Kraftig hytteøkning – men noen er i krise

1 week ago 21



Selve hyttemarkedet er kanskje ute av den verste duppen, men én del av bransjen ligger fortsatt med brukket rygg.

 Jan-Petter Dahl / TV 2
HYTTER: I likhet med flere av Norges største skidestinasjoner, har også Kvitfjell et yrende hytteliv som bidrar til kommuneøkonomien. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Publisert 22.04.2025 13:39

– Akkurat nå ligger det 5476 fritidsboliger til salgs på FINN – det høyeste antallet vi har registrert på denne tiden gjennom de siste årene, sier leder Jørgen Hellestveit i Finn Eiendom.

Utsagnet er særlig interessant siden hyttemarkedet har svingt enormt siden 2020.

Først skulle alle ha hytte da pandemien førte til nullrente og lettlånte penger. Så bremset markedet kraftig opp da pandemien roet seg og ga rentehevinger, dyrtid og høye strømpriser.

Nå er det høy aktivitet igjen – i alle fall på selgersiden.

– Tilbudet av fritidsboliger til salgs er betydelig høyere enn i fjor, og langt over nivåene vi så under pandemien, sier Hellestveit.

 Finn.no
OVERSIKT: Leder Jørgen Hellestveit i Finn Eiendom. Foto: Finn.no

– 15 prosent flere

Og ikke nok med det – selv om vi bare er fire måneder inn i det nye året, er det publisert 2477 nye fritidsboligannonser.

– Dette er 15 prosent flere enn i samme periode i fjor, noe som tyder på at flere ønsker å selge nå, sier Hellestveit.

I tabellen under kan du se utviklingen siden pandemi-årene.

Nordmenn har troen

Så hvordan går det med selve salget? To ganger i året kommer Eiendom Norge med oppdaterte tall for salget av fritidsboliger.

I februar slo de, Eiendomsverdi AS og Finn fast at det ble solgt 6636 brukthytter i 2024. Det er 20 prosent flere enn i 2023.

– Etter to svake år i hyttemarkedet og to ekstreme år under korona er nå volumet tilbake på 2019-nivå, sa administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, den gang.

Nå som påsken er i gang, sier han trenden fortsetter. At rentenedgangen lar vente på seg har ikke skremt hyttekjøperne.

– Man kan si at det er mye usikkerhet med Trump og verdensøkonomien, men det virker ikke som om norske husholdninger frykter at økonomien deres skal bli dårligere fremover, sier Lauridsen og fortsetter:

– Det er heller ingen som tror at renten vil stige, så mange forventer nok heller at økonomien skal bli bedre.

 Jan-Petter Dahl / TV 2
SNØ: Kvitfjell har fortsatt snø, selv om mange skitrekk sliter med mangel denne påsken. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Disse sliter enormt

Men selv om brukthyttemarkedet er tilbake på 2019-nivå, er det én del av bransjen som sliter enormt nå – nemlig de som bygger nye hytter.

– Her ser man de samme tendensene som i nyboligmarkedet. Det bygges nesten ingenting nytt, særlig på grunn av høye kostnader. Dermed er det veldig tøffe tider for hyttebyggerne, sier Lauridsen.

Det bekrefter også styreleder Trond Hagen i Norges Hytteforbund.

Han sier det er en veldig prekær situasjon både for bedriftene som bygger hytter, og for kommunene som lever av tilreisende.

– Steder som Sjusjøen, Trysil, Hemsedal og Kvitfjell er helt avhengige av et fungerende hytteliv. Det er livsviktig, sier Hagen.

Han sier flere utbyggere har gått konkurs de siste årene.

 Gorm Røseth / TV 2
FLERE GRUNNER: Styreleder Trond G. Hagen i Norges Hytteforbund sier det er flere årsaker til at folk selger hyttene sine. Foto: Gorm Røseth / TV 2

– Har ikke råd

Hva tenker du om at Finn melder om høy aktivitet i markedet og flere hytter til salgs?

– Det kan hende vi går mot bedre tider, men halvparten av våre medlemmer er pensjonister. Dette er ofte gruppen som selger hyttene sine, enten fordi de er for gamle til å reise på hytta, eller fordi det er for dyrt å ha den, sier Hagen, og viser til galopperende strømpris de siste årene.

– Mange må selge fordi de ikke har råd til å betale 1500 kroner i strøm for å være på hytta en helg.

Tre hektiske hyttetider

En tendens som stadig forsterker seg, er at norske hytter blir kjøpt opp av utlendinger.

– Rundt fire prosent av hyttene blir kjøpt av dem, mens for fire år siden var tallet under én prosent. Det er nok den svake krona som bidrar til dette, sier Lauridsen.

Mange av de som kjøper er svenske, mens danskene foretrekker å leie, sier direktøren.

Nå er det påske – hvor stort trykk er det i hyttesalget nå?

– Vi har tre hektiske perioder – nå rundt påske, på forsommeren, og deretter på høsten. Den første og siste handler mest om fjellhytter, mens på forsommeren er det sjøhytter som gjelder.

Read Entire Article