En gang mellom 16. og 19. mai vil en norsk satellitt brenne opp når den treffer atmosfæren. Det kan bli nyttig.
Publisert: 13.05.2025 13:05
NORSAT-TD blir den første norske nasjonale satellitten som faller ned fra verdensrommet.
– Denne hendelsen skal vi bruke til å lære mye mer om hva som faktisk skjer når en satellitt treffer atmosfæren og brenner opp, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk romsenter i en pressemelding.
I samarbeid med den europeiske romorganisasjonen ESA har Norsk romsenter organisert et prosjekt som skal analysere data som blir samlet inn fra NORSAT-TD når den treffer atmosfæren.
Treffer ikke bakken
Norge har skutt opp nasjonale småsatellitter siden 2010. Norsk romsenter har sørget for at seks av dem har endt opp i bane.
Selv om noen har gått ut på dato blir NORSAT-TD den første som faller ned. Ingen deler vil falle på bakken og utgjøre en fare.
NORSAT-TD skal observeres så lenge som mulig og vil sende data om egen tilstand så lenge de kan mottas. Resultatene fra prosjektet vil være nyttig for alle som opererer satellitter i verdensrommet og særlig i lave baner.
– Vi vil forhåpentlig få en bedre forståelse av hvordan vi kan håndtere tilbakevendings-hendelser i fremtiden, inkludert hvor lenge vi kan forvente å ha kontroll på satellitten. Vi tror også at vi vil øke kompetansen på hvordan vi skal operere satellitter i veldig lave baner, avslutter Hauglie-Hanssen.