Nordea mener tollfrykten er overdrevet

4 weeks ago 19



Tviler på trippelskvis, prisgalopp og vekstbrems:

Frykten for at amerikansk toll skal sette Norge i en trippelskvis og føre til dramatisk vekstbrems er sterkt overdreven, mener økonomene i Nordea Markets.

 Evan Vucci / AP / NTB
TOLLSJOKK: Effektene av tolløkningene president Donald Trump kunngjorde onsdag, blir neppe så dramatiske som man kan frykte, mener makroøkonomene i Nordea Markets. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Publisert 04.04.2025 12:10 Sist oppdatert 8 minutter siden

– Det er viktig å huske at handelskrigen ikke foregår i et vakuum. Andre motkrefter, særlig i Europa, kan faktisk føre til høyere vekst snarere enn lavere, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen og rentestrateg Lars Mouland i en analyse fredag.

Støvet har knapt lagt seg etter tollsjokket onsdag og torsdag, da president Donald Trump kunngjorde til dels kraftige tolløkninger på praktisk talt alt som importeres til USA.

Det har ikke manglet på advarsler om hvor dramatiske konsekvensene vil bli, hvis handelsutspillet utarter til en fullskala handelskrig globalt.

Trippelskvis

I Norge har blant annet finansminister Jens Stoltenberg (Ap) advarte mot en såkalt trippelskvis:

  • Først rammes vi av tollbarrierene som USA setter opp.
  • Så kan vi rammes vi av de mottiltakene EU setter opp for å beskytte sitt eget næringsliv.
  • Det vil så ramme veksten i verdensøkonomien og dermed den norske økonomien hardt.

– Vi deler ikke denne oppfatningen, skriver økonomene, som konkluderer med at «Trumps handelskrig vil neppe gi betydelig lavere vekst i Norge».

Nordea avviser

Punkt for punkt skriver de at:

  • Eksporten til USA utgjør bare 3 prosent av den samlede norske eksporten, og 6–8 prosent av fastlandseksporten. En tollsats på 15 prosent vil er derfor ha liten betydning. Mye av norsk eksport er dessuten råvarebaserte produkter som er vanskelig å erstatte med egen produksjon.
  • Det er svært usannsynlig at Europa vil innføre en universell toll mot sine handelspartnere, inkludert Norge, som et mottiltak mot amerikanske tollsatser. Det vil ikke være grunnlag for EU å innføre toll på mye av det vi eksporter til EU. I tillegg kan EØS-avtalen skjerme oss.
  • Økte tollsatser er åpenbart negativt for veksten i verdensøkonomien. Det kan bli redusert etterspørsel etter norske innsatsvarer til den europeiske bilindustrien, men i et makroperspektiv vil effektene for Norge være nokså små også på dette punktet.

Forsvar blir redningen

– I markedene ser vi at fokuset langt på vei har skiftet fra de negative konsekvensene av amerikanske tollsatser til positive effekter av investeringer og et styrket europeisk forsvar. EU planlegger å øke forsvarsutgiftene med 800 milliarder euro over de neste fire årene, poengterer Nordea-økonomene.

– I sum vil derfor vekstimpulsene fra utlandet til norsk økonomi ikke nødvendigvis bli negative, i hvert fall ikke på litt sikt, skriver de.

Read Entire Article