Med høye renter og stive strømpriser er det blitt dyrt å bo. Dette er tingene du må følge med på, om du skal kjøpe bolig nå.
Joakim Midtbø Viland
Publisert: 06.03.2025 06:30
Boligprisene har steget kraftig siden 2015, og prognosene tilsier at de skal videre opp. I visse tilfeller kan det faktisk være lurt å forlenge leietagertilværelsen med ett år eller to.
Det er nemlig noen fordeler ved å leie bolig fremfor å eie, ifølge Anne-Rita Andal. Hun er daglig leder i Leieboerforeningen.
– Som leieboer har du større mobilitet, som gjør det enklere å endre livssituasjonen din. I tillegg slipper en leietager vedlikeholdskostnader og frykt for økte renter, sier hun.
Utover det mener Andal at det er mange ulemper. Blant annet at du ikke kan bestemme over egen bolig, og at du ikke får være med på boligens eventuelle verdistigning.
– Jeg tror de fleste hadde vært boligeiere om de kunne, sier hun.
Anne-Rita Andal
Daglig leder for Leieboerforeningen. Foto: Kirsten Randers-Pehrson
Andal etterlyser endringer i markedet som gjør det gunstigere å være leietager. Leieboerforeningen gjennomførte en medlemsundersøkelse for å finne ut hva som var viktig for de som leier.
Rimelig husleie, lange leiekontrakter og råderett over boligen var svar som gikk igjen.
Så når lønner det seg egentlig å være leietager?
Før vi gir ordet til forbruksøkonom Lene Drange, tar vi en tur innom Huseiernes LandsforbundHuseiernes LandsforbundHuseiernes Landsforbund, eller Huseierne, er en forbrukerorganisasjon for boligeiere. Deres formål er blant annet å verne den norske boligmodellen, og jobber aktivt for at flest mulig kan eie sitt eget hjem. .
Huseierne
– Selvfølgelig mener vi at det er best å eie, sier Carsten Pihl. Han er leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne.
Det begrunner han med at når du betaler avdrag på et lån, betaler du egentlig inn til egen sparing. Husleie derimot, er en ren kostnad. Likevel er det noen grupper han anbefaler å være leietager.
– For studenter lønner det seg ofte å leie. Det er en del kostnader knyttet til kjøp og salg av leilighet. Dersom du skal bo kort et sted, er det lite sannsynlig at verdistigningen på boligen overgår de kostnadene, sier han.
Carsten Pihl
Leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft hos Huseiernes Landsforbund. Foto: Huseierne
Også Huseierne har gjennomført en medlemsundersøkelse. Der oppga folk hva som var mest og minst viktig for dem i forbindelse med boligkjøp.
– Vi hører mye om at folk ser på boliger som investeringsobjekter, men i vår undersøkelse var det faktisk det som var minst viktig for folk.
Øverst på listen oppga folk at det å eie bolig gir trygghet i livet. På andre plass kom forutsigbarhet.
– I tillegg viser tidligere forskning at eierskap har sammenheng med bedre utdanning og høyere livskvalitet. Å eie bolig har altså både en formuesfordel og gir en trygghet i hverdagen, sier Pihl.
– Leie kan være lurt
Lene Drange er økonom, også kjent fra Luksusfellen. Hun sier at det fremdeles er best å eie bolig.
Hun trekker frem at det har vært en «formidabel boligprisstigning» de siste årene. Den mener hun kommer til å fortsette.
– Så er det blitt mindre gunstig å eie sekundærbolig for utleie, fordi skattereglene for utleie har endret seg. I tillegg er det blitt dyrt å ha huslån, fordi renten er satt opp så mye de siste årene, sier hun.
Drange sier at mange nå kvitter seg med utleieleilighetene sine på grunn av det.
– Da blir det færre utleieleiligheter, som gjør at prisene på de som er igjen, går opp, forklarer Drange.
Lene Drange
Forbruksøkonom og Luksusfellen-profil. Foto: Tor Lindseth / Viaplay, Luksusfellen
Det blir med andre ord dyrere å være leietager. Men i noen situasjoner er det fordelaktig å være leietager.
Hvis du skal bo et sted i ett års tid, eller hvis du er student, bør du tenke deg om før du kjøper, ifølge Drange.
Fortsatt lurt å leie ut
Drange oppfordrer til å være oppmerksom dersom man begir seg ut på boligmarkedet nå.
– Det er mye enklere å selge enn å kjøpe gode boliger om dagen. Da er det fort gjort å gå på en smell, sier hun.
Hun ber også folk være bevisst på at det kan komme nye krav til energibesparende tiltak for boliger. Prisen på slike kan fort bli høy.
Likevel sier hun at det lønner seg å være på boligmarkedet. Og hvis du har mulighet til det, er sekundærbolig for utleie et godt valg for privatøkonomien.
– Men hvis du skal kjøpe en bolig til utleie, anbefaler jeg å gjøre utleien gjennom en tredjeparttredjepartDet finnes flere selskaper som tar seg av jobben med å leie ut for deg. Da tar de seg av kommunikasjon med leietakeren, og adminsitrerer hele leieforholdet. De tar seg også av juridiske problemstillinger, dersom de skulle oppstå.. Det koster litt ekstra, men da får du hjelp til det juridiske og har en beskyttelse dersom leietager for eksempel slutter å betale, sier hun.
Drange oppsummerer med en tommelregel: Skal du bo et sted lenge, er det lurt å eie. Skal du flytte raskt, er det lurt å leie.