Når noe ikke fungerer, må vi først si fra – og så gjøre noe med det.

7 hours ago 4



Når det dukker opp bekymringer, følger vi dem opp med konkret handling. Sykehusbudsjettene har hatt en reell vekst på 3,8 milliarder kroner fra 2022 til i år, skriver helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Foto: Thomas Fure, NTB

Når noe ikke fungerer, må vi først si fra – og så gjøre noe med det.

Publisert: 01.07.2025 07:00

Aftenpostens kommentator Therese Sollien skriver at det ikke hjelper med bekymring uten handling. Det er jeg hjertens enig i.

La meg derfor gå gjennom alle punktene der Sollien etterlyser handling:

Feil på sykehus:
I september i fjor uttalte jeg at «her er det åpenbart ting som har gått galt», om avvik på norske sykehus. Samme høst sendte vi ut forslag til ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Stortinget har nå vedtatt regjeringens forslag. Vi har også styrket tilsynsmyndighetene og satt i gang arbeidet med et nasjonalt register for alvorlige feil på norske sykehus. Det er slik vi kan lære av feilene og unngå at de skjer igjen og igjen.

Sykefravær på sykehus:
I januar sa jeg at «det er en bekymring at fraværet i dag er altfor høyt», om sykefravær på sykehus. Vi ba helseforetakene om å sette i gang tiltak som mer bruk av fleksible arbeidstidsordninger, bedre ledelse, økt oppfølging og større grad av frihet og ansvar til den enkelte medarbeider. I april i år var sykefraværet i alle de regionale helseforetakene – Sør-Øst, Vest, Midt-Norge og Nord – lavere enn 12 måneder tidligere.

Eldreomsorg:
I april sa jeg at «jeg ble sint og lei meg» om i avvik i eldreomsorgen, og at det er for store kvalitetsforskjeller fra kommune til kommune. Vi satte derfor i gang et større arbeid som nå munner ut i bygging av flere aldersvennlige boliger, økt kompetanse i eldreomsorgen, kvalitetssystemet Eldrebarometet.no og en rekke tiltak for økt bemanning.

Føde og barsel:
I mai sa jeg «vi skal ikke ha det slik» til Sofie Frøysaa, etter at hun modig delte sin historie om å ha vært alene på sykehuset i forbindelse med fødselen. Kort tid etter foreslo vi å lovfeste retten til å ha med seg en person på undersøkelse og behandling. Og denne uken la jeg frem en ny 10-punktsplan for å styrke alle deler av svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i Norge, blant annet med noen av innspillene fra Frøysaa og organisasjonene på feltet.

Rusproblemer i barnevernet:
I mai i fjor sa jeg at «vi som helsemyndigheter ikke har gjort nok», om rusproblemer blant barnevernsbarn. Samtidig offentliggjorde vi at vi skal flytte rusbehandling fra barnevernet til sykehusene. Det jobber vi nå med – samtidig som Stortinget har sluttet seg til over 70 helsepolitiske tiltak i regjeringens forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet som ble lagt frem i fjor høst.

Psykisk syke:
I juni sa jeg at «det er bekymringsfullt» at så mange pårørende til psykisk syke selv sliter. Vi har bremset nedbyggingen av døgnplasser innen psykisk helsevern som har pågått over flere år – og vi må klare å begynne å bygge opp igjen. Vi har også innført pårørendeavtaler og andre tiltak for å ta bedre vare på våre pårørende.

Når det dukker opp bekymringer, følger vi dem opp med konkret handling. Sykehusbudsjettene har hatt en reell vekst på 3,8 milliarder kroner fra 2022 til i år, ifølge Teknisk beregningsutvalg for spesialisthelsetjenestens økonomi.

Sollien sier at «det kan være lurt å skru ned forventningene». Jeg mener det viktigste er å gjøre noe med problemene. Det er slik vi skaper trygghet for fremtiden.

Read Entire Article