I all tid har Agder hengt etter i likestillingsarbeidet. Arbeidet som handler om at menn og kvinner skal ha like muligheter til å leve gode liv.
Det har vært skrevet mye om hvorfor det er sånn, og det er skrevet enda mer om hvordan vår kultur og våre tradisjoner påvirker valgene vi tar. Tallene som sier noe om hvordan det står til, bekrefter det gang på gang. Vi har flere kvinner i ufrivillig deltid, menn tjener mer enn kvinner, og kvinner tar jobben og omsorgsoppgavene hjemme oftere enn mannfolka – også foreldrepermisjonen.
Arbeiderpartiet vil at alle skal ha de samme rettigheter, plikter og muligheter – uavhengig av etnisk bakgrunn, kjønn, religion, livssyn, funksjonsevne og seksuell legning.
Men vi har en særlig jobb å gjøre når det gjelder å sikre reell likestilling i Agder. Ikke fordi vi skal peke moralske pekefingre mot folk, men fordi politikken vår må sørge for at folk faktisk kan velge selv.
Når kvinner i vår landsdel står mer i ufrivillig deltid, har vi et problem. Det er et problem fordi noen ikke selv har valgt det, fordi vi trenger at flest mulig jobber så mye de kan når vi blir færre i arbeidslivet – og fordi folk som ufrivillig står utenfor arbeidslivet også får dårligere pensjonsvilkår og muligheten for å ta opp lån og kjøpe seg bolig er vanskeligere.
Lønn og penger er en viktig nøkkel til folks frihet. Hvorfor er det da sånn at kvinner ligger i snitt nesten 200.000 kroner under menn i bruttoinntekt i vår landsdel? Det til tross for at kvinner nasjonalt tar mer høyere utdanning.
Og er det egentlig et problem at fedre ikke tar ut kvoten i foreldrepermisjonen de har krav på? Vel, for det første er det bra i relasjonen mellom far og barn, men det er også en kulturell prioritering at menn bør bidra på «hjemmebane» like mye som mødre. Og ganske enkelt handler det også om penger: for menn jobber i snitt en time mer lønnet arbeid enn kvinner hver eneste dag. En arbeidstime hver dag, fem dager i uka – gjennom et helt år – er mye penger. Penger som gir reell frihet til å kunne ta egne valg uavhengig av hvem du er og hvor du bor. En frihet kvinner bør ha like mye av som menn.
Derfor er likestillingskampen her hjemme mer enn bare symbolikk. Den handler om fakta og politikk.
8. mars er en kampdag for å gi folk like rettigheter og muligheter. Og Arbeiderpartiets politikk sørger for mer likestilling gjennom å fjerne adgangen til generell midlertidig ansettelse, gi pensjon fra første krone uavhengig av hvor mye du tjener eller jobber, sørge for gratis og billigere barnehage og SFO, øke barnetrygden og få flere i jobb.
Dette er ingen skryteliste. Det er en liste med faktisk politikk som virker i kampen for å gi kvinner like muligheter som menn.
En kamp vi fremdeles må ta her til lands. En kamp vi tar.
God kvinnedag!