Lørdag går Tour de France av stabelen for 112. gang – men i år uten Johan Kaggestad fra sidelinjen.
Otto Hansen Rognstad, VG
Publisert: 05.07.2025 14:11
– Han er med oss hele tiden. Vi snakker mye om «fatter'n», sier sønn Mads Kaggestad.
I november i fjor gikk mangeårige sykkelkommentator for TV 2, trenerlegende og far, Johan Kaggestad bort etter flere års sykdom, 81 år gammel.
Inn i hans rolle kom sønn og tidligere syklist, Mads, som førstkommende lørdag inntar hovedkommentatorplass for femte året på rad.
Det første uten far Johan som mentor og inspirator fra sidelinjen.
– Jeg reiser ned med mer gode minner, enn at det er vondt og smertefullt, forteller Kaggestad junior.
VG tok en prat med sykkeleksperten like etter passering av sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn – på vei til Frankrike, og Tour de France.
Den legendariske sykkelkommentatoren Johan Kaggestad ble alvorlig syk høsten 2020 og ikke var ikke frisk nok til å kommentere Tour de France i 2021.
Da tok sønn Mads over stafettpinnen. En beinhard oppgave sto på trappene. Ikke bare formidlingen av sykkelglede – men den franske historien og kulturen som følger med.
– Folk spør meg hele tiden om jeg føler at jeg har store sko å fylle. Jeg blir målt på «fatter'n» uansett. Er jeg dårlig, sier folk at han ikke er som faren sin. Om jeg er bra, sier de at, ja, han tar opp arven etter sin far, sier TV 2s sykkelkommentator.
Selv om Johan Kaggestad ikke er mer, vil han prege TV 2s sendinger gjennom juli.
– I år blir det en fast daglig spalte, kalt #ridderreiser. Der får vi se han minnes i fri dressurs, sånn som vi husker det, og ikke en som var syk på slutten.
Det sier Johan Kaggestads mangeårige venn og kommentatorkollega i Tour de France-sendingene Christian Paasche til VG før han legger til:
– Det er en fin måte å gjøre oss selv bevisst på at hadde det ikke vært for han, så hadde ikke vi holdt på med dette her.
Mads Kaggestad
Ekspertkommentator i TV 2 og sønnen til Johan Kaggestad
Høsten 2024 ble det besluttet at Johans kropp ikke lenger var mottagelig for å få livsnødvendig behandling av nyrene ved dialyse.
I november sovnet Johan stille inn med sine nærmeste rundt seg.
– Han var fryktelig syk på slutten også. Det å vite at han ligger der og har det vondt, er ikke noe fint, sier Mads.
Kaggestad junior spoler tiden 18 år tilbake – til tiden TV 2 valgte å satse på Johan. Selv om Johan hadde både lang bakgrunn og tyngde i idrettenlang bakgrunn og tyngde i idrettenLandslagstrener i friidrett langdistanseløp, personlig trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, støttetrener til landslagstrener Peter Mueller for det norske skøytelandslaget, samt en del av støtteapparatet i Vålerenga Fotball. Var med på å etablere Olymiatoppen - for å nevne noe., møtte ansettelsen motstand.
– «Fatter'n» følte på at han ikke hadde anerkjennelse av sykkelmiljøet i Norge. Da han fikk rollen som ekspertkommentator var det mange sykkelelskere som var forbanna, forteller Mads, og supplerer:
– Mange mente rollen skulle gå til en som for eksempel syklet selv. Én av sine egne, på en måte. Det kjente han nok litt på. Derfor brettet han opp ermene og sa at: «Vi skal levere noe helt unikt». Og det gjorde han.
Mads, selv med lang mange års erfaring fra det øverste sykkelnivåetøverste sykkelnivåetMads syklet for Team Krone i år 2002, og for Crédit Agricole fra 2003 - 2007., hyller valget TV 2 tok den gang.
– Det var dristig. Klart man ikke skal glemme at han hadde en sønn som drev med sykling, og derfor kanskje fikk noe igjen der.
Johan tok seg aldri nær av de negative tilbakemeldingene. Små detaljer var aldri viktig.
– Han var opptatt av å gjøre sykkel forståelig for folk. Dette var en sport som ikke folk kunne all verdens om den gang. Mange var nysgjerrige på hva dette var for noe. Det perspektivet skal vi ikke glemme, sier han.
Sønnen lot seg alltid inspirere. Selv ble han ansatt som sykkelekspert for kanalen tilbake i 2008. Samtalene med «fatter’n» etter rittene var mange, og lange.
– Det gikk ofte på strategien rundt forberedelser og hva man skulle fokusere på.
– I dag tenker jeg veldig ofte på hva han ville sagt, da – til meg.
Helheten, og det å utnytte muligheten som lå i Tour de France-produktet, sto sentralt for Kaggestad-duoen. Det sportslige var alltid prioritet nummer én.
– Formidlingen av rittet byr på enorme muligheter til å kommentere selve bildet. Det bildet er veldig rikt, fordi sykkel ikke nødvendigvis bare fenger de som er opptatt av sporten. Vi skal formidle en idyllisk konkurranse. Det er det som er så vakkert med sykkelsporten.
De siste leveårene fulgte Johan med på rittet fra Norge – enten fra hjemmebane, eller fra sykesengen.
– Det blir jo litt rart akkurat i år, samtidig som han for min del er der hele tiden. Han preger veldig min holdning til hva jeg skal vektlegge i min formidling.
I 2012 ble Kaggestad slått til ridder av den franske ordenen for kunst og litteratur etter hans kommentering av det franske rittet:
Noe som er Mads sitt beste minne av faren i Tour de France-sammenheng.
– Det sier mye når den franske ambassaden sendte ut en offisiell kondolanse på fransk da han døde, med franske offentlige statssymboler og slike ting. Det syntes jeg var veldig rørende.
– Han har satt spor etter seg, «fatter'n». Han har det. Det er først og fremst veldig inspirerende.
I kommentatorboksen med Johan satt også TV 2s sykkelekspert Christian Paasche. Han holder ikke igjen i hyllesten av sin tidligere kollega – og gode venn.
– Sykkelinteressen i Norge hadde ikke vært der uten Johan. TV 2 hadde kanskje ikke sendt mer enn et år eller tre – hadde det ikke vært for de rammene Johan laget, sier Paasche.
Christian Paasche
Sykkelkommentator for TV 2 under Tour de France-sendingene
– Han hadde sin fortellerteknikk og engasjement. Rett på sak, og kjapp i replikken. Han brettet ut mye lenger enn den lille sykkelmenigheten som fantes da. Det må vi være bevisste på.
I sommer står TV 2s Tour de France-team uten sin høye beskytter. Mannen som kan krediteres interessen og engasjementet for sykkelsport i Norge er borte.
– Jeg hadde aldri hatt den jobben jeg har i dag om det ikke hadde vært for han. Det er mulig jeg hadde jobbet med sport, men jeg hadde ikke holdt på med sykkel, sier Paasche, som jobbet med Kaggestad senior i 17 år.
Det tok fullstendig av fra kommentatorplass for kollegaene Johan og Christian i 2014:
– Man skal hele tiden jobbe med å fornye seg, men samtidig ikke tulle for mye med grunnpilarene som Johan sto bak. Det blir litt rart i år, jeg må si det, sier Paasche.
Tour de France begynner førstkommende lørdag. Etappe 1 går i den franske byen Lille.