Nav får på pukkelen for lovbrudd. Og for spørsmål de ikke har svar på. Nav sier de tar kritikken på alvor, men at det ikke er noe som tyder på at folk får flere feil svar på søknader om sykepenger.
Publisert: 04.05.2025 18:48
Kortversjonen
- Nav har fått kritikk fra Sivilombudet for lovbrudd i sin automatiske behandling av sykepengesøknader.
- Det nye systemet, Speil, har ført til feilberegning av sykepenger og mangelfulle vedtak.
- Høyres nestleder, Henrik Asheim, krever at arbeidsminister Tonje Brenna tar grep for å løse problemene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Før jul troppet arbeidsminister Tonje Brenna og Nav-direktør Hans Christian Holte opp på Stortinget. Sykefraværet hadde steget gjennom høsten. Utbetalingene av sykepenger skjøt i været. Dette måtte de svare for.
Samtidig var det internt i Nav uro for hvordan søknader om sykepenger ble behandlet, kunne Aftenposten fortelle. Jurister påpekte stor risiko for alvorlig feiltolkning av lovverket. I noen tilfeller kunne det føre til at noen som ikke skulle ha sykepenger, fikk det, mens andre som skulle ha det, ikke fikk det, lød advarslene.
Nav avfeide de interne bekymringene.
Men samtidig pågikk en to år lang undersøkelse av Navs automatiske saksbehandling av sykepenger.
Nå er konklusjonen klar.
«Urovekkende»
Den nye sykepengeløsningen «Speil» har kostet rundt milliarden. Omtrent 7 av 10 søknader om sykepenger, godt over 2 millioner, behandles nå automatisk av datamaskiner.
I nærmere to år har SivilombudetSivilombudetSivilombudet er Stortingets ombud for kontroll med forvaltningen, og skal føre kontroll med den offentlige forvaltningen, for å hindre at det øves urett mot den enkelte. stilt spørsmål til Nav om løsningen og hvordan den fungerer. I en uttalelse fra ombudet får Nav nå kritikk.
Sivilombudet mener systemet handler i strid med lovverket på flere områder:
- Sivilombudet mener Nav ikke beregner sykepenger på riktig måte.
- Flere automatiske vedtak er forvirrende og vanskelige å forstå for brukerne. Flere vedtak ombudet har gått gjennom, har «klare svakheter og mangler i begrunnelsene». «Urovekkende», skriver Sivilombudet om dette.
- Hvis en sykmelding inneholder feil, blir den avvist. Men det offentlige skal veilede og gi folk rett til å rette feil, påpeker Sivilombudet.
Til dette skriver avdelingsdirektør Randi Bjerklund i Nav at de mener kvaliteten på beregning av sykepenger er bedre nå enn før. Om forvirrende vedtak, skriver Bjerklund at de tar konklusjonene på stort alvor.
– Brukerne våre skal ikke oppleve å få brev eller vedtak de ikke forstår. En av feilene Sivilombudet peker på er allerede rettet opp, og de andre skal vi nå følge opp.
Nav skal også se nærmere på hvordan de kan ivareta brukerne ved avviste sykmeldinger bedre. De sier de har laget en løsning som sikrer at sykepenger beregnes på lovlig vis fremover.
Vet ikke hvor mange som klager på automatiske vedtak
For snart fire år siden ble det stilt spørsmål til toppledelsen om Nav kunne levere de tallene og den statistikken som var nødvendig for styringen av Nav. Dette var i 2021.
I 2025 reagerer Sivilombudet på det samme:
- Nav vet ikke hvor stor andel de automatiske vedtakene utgjør av det totale antallet klager på sykepenger.
- Nav kan videre ikke hente ut tall som viser om de automatiske vedtakene inneholder flere eller færre feil enn manuelle vedtak.
Sivilombudet skriver at det er «betenkelig at man ved innføringen av et nytt digitalt system som skal behandle et stort antall saker i året, ikke har mulighet til å kartlegge i hvor stor grad vedtakene påklages eller i hvor mange av klagesakene det avdekkes feil eller kvalitetsavvik».
Også Aftenposten stilte i vinter en rekke spørsmål til Nav om sykepenger og automatisert behandling av søknader.
Da viste det seg at Nav for eksempel ikke vet hvor mange søknader om sykepenger som gjelder spesifikke psykiske lidelser, der antall utbetalinger har skutt til værs. De vet følgelig heller ikke hvor mange av dem som behandles automatisk.
– Hvordan kan det ha seg at det stilles spørsmål til styringsinformasjonen som kan hentes ut av Nav i dag, når man behandlet en større sak om dette i ledelsen sommeren 2021?
– Vi lager stadig bedre statistikk og styringsinformasjon ettersom mer av saksbehandlingen overføres til den nye løsningen. Men statistikk for det som fortsatt behandles i gamle InfotrygdInfotrygdNavs gamle system for manuell saksbehandling., er mangelfull, og én av årsakene til at vi er nødt til å få på plass nye løsninger, svarer Bjerklund i Nav.
Nav påpeker at de gjør stikkprøver, og at disse viser riktige vedtak. Og sier det ikke er noe som tyder på at manuell og automatisk saksbehandling gir ulike resultater.
Les også
Interne Nav-notater: Mener prestisjesystem kan betale ut for mye sykepenger
Høyres nestleder: – Ikke god nok kontroll
– Vi har over tid opplevd at det ikke er god nok kontroll med digitaliseringsprosjektet i Nav.
Det sier Høyres nestleder og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Henrik Asheim.
– Formålet med dette prosjektet er å forenkle saksbehandlingen og øke sikkerheten for rask og riktig behandling. Når Sivilombudet påviser at det motsatte kan være resultatet, må departementet raskt ta grep, sier Asheim til Aftenposten.
Asheim varsler videre oppfølging og mener arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) må på banen.
– Dette vil vi følge opp fra Stortinget. Dette er alvorlige tilbakemeldinger fra Sivilombudet. Når Stortingets kontrollorgan kommer med en slik kritikk, mener jeg det er riktig at statsråden må komme på banen og redegjøre for hvordan dette følges opp.
Aftenposten har spurt arbeidsminister Brenna om hun vil svare på hva hun tenker om kritikken.
I stedet for svar fra statsråden sender Arbeids- og inkluderingsdepartementet svar fra statssekretær Ellen Bakken.
Hun skriver at departementet vil be Nav om en redegjørelse for hvordan kritikken fra Sivilombudet skal følges opp. Spesielt det som gjelder at vedtak er vanskelige å forstå.
– Departementet følger digitaliseringsprosjektene tett, skriver Bakken.
– Stortinget har hele veien blitt informert om fremdriften i de ulike digitaliseringsprosjektene, og regjeringen vil på vanlig måte følge opp og informere Stortinget på nytt i statsbudsjettet.