– Sikkerhetspolitikken må ha forrang for all annen politikk, sier Unge Høyres leder Ola Svenneby til NRK.
Foran Høyres landsmøte senere denne måneden har han et tydelig budskap til egne partifeller: Nå må klimapolitikken vike plass.
– Vi skal bry oss om klimaet, men en forutsetning for at Europa skal kunne redde verden, er at vi har kontroll og sikkerhet på eget kontinent. Og den harde sannheten akkurat nå er at det har vi ikke, sier Svenneby.
MENTALITETSENDRING: En mentalitetsendring må til, mener Unge Høyres Ola Svenneby.
Foto: Mats Rønning / NRKHan mener deler av CO₂ -avgiften som oljenæringen betaler, bør gå rett til Forsvaret. Eksempler på klimatiltak han vil kutte, er statsstøtte til havvind og momsfritak for elbiler.
– Vi må beholde klimaindustriene som bidrar til å opprettholde et næringsliv som øker konkurransekraften, men gå bort fra de klimaprosjektene som utelukkende har som formål å redusere utslipp, sier Svenneby.
Regjeringen vil samlet bruke 1624 milliarder kroner på forsvaret av Norge de neste tolv årene, fram til 2036. Likevel sier den ferske forsvarsanalysen til FFI at Forsvaret mangler folk, penger og utstyr.
– Hvis vi skulle gjennomført hele langtidsplanen, mangler vi 78 milliarder de neste 12 årene, sa direktør Espen Skjelland ved Forsvarets forskningsinstitutt til NRK da rapporten ble lagt fram i februar.
Skeptiske studenter
På Blindern er studentene Liva, Alexander, Thea og Jenny skeptiske til å droppe klimatiltak, selv om det er urolig akkurat nå.
– Hvis vi skal ha en framtid å gå inn i, så trenger vi å fortsette med klimapolitikken, sier Liva Solenes.
– Akkurat her og nå kan sikkerheten ha mye å si, men i så fall må man passe på at klimapolitikken ikke faller for langt bak, sier Alexander Støylen.
– Selv om sikkerhetspolitikken er veldig viktig, så syns jeg det blir feil å si at klimapolitikken skal vike for den, seier Jenny Vassbø.
– I sikkerhetspolitikken vil det ofte være mer kortsiktige mål. Klimapolitikken er det ene, store langsiktige målet som vi har, sier Thea Hynne.
Men Høyres nestleder Tina Bru mener Ola Svenneby har gode poenger. Hun er langt på vei enig med ungdomspartiet i at sikkerhetspolitikk nå må settes øverst på blokka.
Tina Bru, nestleder i Høyre.
Foto: Arild Eskeland / NRK– Det handler om at vi nå står i en brytningstid i Europa med et USA som vi til dels ikke kjenner igjen lenger. Vi er helt avhengig av å øke støtten både til Ukrainas forsvarskamp, men også betydelig ruste opp vårt eget forsvar. Så at dette må være en ramme for alt framover, er jeg veldig enig med Ola i, sier Bru.
– Bensin på bålet
MDG-leder Arild Hermstad mener Svenneby bommer.
– Å kutte i klimasatsingene er å helle mer bensin på bålet. Når vi nå må prioritere forsvar høyere, så er det fordi vi ikke har hatt god nok beredskap for kriser tidligere, sier Hermstad.
Han mener Unge Høyres løsning i praksis er å skyve regningen for klimakrisen videre til framtidige generasjoner.
KRITISK: – Som å kaste bensin på bålet, sier MDG-leder Arild Hermstad.
Foto: NTBOgså SVs Lars Haltbrekken er kritisk til resepten fra Unge Høyre. Han sier SV vil hente inn mer penger i skattlegging av de rikeste og bruke disse pengene på Forsvaret i stedet.
– Verden blir ikke et mindre trygt sted at vi dropper kampen mot klimakrisen, sier Haltbrekken.
Til helgen avholder Høyres gamle regjeringspartner Venstre landsmøte. På en pressekonferanse i forkant av møtet kom partiledelsen med en tydelig melding som minner om Svennebys budskap: Opprustning og støtte til Ukraina skal være overordnet alle andre prioriteringer for Venstre i neste periode.
Venstre-leder Guri Melby.
Foto: William Jobling / NRKLikevel er partileder Guri Melby kritisk til Unge Høyres krav. Hun mener Svenneby overforenkler:
– Klimapolitikk er i aller høyeste grad sikkerhetspolitikk. Allerede i dag har vi økte konflikter på grunn av kampen om ressurser, om vann, om mat. Vi får større sikkerhetsproblemer dersom vi ikke gjennomfører en offensiv klimapolitikk, sier hun.
Publisert 05.03.2025, kl. 07.21