Akkurat nå
Trump håper å få hamret gjennom forslaget før nasjonaldagen, 4. juli. Det tror ekspertene det er gode sjanser for.
Mindre enn 1 minutt siden
På lørdag ble Donald Trumps omdiskuterte The One Big Beautiful Bill ActThe One Big Beautiful Bill ActOgså kalt OBBB. Det er et omfattende lovforslag fremmet av president Trump. godkjent i Senatet, og sendt videre til Representantenes hus og dets 435 stemmeberettigede medlemmer. Etter rundt seks timer avstemning ble det nattt til torsdag norsk tid klart at et flertall på 219 har stemt for å fremme den omfattende lovpakken.
Lovpakken debatteres nå, før det skal stemmes over. Om den vedtas, vil det være «kjempestort» for Trump, sier USA-eksperter.
– Dette kan være med å definere hans presidentskap, sier Eirik Løkke fra tankesmien Civita.
– Nå er sjansene gode
Debatten i Representantenes hus kan trekke ut. Men speaker Mike Johnsen regner med at den blir vedtatt rundt klokken 14 norsk tid. Selv har Trump har vært klar på at han ønsker at forslaget blir godkjent før USAs nasjonaldag 4. juli. Det tror Løkke er mulig.
– De må vedta nøyaktig den samme ordlyden som ble godkjent i Senatet. Det er ikke rom for endring. Da må det i tilfelle tilbake til Senatet og godkjennes på nytt. Det vil ikke republikanerne, sier han.
Eirik Løkke
– Når man snakker om debatt og forhandlinger, så er det mest bakromsforhandlinger. Man endrer ikke ordlyden, sier Løkke.
USA-ekspert Sofie Høgestøl tror også sjansene er gode for at lovpakken vedtas før nasjonaldagen.
– Nå er sjansene gode. Det hang litt i løse luften. Men nå har Mike Johnson, speaker i Representantenes hus, fått med seg republikanerne. De later til å være innstilt på at det nå skjer. Presset Trump vil legge på dem vil være enormt, sier hun.
Stort press
Det er ventet at demokratene vil gå unisont imot forslaget, men de er i mindretall. I tillegg har flere hardlinere og medlemmer av «Freedom CaucusFreedom CaucusEn republikansk kongressgruppe som gjerne regnes som den mest konservative blokken i Representantenes hus. » i det republikanske partiet vært misfornøyde med deler av forslagets innhold.
De har blant annet kritisert at forslaget vil føre til økt statsgjeld. En del moderate i partiet har vært skeptiske til kuttene i MedicaidMedicaidMedicaid er et offentlig helseprogram i USA som gir gratis eller rimelig helsehjelp til personer med lav inntekt. . Høgestøl tror ikke noen av disse nå vil gå mot Trumps forslag.
– De har stemt for at forslaget skal behandles. Man stemmer ikke for behandling, for så å stemme mot forslaget.
Blant Trumps partifeller er det bare Thomas Massie fra Kentucky som eksplisitt har sagt at han vil stemme mot forslaget.
– Trump har mye kapital i partiet. De fleste ved at de risikerer mye ved å gå mot ham, sier Løkke.
Risiko
Selv tror Løkke at lovforslaget går gjennom. Det vil i tilfelle bety at Trump har fått gjennomslag for veldig mye av sin politikk.
– Han får forlenget skattelettene han innførte i sin første periode som president. Det betyr også kutt i Medicaid og helseytelser. I tillegg betyr det en stor politisk risiko inn mot mellomvalget i 2026.
Målinger viser at mange republikanske velgere er skeptiske til kutt.
– Spesielt når det rammer dem selv, sier Løkke.
Det kan gi Trump og Det republikanske partiet problemer neste år, når sammensetningen i Representantenes hus og Senatet kan endres, forklarer han. Flertallet republikanerne har der nå, er hårfint.
– Det virker ikke som Trump skjønner, eller ønsker å skjønne, at det er en risiko.
Også Høgestøl sier at forslaget medfører risiko. Hun viser til at det i mange «røde stater» er en stor andel av befolkningen som er avhengige av Medicaid, som de nå står i fare for å miste.
Sofie Høgestøl
Forsker og USA-ekspert.
Usikkerhet
Høgestøl tror demokratene vil gjøre lovpakken til hovedsak i valgkampen inn mot mellomvalget neste år. Hun tror de vil prøve å kapitalisere på usikkerheten den skaper.
Det uavhengige budsjettkontoret i Kongressen har anslått at så mange som 16 millioner amerikanere kan miste helseforsikringen innen 2034, som følge av Trumps kutt.
Med andre ord vil de fleste konsekvensene komme etter mellomvalget, påpeker Høgestøl.
– Har Trump forstått risikoen?
– Han skal ikke stille til gjenvalg. For han er lovpakken ekstremt viktig. Det vil være kronen på verket i en veldig innholdsrik halvårsperiode, sier Høgestøl og legger til:
– Å kunne signere dette på nasjonaldagen ror jeg han vil være veldig fornøyd med.