Det er VM-feber i Norge og gullfangsten er allerede godt i gang.
Men siden mange av øvelsene skjer i den ordinære arbeidstiden, betyr det at skiinteresserte må bruke nettopp arbeidstiden til å følge langrennsheltene.
Men nå har Helse Nord, med over 19.000 ansatte, satt foten ned.
Tirsdag gikk det ut en melding på det regionale helseforetakets intranett:
«Ikke tillatt å strømme ski-VM eller bruke andre strømmetjenester»
– Meldingen er sendt ut for å være føre var, sier kommunikasjonssjef Cathrine Giæver i Helse Nord IKT.
– Meldingen sier at det ikke er tillatt å strømme ski-VM, eller bruke andre strømmetjenester, for å forebygge unødvendig belastning av Helse Nord sitt nettverk og internettkapasitet.
Får du lov til å se på ski-VM på arbeidsplassen din?
«Unødvendig nettverksbelastning»
Hun sier meldingen er en påminnelse om en intern sikkerhetsinstruks for ansatte i Helse Nord.
Denne sier at «unødvendig nettverksbelastning uten tjenstlig behov er å vurdere som uakseptabel bruk».
– Meldingen ble sendt ut nå fordi informasjonen er ekstra aktuell nå som det pågår et stort mesterskap, fortsetter Giæver.
Denne meldingen gikk ut til Helse Nords 19.000 ansatte tirsdag. Samme dag var det 10-kilometer klassisk for kvinner og herrer i ski-VM.
Foto: Privat– Tåler ikke Helse Nords internett at man kan strømme VM på jobbnettet?
– Helse Nord har et robust og godt nettverk, men det er over 19.000 ansatte i Helse Nord og mange kritiske tjenester som bruker nettet. Hvis svært mange bruker strømmetjenester samtidig, kan kapasiteten påvirkes.
Likevel har de ingen grunn til å tro at VM-kikking på jobbnettet er spesielt utbredt.
– Har dere opplevd problemer med dette ved tidligere mesterskap?
– Nei, avslutter Giæver.
Over millionen så Johaug-duell
Prosjektleder for ski-VM i NRK, Janne Fredriksen, sier at ski-VM har blitt det leirbålet de hadde drømt om.
– I helgen var mer enn én million samlet for å se Johaugs duell mot Ebba Andersson. Mange er også med oss i ukedagene, heldigvis, både i NRK TV og på NRK.no.
– Vi ser at den digitale bruken er større i ukedagene enn helgen.
Therese Johaug gratulerer svenske Ebba Andersson med gullmedalje på kvinnenes 10-kilometer klassisk tirsdag.
Foto: Torstein Georg Bøe / NRKSamtidig har det fysiske oppmøtet i Granåsen vært bra. Onsdag melder arrangøren at de har solgt 216.000 billetter så langt.
– Tross regn, snø og krevende vindforhold stiller folk opp og fyller tribunene i Granåsen. Det er jo faktisk helt ellevilt, sier VM-sjef Åge Skinstad i en pressemelding.
VM-sjef Åge Skinstad er fornøyd med billettsalget til mesterskapet i Trondheim. Interessen er også stor foran TV-skjermen.
Foto: Morten Andersen / NRKGlimt-sjefen så langrenn før viktig Europa-kamp
Og mens man går på ski i Trondheim, skal det torsdag spilles Europacupfotball i Bodø.
Da møter gultrøyene i Glimt greske Olympiakos i åttedelsfinalen i Europa League.
Men også her er det VM-feber, i alle fall hos den sportsinteresserte sjefen.
– Jo da, jeg er veldig sportsinteressert, sier Kjetil Knutsen på onsdagens pressekonferanse.
Kjetil Knutsen legger ikke skjul på at han er sportsinteressert, også utover fotball. Tirsdag måtte han få med seg avslutningen på 10-kilometeren.
Foto: Lise Åserud / NTB– Det er mange idretter jeg syns er spennende, og jeg får med meg en del. Særlig der Norge gjør det godt, sier Knutsen og fortsetter:
– Og når vi har et mesterskap i Norge ... Da det var 10-kilometer tirsdag så løp vi inn og fikk med oss det aller viktigste.
– Jeg følger bra med, syns det er fascinerende og overførbart. Absolutt noe å lære av, konkluderer Knutsen.
NHO: Arbeidsgiver må velge selv
– Først må det sies at det er opp til den enkelte arbeidsgiver å bestemme hvor mye VM man kan se på jobb. Det vil variere hva arbeidsgiverne ønsker og hva de anser som praktisk mulig, sier direktør for arbeidsliv i NHO Nina Melsom.
Og det er forskjell på hvor mye av øvelsene man faktisk ser, mener Melsom.
– Å se femmila fra start til slutt eller å se Johaug eller Klæbo i sluttspurten påvirker produktiviteten litt forskjellig.
Nina Melsom er direktør for arbeidsliv i NHO.
Foto: Moment StudioLikevel kan det å dele idrettsopplevelser være bra for fellesskapet på arbeidsplassen, mener hun.
– TV-øyeblikk hvor Norge tar gull, får opp humøret hos de fleste og kan være en fin måte å skape fellesskap på. Det er gull det også.
Derfor er oppfordringen enkel for NHO-direktøren:
– Dette er opp til den enkelte bedrift. Bedrifter er ulike og de er nærmest å finne gode løsninger.
Forsker: Hver enkelt må vurdere
– Med såpass mange krevende saker i nyhetsbildet som det er nå, kan man umiddelbart tenke at folk bør se på VM for å ha et lyspunkt i hverdagen.
Det sier forsker og rådgiver på arbeidshelse ved UiT- Norges arktiske universitet, Thor Eirik Eriksen.
Arbeidslivsforsker Thor Eirik Eriksen har selv sitt hovedarbeidssted ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og må bruke privat nett om han skal følge med på Ski-VM.
Foto: Thor Eirik Eriksen Arbeids- og miljømed avd. Universitetssykehuset Nord-Norge– Men om det er en bra ting eller en uting kommer nok likevel an på.
Eriksen mener ulike yrker og ulike virksomheter har ulike forutsetninger for å kunne bruke tid og ressurser på dette i arbeidstiden, og at det derfor ikke finnes noe entydig svar på om det er en god ting eller en uting.
Noen vil hevde at dette utvilsomt er et trivselsfremmende gode, mens andre vil fastholde at å følge med på idrett er en aktivitet som må foregå etter arbeidstid.
– Jeg tenker at kloke ledere i enhver virksomhet selv er i stand til å vurdere om det er fornuftig, da basert på lokale forhold. Passer det inn her hos oss? Påvirker det virksomheten, positivt eller negativt?
Han legger til:
– Hvis det var en bussjåfør eller flykaptein underveis et sted, så ville jeg vært litt skeptisk. Men er man på hjemmekontor er det kanskje mer naturlig. Andre igjen kan finne det naturlig å ta en felles pause for å se innspurten på stafetten.
– Likevel; Om litt VM-kikking kan føre til økt trivsel på enkelte arbeidsplassen, kan det jo være en god ting, avslutter han.
Publisert 05.03.2025, kl. 16.35