Kun gjentagelsesfare kan begrunne forvaringsstraff

4 days ago 10



Om vilkårene for forvaringsstraff er oppfylt for Jan Helge Andersen i dag, 25 år etter grusomhetene i Baneheia, skal jeg ikke mene noe om. To spørsmål må i så fall besvares bekreftende, skriver innleggsforfatteren. Foto: Ane Hem, NTB

Den «allmenne rettsfølelsen» har ingen plass i disse vurderingene.

Publisert: 10.07.2025 07:00

Om vilkårene for forvaringsstraff er oppfylt for Jan Helge Andersen i dag, 25 år etter grusomhetene i Baneheia, skal jeg ikke mene noe om.

To spørsmål må i så fall besvares bekreftende: Er det nærliggende fare for nye alvorlige forbrytelser i dag? Og: Er det en fare til stede også ved endt fengselsstraff? Den «allmenne rettsfølelsen» har ingen plass i disse vurderingene.

Likevel inviterer advokat Brynjar Meling oss alle til å reflektere over «hvilken vekt den allmenne rettsfølelse faktisk tillegges – og bør tillegges på dette området».

Rettslig relevante temaer

Det er reflektert mye om dette blant dem som bestemmer vilkårene for våre straffereaksjoner. Konklusjonen er at forvaring utelukkende kan begrunnes i gjentagelsesfare. Det må meddommere og fagdommere forholde seg til, uavhengig av hva de mener den allmenne rettsfølelse forteller dem.

Dersom utenforliggende hensyn som å gi en strengest mulig reaksjon har hatt betydning for hvorfor de fem meddommerne ga Andersen forvaringsstraff, bør ikke dommen bli stående. Det er i så fall ikke å peke nese til meddommerordningen, men snarere å sikre at den mest inngripende straffereaksjonen er vurdert etter rettslig relevante temaer.

Ullent begrep

Vi har ikke livstidsstraff selv for de mest grusomme forbrytelser. Det er et bevisst lovgivervalg. Vi har derimot forvaring som en sikkerhetsmekanisme for å verne samfunnet mot de farligste forbrytelsene når den aktuelle fengselsstraff ikke vil være tilstrekkelig.

Den som idømmes forvaring, vet ikke om hen får friheten tilbake. Inngrepet er ekstraordinært belastende. Derfor har Stortinget bestemt at kun en nærliggende fare for nye alvorlige forbrytelser kan forsvare at samfunnet påfører noen et slikt regime.

Den «allmenne rettsfølelse» er et ullent begrep. Det påberopes gjerne av dem som vil ha mer inngripende straffereaksjoner. Jeg tror imidlertid mange deler min rettsfølelse om at det må være forutsigbare rettslige vilkår for å sperre folk inne på ubestemt tid.

Read Entire Article