Bare litt over halvparten av amerikanerne støtter Ukraina i krigen mot Russland, viser meningsmåling.

En meningsmåling utført før skandalemøtet mellom Trump og Zelenskyj i Det ovale kontor, viser at kun et knapt flertall av amerikanerne støtter Ukraina.
I målingen utført for CBS News og YouGov sier 52 prosent at de støtter Ukraina.
Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at hele 44 prosent sier de ikke støtter noen av partene i konflikten.
På spørsmålet om USA bør sende militær støtte til Ukraina, er amerikanerne delt.
51 prosent sier USA bør sende militær støtte til ukrainerne, mens 49 prosent er imot.
Men amerikanere er delt langs partipolitiske skillelinjer.

Bare 32 prosent av spurte republikanere sier de er for militær støtte, mens 68 prosent er imot.
Hos demokratiske velgere er tallene 72 prosent for og 28 prosent imot.
– Ukonvensjonelt
Natt til tirsdag, norsk tid, ble det klart at Trump setter militærhjelp til Ukraina på pause. Det hvite hus bekrefter Trump-ordren til CNN.
– Jeg er ikke noen fan av det, med mindre Trump har hatt noen samtaler bak kulissene med Russland for å bremse eller stanse ytterligere aggresjon, sier republikaneren Dirk Wetherhold til TV 2.
– Jeg vet ikke hva Trumps endelige mål er, men jeg kan garantere at det vil være ukonvensjonelt.
TV 2 traff Wetherhold i Rising Sun i Pennsylvania i innspurten av valgkampen. Da var han blant tre prosent av velgerne som ennå ikke hadde bestemt seg for hvem han skulle stemme på.

Hovedårsaken til tvilen var at han mislikte Trump som person. Det gjør han fortsatt.
– Jeg ville fortsatt ikke tatt en drink med Trump. Jeg syns han er arrogant og pompøs, men vi trenger en leder som kan rydde opp i det økonomiske rotet USA befinner seg i, sier Wetherhold til TV 2.
Han sier han ikke har satt seg inn i betydningen av stansen i militær støtte til Ukraina, men mener mineral-avtalen var et godt trekk av Trump.
– Ved å inngå en avtale om å la amerikanske selskaper utvinne ressurser i Ukraina, holder man Russland i sjakk ved at de frykter å drepe amerikanere som jobber der, mener Wetherhold.
– Det virker avskrekkende og er en sikkerhetsgaranti for Ukraina.
Avtalen, som på sikt skal gi USA adgang til store deler av Ukrainas sjeldne mineraler, ble dog ikke undertegnet etter det ampre møtet i Det hvite hus fredag.

Wetherhold er imot Nato-medlemskap for Ukraina.
– Prinsippet om å beskytte alle land i alliansen ville lett kunnet dra USA inn i en krig med Russland, noe som kunne ende opp med tredje verdenskrig, der Kina, Nord-Korea og andre dårlige aktører danner en ny akse, slik Hitler gjorde, mener Wetherhold.
Hyller Trump
I ulike Facebook-grupper der Trump-tilhengere utveksler synspunkter, går argumentet om tredje verdenskrig igjen hos flere.
– Hvis de tillater Ukraina å bli med i Nato eller gå inn i en felles forsvarspakt må USA enten forlate Nato, eller så må vi sende amerikanske styrker for å kjempe i en krig som vil bli til tredje verdenskrig, skriver en Trump-tilhenger i Facebook-gruppen «Pennsylvania Assemble for Freedom».

Der er det flere av Trumps kjernevelgere som hyller presidenten etter skandalemøtet i Det ovale kontor.
– Aldri glem. På denne dagen kom en mann som krevde penger til våre bredder, gikk inn i vårt Oval Office og prøvde å diktere en trussel mot Amerika, vår president, visepresident og utenriksminister om at Amerika «vil føle konsekvensene» av krigen i Ukraina hvis vi ikke betaler ham flere milliarder, skrev en annen av gruppens medlemmer og fortsetter:
– President Trump nektet ham med rette å fortsette pengeutpressingen. Takk Gud for president Trump og visepresident JD Vance.

Fortsatt stor støtte til Nato
Til tross for den dalende støtten til Ukraina, viser CBS-målingen at et stort flertall av amerikanerne fortsatt støtter USAs medlemskap i Nato.
78 prosent mener landet bør forbli i alliansen, mens bare 22 prosent ønsker at USA skal trekke seg ut.
Meningsmålingen fra CBS News/YouGov viser også at amerikanerne er delt i synet på USAs internasjonale relasjoner.
Flertallet ønsker at landet skal forbli engasjert på verdensscenen, men få mener USA bør ta en ledende rolle. De fleste ser på Vest-Europa som allierte.