Varmen fra Europa er på vei mot Norge, og i helgen er det ventet temperaturer opp mot 30 grader i Sør-Norge. Varmest blir det på Østlandet.
Publisert: 07.07.2025 17:50
Kortversjonen
- Varmen fra Sør-Europas hetebølge er på vei mot Norge. Det ventes temperaturer på opptil 30 grader i Sør-Norge i helgen. Østlandet antas å bli varmest.
- Livredderne på Oslos badestrender forbereder seg på travle dager. Det er ventet mange badegjester og behov for økt bemanning.
- Nord-Norge kan også se frem til sommertemperaturer. Det blir solrikt vær i flere områder.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Er du værsyk og lengter etter varmere sommervær? Kanskje har du fortsatt ikke tatt årets første bad og lengter mot sørligere strøk?
Da har Meteorologisk institutt gode nyheter. Restene av Sør-Europas hetebølge er på vei mot Norge. Utover uken blir det mye sol og varmere vær i store deler av landet.
– Særlig innover mot helgen kommer det et høytrykk innover landet som legger seg over hele Sør-Norge. De høyeste temperaturene får vi inn mot helgen, sier vakthavende meteorolog Tone Christin Taule.
Varmen vil legge seg over hele Sør-Norge og Vestlandet. Varmest blir det trolig på Østlandet. Her kan det bli opp mot 30 grader, skal vi tro meteorologen.
Kan bli travelt for livredderne
På badeplassen Huk på Bygdøy i Oslo melder Yr om 29 grader både lørdag og søndag. Det betyr at det fort kan bli travelt for strandlivredderne – kanskje for første gang denne sommeren.
Da Aftenposten besøkte strandlivredderne mandag, var det ingen badende. I helgen blir det garantert annerledes. Når det er rolig, trener de på skrekkscenarioer i vannet.
– Vi er trent til at det er fullt her hver dag og er klare for helgen. På dager der det er ventet flere folk enn vanlig, kan vi også styrke laget, sier Håkon Syrrist.
Det er sjette gang han har sommerjobb som strandlivredder. Til vanlig er han student på Universitetet i Oslo.
På Huk er det som regel tre strandlivreddere i hele skoleferien. De er ansatt i Norges Livredningsselskap, som igjen har en avtale med Oslo kommune. 15–20 strandlivreddere er til stede på Huk, Ingierstrand, Hvervenbukta, Sørenga og Operastranda fra klokken 12 til 20 i ferien.
– Det hender at folk kutter seg på steinene i vannet. Vi har førstehjelpsutstyr og renser sårene til dem som er uheldige. Hvis det er større kutt, så anbefaler vi dem å oppsøke legevakten. Faren for kutt er større ved lavvann. Tidligere i sesongen har vi også hatt brennmaneter ved stranden, men de er blitt færre, sier søsteren Henriette Syrrist, operativ leder for strandlivredderne.
Siden det ikke er andre i vannet, tar strandlivredder Angelica Stenbrenden med seg redningsbrettet ut for å trene litt. 18-åringen har tidligere vært badevakt på en svømmehall.
– Jeg synes det er en veldig gøy jobb. Vi går også rundt og snakker med folk. Det er veldig hyggelig, sier Stenbrenden, som ellers i året er energimontørlærling.
– Mange sier vi er heldige som har denne jobben, sier Håkon Syrrist.
Å oppsøke folk og snakke med dem er også en viktig del av jobben.
– Vi ser fort om noen sliter eller kan komme til å slite i vannet. Da tar vi kontakt og spør hvordan det går og om de er trygge i vann. Vi informerer også om andre relevante forhold, som for eksempel høye bølger, sier Henriette.
Venter 20 grader i Nord-Norge
I fjor var Nord-Norge landets store værvinner. Sommeren 2024 ble det varmeste registrerte året noensinne i samtlige nordnorske fylker, ifølge Meteorologisk institutt.
Årets nordnorske sommer har foreløpig vært mer normal. Men også i nord er det pent vær og sommertemperaturer i vente den neste uken, ifølge Taule.
– Vi ser ikke temperaturer som i fjor, men det blir en del sol og sommerlige temperaturer utover neste uke. Kanskje noe mer skyet enn i sør og en og annen ettermiddagsbyge, sier hun.
Har du for eksempel tenkt deg til Lofoten den kommende uken, kan du glede deg til temperaturer på mellom 15 og 23 grader fra søndag og utover neste uke.
Hetebølger påvirker ikke ferieplaner
Det har vært en het start på sommeren i Sør-Europa. Kanskje litt vel het.
Det er bekreftet dødsfall i både Frankrike, Spania og Italia som følge av hetebølgen. Frankrike har registrert den nest varmeste junimåneden siden målingene startet i 1900.
Hetebølger og ekstreme temperaturer ser imidlertid ikke ut til å skremme værsyke nordmenn.
Bare 28 prosent sier at de vurderer fare for ekstremvær eller hetebølger når de planlegger sommerferien, ifølge en ny undersøkelse Opinion har gjort for Røde Kors. Det bekymrer klimarådgiver Thea Holten i Røde Kors.
– Mange eldre og syke rammes av den ekstreme varmen. Små barn og gravide er også særlig sårbare i varmen, men ekstreme temperaturer kan utgjøre en alvorlig helserisiko også for unge, friske mennesker, sier Holten i en pressemelding.