I flere år skal «Kasper» ha vært utsatt for grov mobbing på barneskolen. For å skjerme ham fra dem som mobbet, valgte skolen å plassere ham alene i kjelleren.
Siden 2022 har skolemiljøet hans vært til behandling hos Statsforvalteren i Vestland fire ganger.
Hver gang har konklusjonen til Statsforvalter vært brudd på opplæringsloven.
I 2023 ga Statsforvalteren et forhåndsvarsel om tvangsmulkt, men skolen unngikk dette fordi de hadde laget tiltaksplaner som ble vurdert som tilstrekkelige.
Nå er «Kasper» ferdig på barneskolen, men foreldrene håper deres historie kan bidra til at andre slipper å oppleve det samme.
Han og familien bor i en kommune i Hordaland.
NRK kjenner guttens identitet, men har valgt å anonymisere ham og bruker derfor et annet navn.
Alvorlige helsekonsekvenser
NRK har vært i kontakt med både kommunen og skolen.
De ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, selv om foreldrene har gitt samtykke til å frita dem for taushetsplikten.
Du kan lese mer om deres tilsvar lenger ned i saken.
Ifølge foreldrene begynte mobbingen allerede da «Kasper» startet på barneskolen, men det eskalerte kraftig fra fjerde klasse.
Han skal ha blitt utsatt for vold, trusler og grov psykisk trakassering.
– Det er det vondeste du kan oppleve, å vite at sånne ting skjer med barnet ditt i en helt vanlig skoledag. Det er vanskelig å sette ord på, sier de.
Som tiåring fikk «Kasper» diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) – en alvorlig og sjelden diagnose hos barn.
Foreldrene har fått kritikk for ikke å bytte skole, men sier avgjørelsen ble tatt i samråd med fagfolk.
Foreldrene beskriver en lang og krevende kamp for å sikre sønnen en trygg og bedre skolehverdag.
Foto: Dina Gjertine Svendal Kleiven / NRK– Han har hele tiden sagt at det ikke er han som skal flyttes, men de som plager. Han har hatt noen trygge voksne rundt seg, og vi måtte lytte til ham. Hvis ikke vi gjør det, hvem gjør det da? sier foreldrene.
De har også varslet skolen og kommunen om at «Kasper» i perioder har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å leve lenger. Likevel opplevde de at det ikke førte til ytterligere tiltak.
– Vi er redde for livet hans, sier moren.
Sluttet å gå på skolen
I halvannet år fikk «Kasper» all undervisning alene i skolens kjeller.
– Det største feiltrinnet som er blitt gjort i saken er å ekskludere han totalt fra sine medelever, sier moren.
Rommet hadde tidligere vært et klasserom, men nå var det bare han – en sofa, en mikrobølgeovn og en vask uten vann.
– Jeg vil jo være med klassen. Etter en måned alene i kjelleren ble det nesten umulig å komme tilbake, sier «Kasper».
I etasjen over hørte han barnelatter og sko mot gulvet.
– Det vanskeligste var å høre hvor kjekt de andre hadde det, mens han satt der nede alene, sier moren.
Foreldrene forteller at det siste halvåret har «Kasper» vært borte fra skolen, som følge av den belastningen mobbingen har påført ham.
– Alle elever har rett til å være inkludert i et fellesskap. Å ta elever ut av klassen over tid er verken egnet eller lovlig, sier seksjonsleder Marianne Svege hos Statsforvalteren.
Målrettede tiltak
I dokument NRK har fått innsyn i, mener kommunen at skolen har jobbet grundig med saken over tid, og viser til en rekke tiltak på individ-, gruppe- og systemnivå.
Familien fikk en Individuell plan i 2023, etter langvarig kontakt med flere instanser.
– Det er en lovpålagt rettighet, som vi har måtte kjempe for. Den planen har vært helt avgjørende for å få oversikt og for å få koordinere tjenestene, sier foreldrene.
Foreldrene håper flere kan få informasjon om muligheter som en individuell plan kan gi. De etterlyser bedre veiledning fra skolen og kommunen.
Foto: Dina Gjertine Svendal Kleiven / NRKKommunen skriver i sitt svar til Statsforvalter at elevens helseutfordringer og høye fravær har gjort det krevende å få tiltakene til å fungere etter hensikten.
De mener elevens egen stemme har vært førende i planarbeidet, og understreker at det er etablert en omfattende overgangsplan til ungdomsskolen.
Foreldrene kritiserer det de mener er en overdreven oppmerksomhet på formaliteter fremfor reell hjelp.
– Kommunene blir flinkere og flinkere til å skrive seg ut av situasjonen. På papiret ser det bra ut, men det hjelper ikke barna, sier moren.
Mobbeombudet i Vestland sier det i noen saker kan se ut som om kommunen ikke tar det ansvaret de er pålagt, og glemmer at elevens trygghet er hovedformålet med en aktivitetsplan.
– Det handler ikke bare om å oppfylle krav, men om å gjøre gode undersøkelser, utarbeide en presis problemskildring, og å sette inn egnede tiltak til rett tid, sier Hildegunn Hodneland i Mobbeombudet.
Haster med tiltak
Statsforvalteren i Vestland mener det er alvorlig når elever ikke opplever et trygt og godt miljø på barneskolen.
– Et utrygt skolemiljø går ut over elevers mulighet for læring og kan påvirke barns faglige og sosiale utvikling. Dette er alvorlig, og særlig i de tilfellene som trekker ut i tid. Derfor må slike saker løses raskt, sier seksjonsleder Marianne Svege.
«Kaspers» sak har vært oppe fire ganger hos Statsforvalteren i Vestland – noe som ifølge dem er svært uvanlig.
Foto: Dina Gjertine Svendal Kleiven / NRKDe ønsker ikke å kommentere innhold i enkeltsaker, men har svart på generelt grunnlag.
– Det er uvanlig at en sak behandles så mange ganger, uten at skoleeier har fulgt opp, sier Svege.
I det siste tilsynet har Statsforvalteren vurdert kommunen og skolen til å ha delvis fulgt opp pålegget om å rette opp i forholdene.
De ser at skolen har planer for hvordan inkludere «Kasper», samt følge med på, gripe inn og følge opp eventuelle hendelser. I tillegg til en oppdatert tiltaksplan.
Men siden saken har foregått over lang tid, og det har vært brudd i saken fire ganger tidligere, velger de å fortsette behandling av saken.
– Tvangsmulkt skal først og fremst bidra til at skolen iverksetter tiltak som gjør at eleven får det bedre. Når eleven ikke lenger går på skolen, kan det være vanskelig å bruke dette som virkemiddel, sier Statsforvalteren til NRK.
– Ikke systemet som tar vare på barnet
Mobbeombudet i Vestland mener systemet rundt skolemiljøsaker ikke fungerer godt nok, og at barn som blir mobbet ofte ikke får den hjelpen de har krav på.
– Slik det er i dag, er det ikke systemet som tar vare på barnet. Et vellykket utfall avhenger for ofte av enkeltpersoner. Det svekker rettssikkerheten til elevene, sier Hodneland.
Hildegunn Hodneland ved Mobbeombudet i Vestland mener at systemet ikke tar vare på barnet.
Foto: Morten Wanvik / Vestland fylkeskommuneI denne konkrete saken mener hun elevens rettigheter ikke er oppfylt.
– Barnets beste, retten til å bli hørt og retten til utdanning er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Når eleven verken har det trygt eller opplever å være inkludert, er heller ikke opplæringsloven fulgt, sier hun.
Håper andre slipper å oppleve det samme
Nå er «Kasper» ferdig på barneskolen.
Til høsten begynner han på ungdomsskolen.
– Uansett hva som skjer nå, kan det ikke rette opp det som har skjedd. Men å gå ut med saken kan hjelpe andre slik at de slipper å gå gjennom det vi har opplevd, sier foreldrene.
Publisert 04.07.2025, kl. 06.12