Fødselstallsutvalget foreslår ekstra barnetrygd for unge fedre og mødre, men har ikke konkludert om hvem som skal få utbetalingen.
Publisert: 05.05.2025 18:00
Det regjeringsutnevnte utvalget om fødselstall leverte nylig sin første delrapport. Der foreslår de målrettede tiltak for å øke fruktbarheten til unge voksne. Nedgangen i fruktbarhet har vært særlig stor i denne gruppen. Utvalget peker på at nedgangen medfører både en utsettelse av fødsler og færre barn over livsløpet. Deres hovedtiltak er å innføre en barnetrygd tilsvarende ett ekstra barn. Den skal utbetales frem til foreldrene fyller 30 år.
Det ligger et betydelig nybrottsarbeid i at utvalgets analyse av problemene ved lav fruktbarhet i 20-årene også omfatter menn. De har tatt hensyn til ny forskning som viser at fars alder har betydning for risikoen for genetiske mutasjoner og sjansen for vellykket fertilitetsbehandling, samtidig som de understreker behovet for mer forskning. Tiltaket reflekterer dette ved at også fars unge alder skal utløse ekstra barnetrygd.
Selv om det foreslås at fars alder skal være grunnlag for økt støtte, konkluderer ikke utvalget med hvem som skal få utbetalt støtten. Det er flere grunner til at støtte som begrunnes i forhold ved far, også bør utbetales til far.
Økonomi som årsak
Effekten av tiltaket på antall fødsler er trolig minst like stor om den utbetales til far som til mor. Forskning viser at menn oftere oppgir økonomi som årsak til ikke å ønske seg (flere) barn, og de er mer positive til økonomiske virkemidler for å øke fruktbarheten.
Både Likestillingsombudet og Mannsutvalget har kritisert ordninger der utbetaling til far avhenger av forhold ved mor, slik tilfellet er med fedrepermisjon. Det er også problematisk om utbetaling til mor avhenger av forhold ved far. Unge menn kan havne i en sårbar posisjon når en velferdsordning til mor blir rausere jo yngre far er.
Utvalget har ikke lansert en ny, individbasert rettighet til alle unge foreldre. De kobler i stedet støtten til barnetrygd, som i dag gis til mødre for å sikre barns velferd og kvinners autonomi.
Den ekstra barnetrygden de foreslår, skiller seg fra denne ved at den lanseres som et tiltak for økt fruktbarhet, og at den avhenger av forhold ved far. Ved å koble forslaget til dagens barnetrygd vil det være vanskelig å innføre en annen praksis for hvem som får utbetalt støtten. Særlig vanskelig blir det når utvalget ikke har tatt stilling til eller utredet dette spørsmålet.
Særskilte utfordringer
Menn står overfor noen særskilte utfordringer i sin familiedannelse. Barnløsheten er høyere for menn, og sammenhengen mellom inntekt og fruktbarhet er sterkere for menn enn for kvinner. Barnløshet er forbundet med økt risiko for tidlig død og psykiske lidelser og kan skape utfordringer for fremtidens omsorgstjenester.
Både menn og kvinner bør mobiliseres om man ønsker å redusere ufrivillig barnløshet og øke fruktbarheten.