter at Trumps Kina-toll på 145 prosent ble innført. Dette ifølge nyhetsnettstedet FDI intelligence.

Uten lettelser i tollsatsene ble det spådd kritiske tilstander. Men faren for forsyningsproblemer og til sist tomme hyller i amerikanske butikker er ikke helt over.

Det kan ta fem til seks uker fra et skip forlater Kina og til varene er tollklarert og levert i USA. Selv om handelen tar seg opp allerede denne uken etter de nye tollkuttene, vil det ta tid før situasjonen nærmer seg det normale. Og selv 30 prosent er betydelig, påpeker Theo Legget, økonomiskribent i BBC.

Nedgang i handelen merkes godt ved containerhavnen i Los Angeles. Fredag var det meldt null skip underveis fra Kina. Foto: David Swanson / Reuters

For sent for noen

En av dem som allerede er hardt rammet av tollkrigen, er amerikaneren Jason Cheung (45). Han er født i USA. Faren hadde emigrert fra Kina, forteller nyhetsbyrået Reuters.

Cheung driver det familieeide selskapet Huntar. Det ligger i Guangdong-provinsen i Kina og produserer leker for det amerikanske markedet. Ikke helt vanlige leker, men pedagogiske leker som skal lære barn matematikk.

Etter innføringen av 145 prosent toll på import fra Kina i april, kom kanselleringene strømmende.

Da hadde Cheung allerede stanset produksjon: «Jeg måtte begynne å spare penger med en gang,»

I løpet av fire uker kuttet han med to tredjedeler, sa opp en tredjedel av fabrikkens 400 kinesiske ansatte og kuttet arbeidstid og lønn for dem som var igjen.

Siden har han forsøkt å finne en mulighet til å flytte driften til Vietnam før selskapet faren hans startet for 42 år siden, går tom for penger.

Usikkerhet, men kanskje et håp

Huntars situasjon speiler en krise som rammer en lang rekke fabrikker i Kina. Her lages 8 av 10 leker som selges i USA, ifølge bransjeorganisasjonen The Toy Association. Nye ordrer har falt dramatisk i hele sektoren.

Men nå er det litt håp, selv om tollsatsene fortsatt er relativ høye, og ingen vet hva som skjer i månedene fremover.

Cheung sa til Reuters sist uke at alle tollsatser som er rundt 50 prosent eller høyere, gjør det vanskelig å drive videre.

Read Entire Article