Listhaugs kutt-drøm: – Vil ikke gjøre det på Musk-måten

4 hours ago 5



Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug og Frp-landsmøtet har i helgen vedtatt politikken de går til valg på. De ønsker innføring av livstidsstraff for flere alvorlige forbrytelser.
  • Partiet vil forby planlagte, uassisterte hjemmefødsler.
  • De vil ha 3000 nye og 1000 oppgraderte plasser i eldreomsorgen.
  • Frp foreslår en egen avbyråkratiserings-statsråd.

I januar 2020 marsjerte Siv Jensen og Frp ut av en borgerlig regjering. Etter helgens Frp-landsmøte vil Sylvi Listhaug ta partiet inn i regjerings-varmen igjen. Men hva er nytt og annerledes?

På VGs spørsmål trekker Listhaug fram fire saker som hun mener viser ny vei for Frp etter partiets landsmøte denne helgen:

1. Livstidsstraff

Listhaug sier at de vil stramme enda hardere inn på kriminalitet, hvis de får gjennomslag for sin politikk i ny regjering.

– Vi går inn for livstid i fengsel for de som er eller har vært forvaringsdømte som begår ny kriminalitet. Du kan også bli dømt til livstid for de verste forbrytelsene, sier Listhaug.

Partiet peker på gjentatte grove overgrep, drap eller terrorhandlinger som saker hvor det kan være aktuelt med livstid. I tillegg vil partiet at makstiden på forvaring utvides til 50 år.

2. Forby planlagte, uassisterte hjemmefødsler

Frp vil forby planlagte, uassisterte hjemmefødsler. Hun peker på at antallet planlagte, uassisterte hjemmefødsler har økt.

De vil heller ikke at det offentlige skal betale for planlagte hjemmefødsler med helsepersonell til stede.

– Vi ønsker å sette barnets rettigheter foran. Vi ser en utvikling der flere tar sjanser. Det er en ganske stor og viktig sak, sier Listhaug.

3. Eldreomsorgs-løft

Listhaug sier at de vil bygge 3000 nye og pusse opp 1000 av dagens heldøgnsplasser i eldreomsorgen.

– Vi vil også ha mer omsorg for pengene ved å bygge mindre fellesareal, sier hun.

Og så vil de ha tilbake statlig finansiert eldreomsorg, slik noen kommuner fikk mulighet til sist Frp satt i regjering – og som senere ble avviklet av Solberg-regjeringen.

– Jeg snakket med de som jobbet i en av kommunene. Før gikk de med en klump i magen og visste at de ikke kunne gi hjelp til alle fordi det ikke var ressurser. Mens nå kunne de fatte vedtak basert på hva brukerne trengte, forklarer hun.

4. Egen avbyråkratiseringsstatsråd

Frp vedtok både å kutte Utrykningspolitiet som egen enhet i politiet – og Innovasjon Norge.

– Vi vil ha en egen statsråd som skal være ansvarlig for det med effektivisering og omstilling av offentlig sektor, sier Listhaug.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Ble tre nye Frp-statsrådsposter sist

Frp lovet også å kutte i byråkratiet sist gang de var i regjering. Men i løpet av de fire første årene etter 2013 ble det over 1000 nye byråkrater, ifølge en opptelling fra Aftenposten den gangen.

Partiet opprettet også nye statsrådsposter som eldre- og folkehelseminister, innvandrings- og integreringsminister og samfunnssikkerhetsminister gjennom årene i regjering mellom 2013 og 2020.

Bilde av Elon MuskElon Musk

Milliardær og DOGE-sjef

Det nye er en avbyråkratiseringsminister:

– Skal en ny statsråd ha sitt eget embetsverk?

– Det må vi vurdere frem mot at det eventuelt skjer. Men det er ingen tvil om at du må ha noen som er ansvarlige hvis du skal kutte byråkrati. Det vi ikke ønsker er flere kommisjoner eller arbeidsgrupper, sier hun.

– Er dette en norsk Musk?

– Vi skal nok ikke gjøre det på Musk-måten i Norge, men det er helt klart at det er behov for å ta tak i byråkratiet her også. Vi har litt andre lover og regler her. De skal vi følge, sier hun.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Kan ikke gi byråkrati-måltall

– Vi jobber med en plan med hvordan vi skal få til kutt i byråkratiet. Da må vi se på hvilke direktorater og etater vi faktisk trenger, sier Listhaug.

– Det å begrense byråkrati for deg: er det for å øke innsatsen på tjenester eller for å omdisponere ressurser og spare penger?

– Det er for å omdisponere ressurser, men på noen områder mener vi at vi ikke skal bruke så mye. Det jobber også mange i Norge som jobber med bistand, fordi vi bruker så mye penger på feltet. Vi vil redusere hvor mye penger vi bruker og derfor også redusere kraftig på hvor mange som jobber med den type spørsmål, sier hun.

 Helge Mikalsen / VGHER TAPER DE: Sylvi Listhaug stemmer nei til å tillate surrogati i Norge. Men partiet gikk mot henne. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Istedenfor å pumpe ut penger gjennom Innovasjon Norge, så vil vi heller gi skattelette. Da trenger du heller ikke hundrevis av ansatte som skal behandle søknader, sier Listhaug.

– Blir det et måltall på hvor mange byråkrater det skal være?

– Nei, vi har ikke diskutert det. Men vi har et mål om å bruke mer på kjernevirksomhet og mindre på byråkrati.

GIRET? Sylvi Listhaug vil ikke si om hun selv vil bli kunnskapsminister i en borgerlig regjering.   Foto: Helge Mikalsen / VGGIRET? Sylvi Listhaug vil ikke si om hun selv vil bli kunnskapsminister i en borgerlig regjering. Foto: Helge Mikalsen / VG

Listhaug ønsker ikke å si hvem hun vil ha som kunnskapsminister, hvis Frp får posten i en eventuell regjering.

– Du har krevd at Frp skal ha utdanningsministeren om dere kommer i regjeringen. Skal du ha den posten selv?

– Det viktigste nå er å vinne valget. Så får vi komme tilbake til posisjonene etterpå, sier hun.

Listhaug peker samtidig på at hun selv er utdannet lærer og har barn både på barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

– Jeg har fått et veldig engasjement for å gjøre endringer i skolen, sier hun.

Ett nederlag

Gjennom et svært rolig og konfliktløst landsmøte var det bare 13 avvikende forslag til partiprogrammet. Listhaug gikk på et nederlag i en av dem da flertallet påla partiledelsen å legge til rette for surrogati.

– Når dere er så enige, hvorfor startet så mange innlegg på landsmøtet med ordene «jeg er forbannet»?

Listhaug ler:

– Det er et veldig stort engasjement her. Men jeg synes folk har vært veldig blide gjennom denne helgen.

– Er Frp et parti med mange forbannede politikere?

– Jeg bruker jo ikke ofte den typen uttrykk selv. Men akkurat når det handler om eldreomsorg, og de sakene som er oppe nå, som Gerd på hundre år (som ble sendt hjem med en blødende kul, VGs anm.), det synes jeg er rett og slett vondt å se. Da må man av og til få bruke kraftuttrykk for å uttrykke sine følelser, sier Listhaug

Read Entire Article