Kommunen brøt menneskerettighetene til Tore og Trond

4 days ago 23



Tilsynsrapport:

Likestillings- og diskriminiseringsombudet refser Stange kommunes behandling av utviklingshemmede Tore Dillerud (41) og Trond Posaasen (62), som skal tvangsflyttes.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
AKSJON: I fjor dro Tore Dillerud til Stortinget for å tale til makta og protestere mot tvangsflytting av utviklingshemmede. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Publisert 27.04.2025 13:57

De to utviklingshemmede vennene har bodd i egne leiligheter på Norstad bofelleskap i Stange i flere tiår.

Men i fjor besluttet kommunen å legge ned bofelleskapet, blant annet for å spare penger. Før jul ble derfor leiekontraktene til Trond og Tore sagt opp.

 Olav Wold
TRIST: Trond Posaasen er helt klar på at han ønsker å bli boende på Norstad bofelleskap. Foto: Olav Wold

– Må bæres ut

Begge nekter imidlertid å flytte og sier de må bæres ut om ikke planene stanses.

Saken har vakt sterke reaksjoner og førte til demonstrasjoner både i Stange og utenfor Stortinget. 

Etter flere artikler på TV 2 gjennomførte Likestillings- og diskrimineringsombudet tilsyn i Stange kommune, i november i fjor.

Nå er rapporten etter tilsynet klar og dommen over kommunen er knusende.

Rapporten konkluderer nemlig med at kommunens behandling av saken bryter med menneskerettighetene til de to vennene. 

Disse er nedfelt i FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, (CRPD). 

Sjokkert etter nye flytte-tilbud

Ombudet mener kommunen ikke har oppfylt sin plikt til medvirkning av de berørte. Manglende involvering tidlig i prosessen utelukket dialog som kunne avverget flytting og avdekket alternative løsninger, framholdes det i rapporten.

– Dette er nok det verste funnet vårt. At Trond og Tore ikke har fått medvirke i det hele tatt, sier fagdirektør Eli Knøsen i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

I rapporten framgår det at kommunen vil flytte Trond og Tore til steder som må betraktes som institusjonsliknende bofelleskap.  

– Det er betimelig spørsmål hvorfor ikke oppussing av leilighetene i samråd med leietakerne er foretatt tidligere, skriver ombudet.

– Ikke nok dialog

Fagdirektør Knøsen sier det er gitt vikarierende begrunnelser for hvorfor Tore og Trond må flytte.

Feilinformerte om helsefare i bolig

– Kommunen har heller ikke i tilstrekkelig grad invitert til dialog med Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og organisasjoner som har representert beboerne. Begge instanser har innstendig bedt kommunen om ikke å gjennomføre flytting mot beboeres vilje, og vært svært kritiske til dette. Ombudet mener dette ikke samsvarer med forpliktelser kommunen har etter hverken norsk lovgivning eller CRPD artikkel 4.3, framholdes det i rapporten.

– Vi forventer at kommunen snarest bringer praksisen i samsvar med menneskerettighetene, slik at funksjonshemmede behandles slik de har krav på etter loven, skriver Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon til TV 2.

I tilsynsrapporten kritiseres også at saken fremstår som utilstrekkelig opplyst. 

– Dette gjør at kommunen har benyttet et skjevt beslutningsgrunnlag i saken, skriver ombudet og fortsetter:

 Olav Wold
STØTTE: Lederen i Norsk forbund for utviklingshemmede, Tom Tvedt, mener tvangsflytting av Trond og Tore er uhørt og gir dem full støtte. Foto: Olav Wold

 – Prosessen reiser også spørsmål om kommunen bryter med sin plikt til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering ifølge likestillings- og diskrimineringsloven.

Likestillings- og diskrimineringsombudet avslutter tilsynsrapporten med en klokkeklar anbefaling:

– Kommunen bør revurdere sitt vedtak og la beboere ved Norstad bofellesskap bli boende, med de tjenester de tidligere hadde vedtak på.

TV 2 har stilt fungerende ordfører Truls Gihlemoen (FrP) en rekke spørsmål, blant annet om kommunen nå vil omgjøre flyttevedtaket. Gihlemoen svarer ikke på spørsmålene TV 2 har stilt, men han bekrefter at Stange kommune har mottatt rapporten.

– Den vil bil lagt frem som orienteringssak for politisk behandling senere i mai. Spørsmålene fra TV 2 er oversendt til kommunedirektøren og vil bli svart ut mandag, skriver han i en SMS.

Konklusjonene i tilsynsrapporten

Ombudet mener Stange kommunes prosess gjennom planlegging og gjennomføring av omorganisering av boligstrukturen under Tilrettelagte Tjenester, reiser spørsmål om kommunen har handlet i strid med flere artikler i Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) bl.a:

Artikkel 4 Generelle forpliktelser om medvirkning

Artikkel 5 Likhet og ikke-diskriminering

Artikkel 19 Retten til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet.

Ombudet mener kommunen ikke har oppfylt sin plikt til medvirkning av de berørte. Manglende involvering tidlig i prosessen, utelukket dialog som kunne avverget flytting og avdekket alternative løsninger. Kommunen har heller ikke i tilstrekkelig grad invitert til dialog med Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og organisasjoner som har representert beboerne. Begge instanser har innstendig bedt kommunen om ikke å gjennomføre flytting mot beboeres vilje, og vært svært kritiske til dette. Ombudet mener dette ikke samsvarer med forpliktelser kommunen har etter hverken norsk lovgivning eller CRPD artikkel 4.3.

Saken fremstår som utilstrekkelig opplyst fra kommunens side. Dette gjør at kommunen har benyttet et skjevt beslutningsgrunnlag i saken. Kommunen har derfor heller ikke kunnet vise til noen reell forholdsmessighetsvurdering av inngrepet omorganiseringen av boligene utgjør for den enkelte beboer.

Ombudet mener at prosessen også reiser spørsmål om kommunen bryter med sin plikt til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering ifølge likestillings- og diskrimineringsloven (ldl) § 24.

Ombudet anbefaler

Kommunen bør revurdere sitt vedtak og la beboere ved Norstad bofellesskap bli boende, med de tjenester de tidligere hadde vedtak på.

Kommuner må ha en bevisst holdning til hvilke menneskerettigheter som kan stå i fare ved en omorganisering og som må beskyttes. Enhver plan om omorganisering må være transparent, belyses fra ulike sider og konsekvens-analyseres for og med alle involverte. Det må legges opp til gode prosesser der alle berørte høres og medvirker jf. CRPD artikkel 4.3.

Read Entire Article