Nå slipper villaksen å fryse fast i isen

3 weeks ago 21



I mange norske elver står valget mellom villaks og produksjon av vannkraft.

I elva Skjoma litt sør for Narvik i Nordland fikk Statkraft konsesjon for vannkraft 1973. Konsesjonen som ble gitt ved kongelig resolusjon la ingen føringer for minstevannføring i vassdraget.

Dette har medført at Skjoma, som i sin tid var en av Norges beste lakseelver er blitt til et vassdrag hvor det ikke har vært lov å fiske siden 1997.

Den lave vannføringen har ført til at elva fryser til om vinteren, med det resultat at villaks og ørret frøs fast i isen og dør.

Hovedproblemet er ikke at voksen laks dør, men at yngel og rogn fryser.

Det er ikke bare voksen laks som dør. Også yngel og rogn fryser. Uten vann vil det heller ikke være nok oksygen.

Foto: Hege Cathrine Paulsen / Privat

Innbyggerne i Skjomen, Narvik kommune og flere miljøorganisasjoner har i årevis kjempet for at Statkraft skal slippe mer vann gjennom vassdraget. For å redde økosystemet som er i og rundt Skjoma.

Dette har ikke Statkraft vært villige til.

Statkraft driver flere kraftverk rundt Skjomenvassdraget. Disse produserer hvert år mer enn 1,3 TWh og har en installert effekt på om lag 337 MW.

Argumentet til Statkraft har vært at økt vannføring ville ha gitt lavere inntjening.

Hvor mye avhenger av kraftprisen. Dersom man legger gjennomsnittsprisen i fjor ville tapet ha vært 10 millioner kroner.

Måtte vente ni år på avklaring

Allerede i 2016 ble det avgjort at den konsesjonen for Skjomenvassdraget skulle revideres.

Ni år etter har regjeringen endelig fattet et vedtak i saken.

I den reviderte konsesjonen for Skjomenvassdraget ligger det nye krav om minstevannføring gjennom hele året. Samtidig blir de opprinnelige konsesjonsvilkårene oppgradert til dagens standard.

Selv om dette vil medføre et årlig produksjonstap på 40 GWh, mener energiminister Terje Aasland at det er nødvendig for å ta hensyn til villaksen.

  • Terje Aasland

    Energiminister Terje Aasland (Ap)

    – Dagens vedtak vil gi en bedre miljøtilstand i det regulerte vassdraget, samtidig som tapet av verdifull, regulerbar kraftproduksjon begrenses

– Jeg er glad for at vi nå bedrer forholdene for laksen i Skjoma ved å pålegge minstevannføring. Vi har lyttet til både lokale og regionale interesser, og funnet en løsning som ivaretar både villaksen og kraftsystemet, sier Aasland.

– En gledens dag

Stortingsrepresentant Mona Nilsen (Ap) som selv er fra Narvik, kaller avgjørelsen en gledens dag for villaksen og sjøørreten i Skjoma.

– Dette er en sak som jeg har jobbet med i mange år, både gjennom kommunestyret i Narvik og på Stortinget. Endelig er vi kommet i mål med minstevannføring gjennom hele året, sier Mona Nilsen til NRK.

  • Stortingsrepresentant Mona Nilsen (Ap) fra Nordland

    Stortingsrepresentant Mona Nilsen (Ap)

    – En gledens dag for villaksen og sjøøretten i Skjoma.  

Hun legger til:

– Tillatelse til kraftproduksjon ble gitt i 1969, og da uten krav om minstevannføring. Det har hatt dramatiske konsekvenser for Skjoma, som var rangert blant de ti beste lakseelvene i Norge. Nå håper jeg at vi etter hvert vil kunne oppleve Skjoma yrende av laks og ørret, hvor vi kan åpne for fiske.

Ifølge energiministeren står flere vassdrag for tur.

– I årene fremover skal konsesjonsvilkårene for flere vassdrag revideres. Pålegg om minstevannføring og magasinrestriksjoner vil kunne bli fastsatt i de sakene der det gir størst miljøgevinst. Kostnaden i form av redusert regulerbar kraftproduksjon vil tillegges betydelig vekt i disse prosessene, sier Terje Aasland.

Publisert 04.04.2025, kl. 11.49 Oppdatert 04.04.2025, kl. 11.59

Read Entire Article