Helga kan bli flått. Men pass på så den ikke biter seg fast.

Publisert 25.04.2025 21:01
– Flåttsesongen er godt i gang. Det er mye, så man skal absolutt tenke på flått nå.
Det sier biolog og rådgiver ved Flåttsenteret, Yvonne Kerlefsen, til TV 2..
Hun forteller at flåtten nå er aktiv i alle steder der Flåtten er etablert, som i Norge er helt opp til Helgelandskysten. Den er også registrert lengre nord, men da er den kommet med trekkdyr.
– Man kan finne flått nesten overalt nå, men absolutt mest langs kysten, sier Kerlefsen.
– Må ha blod

Hun har en klar oppfordring til de som har tenkt til å bruke helgen utendørs.
– Det er mange som går på tur eller er mye i hagen og andre grøntområder. Det er nesten like stor risiko i hagen som i skogen, noe ikke alle tenker over, sier Kerlefsen og legger til:
– Man bør sjekke seg selv om det er april. Flåtten har ligget i dvale, og de må ha blod for å overleve.
Kerlefsen sier at flåtten er særlig aktiv på våren.
– Ofte når det er varmt på sommeren, blir de mindre aktiv, forteller hun.
Og klimaendringer fører til at flåttsesongen blir stadig lengre, forteller Kerlefsen.
– Vi ser pasienter hele året. Det er helt klart mest på sommeren, men vi får inn pasienter også i desember og januar, sier hun.
– Kunnskapshull
Flåttsenteret har registrert stadig flere sykdomstilfeller de siste årene. Det kan skyldes flere ting, ifølge Kerlefsen.
– Det kan bety at det er mer flått og at folk er mer utsatt, men kan også handle om mer fokus på det. Folk tenker oftere at de skal teste seg, sier hun, men legger til:
– Det er fremdeles en del kunnskapshull. Folk vet ikke forskjell på bakterien borreliose og viruset TBE. Det er ulike symptomer på sykdommene, så det er fremdeles en jobb å gjøre.
– Jo mer opplyst folk er, jo større er sjansen for at folk går til legen når de skal.

– Når bør man gå til legen?
– Om du får et rødlig utslett og det blir større enn fem centimeter, skal man tenke på at det kan være borliose. Men man kan også få det i nervesystemet, som kan gi lammelse i halve ansiktet, sier Kerlefsen.
– TBE kan gi høy feber, sterk hodepine og hjernebetennelse. Om du får noe sånt, bør du bære obs på om det kan være på grunn av et flåttbitt.
Anbefaler vaksine
Kerlefsen forteller at for borreliose finnes det behandling. Det gjør det ikke for TBE, men her finnes det en vaksine man kan ta.
Biologen anbefaler vaksine for personer som bor i områder der TBE har vært utbredt, fra Flekkefjord til svenskegrensa.
– Det gjelder særlig de som er utsatt for flåttbitt. Om du aldri får det, er det ikke så nødvendig, men om du er mye ute, ville jeg vurdert å ta vaksinen, sier hun.
– TBE kan være alvorlig. Vi har hatt dødsfall i Norge.
I fjor ble det solgt 142.000 vaksiner mot skogflåttencefalitt i norske apoteker. Det er en dobling på to år, ifølge Apotekerforeningen.
Til nå i år er det solgt 37.800 vaksiner, et par tusen mer enn i samme periode i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Jostein Soldal til TV 2.
Tilgangen ser ut til å være gode, forteller han.