NBC: Lynangrepet mot Irans atomanlegg likevel ingen fulltreffer

6 hours ago 1



Heller ikke Trump klarte å gi Irans atomprogram dødsstøtet.

 MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters / NTBIrans atomanlegg i Natanz etter USAs bombeangrep. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters / NTB
Oppdatert torsdag 17. juli kl. 13:56
  • USA gjennomførte 22. juni et lynangrep mot iranske atomanlegg.
  • President Donald Trump kalte operasjonen en «spektakulær militør suksess».
  • NBC News avslører at em fersk, amerikansk etterretningsvurdering tyder på at bare anlegget Fordow ble betydelig skadet.
  • Pentagon fastholder at alle tre anlegg ble utslettet.

Natt til 22. juni gjennomførte USA operasjon «Midnight Hammer» – et omfattende bombeangrep mot Irans atomanlegg i Fordow, Natanz og Isfahan.

– Mange presidenter har drømt om å gi dødsstøtet til Irans atomprogram, men ingen klarte det – før Trump, hevdet USAs forsvarsminister Pete Hegseth.

Presidenten selv kalte lynangrepet en «spektakulær militær suksess» og hevdet at anleggene ble «totalt utslettet».

En fersk etterretningsvurdering fra USA kan tyde på at han ha smurt tykt på:

  • Fordow-anlegget ble hardest rammet. Amerikanske tjenestemenn mener angrepet har satt Irans anrikningskapasitet der tilbake med opptil to år.
  • Natanz og Isfahan ble ikke truffet like effektivt. Fordi anleggene ligger så dypt i fjellet, klarte ikke amerikanernes største bomber å få has på dem.

Det er NBC News som avslører evalueringen av ødeleggelsene, med fem tidligere og nåværende amerikanske tjenestepersoner som kilder.

Syv B2 bombefly fløy helt fra USA til Iran for å slippe 14 «bunker-buster»-bomber. GBU-57 er bomben med sprengkraft som kan trenge gjennom 60 meter betong.

Fra amerikanske ubåter ble langtrekkende Tomahawk-missiler avfyrt. Totalt ble de omstridte atomanleggene angrepet med 75 presisjonsbomber, ifølge det amerikanske forsvaret.

Slik utførte de angrepet – se video:

Selv om Trump fastslo at overraskelsesangrepet var svært vellykket, var andre mer nyansert.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA uttalte etter angrepet det kan være betydelige skader på anlegget, men at de ikke kan vurdere skadeomfanget under bakken.

Satelittbilder viser ødeleggelsene – se video:

Den ferske etterretningsvurderingen som NBC News viser til, konkluderer med at anriking av uran kan gjenopptas i Natanz og Isfahan en gang de neste månedene, hvis Iran vil.

Men offisielt fastholder forsvarsdepartementet at operasjonen lyktes:

– Troverdigheten til Fake News Media er som tilstanden til de iranske atomanleggene: Ødelagt, i støvet og vil ta år å gjenopprette, sier Pentagon-talsmann Sean Parnell til NBC News.

Han sier at presidenten var klar i sin tale og at folket forstår:

– Irans atomanlegg i Fordow, Isfahan og Natanz ble fullstendig utslettet. Det er ingen tvil.

Dritftsbygning

Tunnel­innganger

Sikkerhets­sone med vakttårn

Kjernefysisk anlegg hundre meter ned i fjellet

Fordo atomanlegg ligger godt beskyttet inni fjellet. Kilde: The Telegraph

Allerede i 2023 skal amerikanerne ha fått indikasjoner om at iranerne gravde tunneler dypere under Natanz enn bomber kunne nå. Det er også tunneler dypt under jorden i Isfahan.

CIA-direktør John Ratcliffe skal i slutten av juni ha fortalt Kongressen at angrepet ødela Irans eneste anlegg for metallkonvertering i Natanz – og at det kunne ta år å gjenoppbygge.

Ratcliffe hevdet også at det meste av det anrikede uranet ligger under ruiner etter bombingen. Israel mener noe av uranet er intakt, men i praksis utilgjengelig.

Iran har hele tiden fastholdt at atomanleggene tjener fredelige formål.

Halvor Kippe, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og ekspert på Irans atomprogram, avviste tidlig Trumps påstander om operasjonen overfor VG:

– Det er helt utenkelig at bombeangrepet skal ha totalt utslettet Irans atomprogram.

NBC News skriver at det amerikanske forsvaret hadde utviklet en mer omfattende plan om å angripe seks iranske atomanlegg over flere uker. Men Trump satte ned foten.

Den amerikanske presidenten skal ha ment at planen var i strid med hans utenrikspolitiske linje om å trekke USA ut av væpnede konflikter og viste til risikoen for høye tapstall på begge sider.

Det amerikanske angrepet mot atomanleggene kom samtidig som Israel angrep Iran. Få dager etter ble det fremforhandlet en våpenhvile mellom de to erkefiendene i Midtøsten.

Tips oss illustrasjon

Har du tips til oss?

Send oss informasjon, bilder eller video

Read Entire Article