Martin Johnsrud Sundby (40) og Pål Golberg (34) er nådeløse i sin dom av VM-løypene de to siste dagene. Arrangøren fnyser av kritikken.
Anders K. Christiansen, VG
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 08.03.2025 17:02 | Oppdatert: 08.03.2025 17:27
Etter den høydramatiske stafetten for kvinner, som endte med spurtseier til Sverige foran Norge i løse løyper, reagerte Sundby fredag.
– Det er ekstremt tøffe forhold for jentene. Det er helt på grensen til om forholdene er et mesterskap verdig, sa VM- og OL-mester Martin Johnsrud Sundby til VG.
Han mener arrangøren brukte for lite salt, et middel som brukes for å få fastere løyper i mildvær.
– Arrangøren sier at de har saltet, men det føles ikke sånn. Det er kjempetunge forhold, sa Emil Iversen, verdensmesteren på femmil i 2021.
Løypene så enda tøffere ut lørdag. Pål Golberg var regjerende mester på femmila, men ble bare nummer 27 lørdag. Han kom i mål nesten ti minutter etter at Johannes Høsflot Klæbo spurtet ned William Poromaa og Simen Hegstad Krüger i løypene som minnet om sukkersukkeret uttrykk skiløperne bruker når snøen blir veldig løs og samler seg i små hauger..
– Jeg er enig, sier Golberg konfrontert med Sundbys utspill fra fredagen.
– Å stå og klage på forholdene etter 27. plass er teit. Johannes vinner og resultatlista er lik... Men det er ille. Man sklir rundt på kongeforhold på Sognefjellet i juni, så kommer man til VM, så er det «god jul»
– Hva kan arrangøren gjøre? Det har vært nedbørsrekord i Trondheim og veldig mildt lenge.
– Jeg ville søkt hjelp fra folk som har peiling, svarer Golberg.
– Hvordan da?
– Jeg har sett alpintrenn i alle år og det er alltid fast ut. Å ekspremintere med saltmengdene midt i et mesterskap for å få optimale forhold... såpass forberedt bør man være.
Renner Daniel Myrmæl Helgestad mener de har jobbet godt både natt og dag, og forsøkt alt for å få best mulig forhold i det rufsete trønderværet som har vært nesten hele VM.
– Vi har hatt ekstremt krevende værforhold. Snøen vi går på nå er over ett år gammel og pillråtten. Vi saltet mye klokken 22 i går, så det var hardt og fint i morges. Etter hvert blir det løst, men jeg er enormt stolt over det vi fikk til i dag. Vi hadde gjort akkurat det samme igjen, sier Helgestad.
Han opplyser om at de prøvde å vanne løypene og deretter salte natt til fredag, men det virket ikke og det er også vrient å vanne en 8,3 km lang skiløype.
– Vi har vært godt forberedt. Å få til såpass gode forhold med disse forholdene er godt gjort. Vi får også hjelp fra en som har doktorgrad i saltingens påvirkning av snøen.
Ikke alle er kritiske:
Martin Løwstrøm Nyenget falt i en sving etter rundt 48 kilometer da han var i tet. Det kostet han kanskje en medalje. Han roser likevel arrangøren.
– De har virkelig fått til en bra løyype som har vært krevende. Det er løst, men så ille er det ikke, sier Nyenget.
Heller ikke Harald Østberg Amundsen som sprakk på femmila er kritisk.
– Det er tungt føre, det var likt for alle. Det biter i beina nå. Men jeg synes løypene holdt seg bedre enn jeg trodde, sier Amundsen.
Mika Vermeulen fra Østerrike hyller både løypene og stemningen.
– Det var så bløt og tøft, men det er langrenn på sitt aller beste, sier Vermeulen.
Søndag avsluttes VM med femmil for damene. Også da blir det nok utfordrende. Det er meldt nedbør. Spørsmålet er om den kommer som snø, sludd eller regn.
– Vi får det ikke lett i morgen heller. Vi følger utviklingen minutt for minutt, sier løypesjef Helgestad.
Uansett vil nok de to største gullfavorittene Therese Johaug og Ebba Andersson komme til stadion med et smil søndag. For det blir trolig tøffe forhold som de liker. Jonna Sundling drømmer nok heller om mer faste løyper.