Lam satte seg fast i gjerde: – Helt hull i hodet

8 hours ago 2



Fredag i forrige uke møtte sauebonde Harald Rødningen en bondes verste mareritt.

 Teodor Rødningen Foto: Teodor Rødningen
Oppdatert tirsdag 1. juli kl. 18:13
  • Sauebonde Harald Rødningen måtte avlive et lam etter det satt fast i et ulovlig gjerde.
  • Slike ustrømførte elektriske gjerder er ulovlige, men fortsatt et problem i hyttefelt.
  • Rødningen mener kommunen gjør for lite for å forhindre ulovlige gjerder.
  • Kommunen svarer at problemet er ressurskrevende å løse, men at de jobber med det.

Bonden ble oppringt med en beskjed som ikke var av det hyggelige slaget:

To av lammene hans i Nesfjellet i Hallingdal hadde viklet seg inn i et strømførende gjerde, som på det tidspunktet ikke førte strøm. Det endte med at det ene lammet måtte bøte med livet.

 Teodor RødningenFoto: Teodor Rødningen

– Den ene klarte seg forholdsvis greit, mens den andre var helt fastklemt. Tau hadde viklet seg fast rundt føttene og gnagd seg helt inn til beinet, sier han fortvilet til VG tirsdag formiddag.

Saken ble først omtalt av Hallingdølen.

– Et fiskegarn

Rødningen sier at han gjennom mange år har mistet dyr knyttet til samme problematikk.

– Det er satt opp elektriske gjerder, men så har de ikke strøm på det. Det er jo ulovlig å ha dette i fjellet.

– Etter forskriftene så skal ikke disse tomtene være gjerdet inn. På tre sider er det skigard og på den fjerde strekker de gjerde. Uten strøm så blir det som et fiskegarn, sier han.

Sauebonden mener at kommunen ikke har gjort nok for å sette en stopper for de ulovlig oppførte gjerdene.

 Teodor RødningenFoto: Teodor Rødningen

– Det er helt hull i hodet at slike gjerder fortsatt kan bli satt opp. Kommunen har ansvaret og de har ikke gjort noen ting. Jeg mener de har gjort for lite for å hindre at slike gjerder settes opp i beiteområder, sier han.

VG kjenner til identiteten til hytteeieren, og har vært i kontakt med vedkommende angående gjerdet. Saken er gjort opp dem i mellom noe begge parter bekrefter ovenfor VG.

Hytteeieren legger seg flat og ønsker å beklage seg ovenfor sauebonden. Ønske var at terrasen ikke skulle blitt sprunget ned av beitedyr. Eieren anerkjenner at vedkommende ikke skulle satt opp det gjerdet og sier at det ikke skal gjenta seg.

Ressurskrevende prosess

Jeanette Kaspersen er kommunalsjef for teknisk, plan og utvikling i Nesbyen kommune. Hun er forelagt kritikken fra bonden.

– Vi har startet tilsyn på flere hytteområder nå, hvor vi går gjennom tomter i flere hyttefelt. Det er ikke det at vi ikke tar tak i problematikken, men det er ressurskrevende arbeid og det tar lang tid. Vi har jo reguleringsplaner og vi har kommuneplaner som sier hvordan gjerder skal settes opp og vi håper at folk innretter seg etter det.

Bilde av Jeanette KaspersenJeanette Kaspersen

Kommunalsjef for teknisk, plan og utvikling i Nesbyen kommune.

Hun forteller at kommunene i Hallingdal gjennom flere år har hatt kampanjer på nettsidene og gjennom sosiale medier for å øke kunnskapen til de som ønsker å sette opp gjerder.

– Strømførende gjerder skal ha strøm med daglig tilsyn. Det at det blir satt opp på hytter gjør det vanskelig, fordi man ikke bor fast på hyttene.

– Man må ikke sette opp et strømgjerde og ikke sette strøm på, det er mye verre for dyrene enn at de får et lite støt. Det finnes mange andre forsvarlige måter å gjerde inn tomter på som etter forskriftene er lovlig, sier hun til VG.

Kjent problematikk

– Vi skjønner det at kundene våres ønsker å gjerde inn deler av eiendommen sin, men vi anmoder til at det gjerdes inn forsvarlig med hensyn til eget ønske, men ikke minst med hensyn til dyrevelferd. Og ikke minst at det er lovlig oppført gjerde.

 Teodor RødningenFoto: Teodor Rødningen

Rødningen er lei seg på vegne av dyret som har måttet lide og håper at både han og andre ikke opplever det samme igjen.

– Det er neppe siste gang dette skjer, det er nok garantert, sier Rødningen.

Read Entire Article