- Fredag kalte Navs sjeflege Marit Hermansen det et samfunnsproblem at sykefraværet blant gravide fortsetter å øke - som eneste diagnose sykefraværet øker for.
- Krfs nestleder Ida Lindtveit Røse reagerer på uttalelsene og mener det legger et urettferdig press på gravide.
– Mange gravide har gode graviditeter, og det er jo topp at denne NAV-sjefen er blant dem. Men måten hun snakker på legger et utilbørlig press på andre gravide, som ikke er i samme situasjon som henne, sier KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse (32).
Navs sjeflege Marit Hermansen sa til VG fredag at det er et samfunnsproblem at sykefraværet for gravide fortsetter å øke – som den eneste diagnosen som ikke gikk ned i første kvartal 2025.
– Det å være i jobb og ha et arbeidsmiljø, gode kolleger og få struktur på dagen, det er bra også for gravide. Og man er mer sliten når man er gravid – men det er ikke farlig å være sliten, sa Hermansen.
Er du fastlege og har en mening om sykmelding for gravide? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt VGs journalist her.
Angrer på at hun ikke ble sykmeldt
Selv er Lindtveit Røse trebarnsmor – og angrer på at hun ikke sykmeldte seg første gang i 2018:
– Graviditet er ikke noe sykdom sa jeg, mens jeg til slutt gikk på jobb i Birkenstocks fordi ingen sko passet inn i bena med 20 liter vann i.
Etterpå viste det seg at hun hadde så alvorlig svangerskapsforgiftning at barnet måtte forløses.
– Jeg følte meg jo egentlig ganske dårlig men jeg visste ikke hvordan det skulle være, og jeg tenkte det ville være et kjempenederlag å bli sykmeldt, at det ville vært svakt, så da strakk jeg strikken mye lenger enn jeg burde.
– Jeg blir ganske provosert av hennes holdning til gravide kvinner og ikke minst mangel på anerkjennelse av den fysiske belastningen gravide går gjennom. Hun kritiserer gravide for å bli sykmeldt og det oser av mistillit rundt hva kvinner går gjennom.
Og det uttrykket – graviditet er ikke en sykdom – vil KrF-nestlederen gjerne kvele først som sist:
– Hadde du gått på jobb til vanlig, om du ligger over doskåla flere ganger i timen? Halter rundt og knapt kan sitte på grunn av bekkenplager? Om du sovner sittende ved matbordet fordi du er helt utslitt? Intense magekramper hvert tiende minutt? Nei.
– Men hvis arbeidsplasser rundt om kunne tilrettelagt bedre, er ikke det bedre for den gravide enn å være sykmeldt?
– Jo, der har arbeidsgivere all grunn til å skjerpe seg og tilrettelegge bedre, så man kan være mest og lengst mulig i jobb. Så der er jeg enig med henne, sier hun.
Lindtveit Røse tror det fortsatt er sånn i dag at mange gruer seg til å fortelle om graviditeten på arbeidsplassen.
– Men jeg opplever at Hermansen har en manglende anerkjennelse for den belastningen graviditet er. Jeg tror virkelig ingen gravide ikke føler på at man strekker seg, for det gjør man hele graviditeten. Man går kroppslig gjennom mye – og også mentalt.
Har du hatt behov for sykmelding i ditt svangerskap?aJa, fulltidbJa, gradertcNeidJa, men turte aldri å bli sykmeldt– Jobben skal ikke gå utover helsen
Navs sjeflege Marit Hermansen har blitt forelagt kritikken fra Lindtveit Røse.
Hermansen understreker at bakgrunnen for uttalelsene hennes var at sykfravær ved svangerskapsrelaterte sykdommer nå er den eneste diagnosegruppen som har fortsatt å øke.
– Det gir grunn til bekymring, og det var dette som var bakgrunnen for mine uttalelser.
Sjeflege i Nav
– Jeg har som sagt stor respekt for at man stiller med ulik bagasje, og at det for mange er helsemessig belastende å være gravid. Sykmelding er i mange tilfeller helt riktig, og jobben skal ikke gå utover helsen, sier Hermansen videre.
– Men jeg tror det er viktig at vi også snakker om hvordan god dialog med arbeidsgiver og fastlege, og god tilrettelegging på arbeidsplassen kan bidra til at flere gravide kan stå i jobb. Det gjelder for så vidt alle typer sykefravær, ikke bare de svangerskapsrelaterte. Norge har høyt sykefravær, og jeg tror mye kan gjøre med dialog og tilrettelegging, som både kommer gravide, ikke-gravide og samfunnet til gode.
Full tillit til legene
Lindveit Røse i KrF var ikke sykmeldt i de to siste svangerskapene – selv om hun angrer på at hun ikke ble sykmeldt første gang.
De neste svangerskapene var nemlig mye lettere enn det første.
– Det gjorde at jeg kunne jobbe fullt, men jeg hadde også en annen holdning selv, med tanke på at hvis jeg ble sykmeldt, så skal jeg ikke se på det som noe nederlag.
– Hvis man ikke har noen ekstreme plager, men er utrolig trøtt og sliten, har barn hjemme og føler seg overbelastet i full jobb. Er det en legitim grunn for å sykmelde seg som gravid?
– Det er en lege som må avgjøre det og der har jeg full tillit til at de til sammen kan finne ut hva som egner seg best. Men man skal jo kunne jobbe når man er på jobb og noen ganger kan man være så sliten på jobb at man ikke evner det.