Ekstreme svingninger:
Den norske krona har vært gjennom store svingninger de siste dagene. Dette er rådet til deg som skal feriere utenlands.

Publisert 11.04.2025 14:14 Sist oppdatert 42 minutter siden
President Donalds Trumps uforutsigbare toll-meldinger har skapt stor uro og berg-og-dal-bane-stemning på verdens børser den siste uken.
De store svingningene påvirker også valutaene, som har vært høyt og lavt de siste dagene.
Torsdag svekket den norske krona seg kraftig mot flere viktige valutaer. Det skjedde etter at krona styrket seg kraftig onsdag kveld, i takt med utviklingen på Wall Street.
Ville svingninger
Skrur man tiden tilbake til onsdag ettermiddag, kostet én euro på det meste 12,21 norske kroner, før den droppet til 11,75 samme dag.
I løpet av det siste døgnet har imidlertid kronen svekket seg mot euroen igjen, og du må ut med 12,11 kroner for én euro fredag ettermiddag.
Dette er svingninger man sjelden ser maken til, slår Dane Cekov fast. Han er seniorstrateg i Sparebank 1 Markets.

– Det må ses i lys av at vi har sett den største svingningen i aksjemarkedet siden korona. Dette er ikke en liten «hickup». Fall i oljeprisen og aksjemarkedet er dårlige nyheter for kronekursen, og krona er ikke en trygg havn i disse tider.
Euroen har, tross svingninger, holdt seg sterk i Trump-uroen, mens den amerikanske dollaren har svekket seg. Fredag koster én dollar 10,65 norske kroner, mens den på mandag kostet 10,97 på det høyeste.
– Investorene har flyktet til Europa og prøver å diversifisere seg vekk fra USA. Europa har ikke nødvendigvis gjort noe bra, men det er Trump som har gjort noe forferdelig dumt, som gjør at han mister tillit, sier Cekov.
Tror vi skal videre nede
Han sier det er usikkert hvilken vei krona skal gå.
– Investorene er «on the edge». Mange har trukket seg ut av markedet, som gjør at små handler kan gi store utslag i prisene, og det er også derfor krona svinger så mye.
Dette tror seniorstrategen om veien videre:
– Jeg tror det blir verre før det blir bedre. Jeg tror vi fint kan se en videre kronesvekkelse.

Han mener sannsynligheten for videre kronesvekkelse den nærmeste tiden er mer sannsynlig enn at krona styrker seg.
En sterk euro kan påvirke mange nordmenn som skal på utenlandsferie. Cekov råder dem til å holde et ekstra øye på kronekursen.
– For de som skal på ferie og som ønsker forutsigbarhet, kan det være en idé å ta ut euro før man drar på sommerferie. Betal gjerne for hotellopphold på forhånd, og så kan drinkene på stranda koste det de koster, men da har du hvert fall en viss forutsigbarhet.
– Vil være dårlig nytt
Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea sier børsuroen den siste uken har skapt mye uro og frykt.
– Jeg forstår godt at folk blir bekymret. Jeg tenker det er en ustabil periode som vil roe seg etter hvert, sier hun.
Dersom krona ikke styrker seg betydelig fremover, vil det være dårlig nytt for en mulig rentenedsettelse.

– Hvis kronesvekkelsen bidrar til at inflasjonen ikke går ned som forventet, kan Norges Bank holde renten høy lenger. Det vil selvfølgelig være dårlig nytt for de med store boliglån.
For de mange nordmenn som skal på ferie i utlandet, mener hun situasjonen åpner for land som ikke har euro.
Med tanke på Cekovs råd om å ta ut penger i god tid før man reiser, er hun ikke like klokkeklar på om det er det beste for alle.
– Hvis man hadde et klart svar på at krona skal videre ned, så ja, da er lurt å ta ut euroen nå, men dette vet vi jo ikke, da det er en uforutsigbar jojo-situasjon.
Dyr svenskehandel
I løpet av torsdag svekket den norske krona seg også mot den svenske krona. Fredag må du ut med 1,10 kroner for én svensk krone, som er rekordhøyt nivå.

Mange nordmenn handler i nettopp Sverige i påsken, og til dem har Incedursun dette rådet:
– Om det lønner seg, kommer veldig an på hva man skal kjøpe, og hvor nærme man bor grensen. Man må sammenligne med prisene her hjemme før man drar, da det om dagen også er priskrig i norske butikker med lave priser. Man bør derfor regne nøye gjennom før man drar på harryhandel.