Ny forskning: Barn svømmer dårligere ute

9 hours ago 3



Med sommeren i full sving, strømmer barn til strender, tjern og innsjøer over hele Norge.

Enkelte også alene for første gang.

Men, hvor trygge er barn egentlig når de bader ute i naturen? 

Et ferskt doktorgradsarbeid fra NTNU har testet nettopp dette. 

Resultatene er oppsiktsvekkende, men dessverre ingen overraskelse, ifølge forskerne. 

Forebygge drukning 

– Mange tror at man er trygg om man kan svømme, men det skal mer til, sier førsteamanuensis i kroppsøving ved NTNU, Jon Sundan. 

Han blant dem som har kartlagt hvordan barns svømmedyktighet påvirkes når de går fra et trygt, innendørs miljø til bading ute i naturen.

– Jeg er overhodet ikke overrasket over resultatet. Iblant er forskning bare en bekreftelse på det vi allerede vet, sier han.

Ifølge undersøkelsen regnes nemlig 8 av 10 barn som svømmedyktige innendørs, mens kun 3 av 10 barn som svømmedyktige utendørs. 

Forskning.no omtalte saken først. 

– Det er én ting å svømme i et basseng som på Tøyenbadet, AdO Arena eller Pirbadet – noe helt annet å håndtere bølger, mørke tjern og kaldt vann i naturen. Det er i sånne omgivelser de fleste drukningsulykkene skjer, sier Sundan.

Han understreker at lærere over hele Norge gjør et godt arbeid med svømmeopplæring, men mener det er mulig å gjøre noen endringer.

Nettopp for å forhindre drukningsulykker. 

Øve mer utendørs

 Elin Iversen
SVØMMING: Jon Sundan mener det er mulig å gjøre endringer i svømmeopplæringen for at barn skal bli tryggere utendørs. Foto: Elin Iversen

– For det første må vi skape realistiske situasjoner innendørs, som barna kan kjenne seg igjen i dersom de havner i en vanskelig situasjon ute.

Han sikter spesielt til øvelser der barn må øve på gjøre valg i spesifikke situasjoner – som hvor det er tryggest å komme seg opp, hvis de har falt utenfor en brygge. 

– Men det viktigste er at vi må trene mer ute. Man kan ikke overføre alt fra basseng til natur. 

– Barn burde for eksempel erfare hvordan det føles å få et kuldesjokk, hvordan kroppen reagerer – og hvordan de kan håndtere det, konkluderer han.

– Litt ekstremt 

 – Jeg synes det høres litt ekstremt ut med barn som skal måtte oppleve kuldesjokk, sier Jørgen Skjulstad. 

45-åringen tar ofte med seg sønnen Ellef til Sørenga i Oslo for å bade. 

– Sønnen min på 11 år får ikke bade uten å være under oppsyn. Det er kjempeviktig at foreldre er til stede og følger godt med på barna sine, sier Skjulstad.

 Vegard Bakke / TV 2
KRITISK: Jørgen Skjulstad mener det er kritisk at alle barn får jevnlig svømmeopplæring på skolen. Foto: Vegard Bakke / TV 2

Tobarnsfaren mener det ikke er nødvendig at barn skal utsettes for alle slags situasjoner i svømmeopplæringen. 

For ham er det viktigst at foreldre lærer barna sunn fornuft og at de unngår å sette seg selv i farlige situasjoner.

Likevel ønsker også han en endring i svømmeopplæringen.

– Det er kritisk viktig at skoler tilbyr svømmeopplæring jevnlig. Det finnes jo mange foreldre som ikke er gode svømmere selv, og som derfor verken føler seg trygge eller i stand til å lære barna sine, påpeker Skjulstad.

Han forteller at sønnens skole ikke har egen svømmehall og at han opplever at opplæringen varierer fra år til år. 

Nødvendig erfaring

– En utfordring er at det er store variasjoner i opplæringen. Hvor mye det prioriteres avhenger av kommunen skolen hører til, sier Egil Galaaen Gjølme.

Gjølme er dosent i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU og kan forstå Skjulstads ønske om konsekvent opplæring. 

Han mener at alle barn burde ha rett til et fast antall timer med opplæring – nettopp fordi ikke alle foreldre har mulighet eller kompetanse til å lære barna de mest grunnleggende svømmeferdighetene.

– Læreplanen er målstyrt, det vil si at det opp til den enkelte lærer og skole å vurdere når målet er nådd. Det kan være etter én time, eller etter 70. Det skaper store variasjoner, og det synes jeg er uheldig, sier han.

 Monika S. Nyhagen / NTNU
UTENDØRS: Egil Galaaen Gjølme har skrevet boken «Utendørs svømme- og livredningsopplæring». Foto: Monika S. Nyhagen / NTNU

Likevel mener også Gjølme at opplæringen ikke bør stoppe ved grunnleggende ferdigheter. 

Også han ønsker mer fokus på svømming og trygg ferdsel ute i naturen.

– Vi har ingen nasjonale tall, men en fersk masteroppgave ved NTNU viser at de aller fleste skoler underviser utendørs. Likevel varierer det kraftig hvor mye, og det er fortsatt et problem, sier han.

Ifølge Gjølme blir barn ofte flinke til å svømme i innendørs basseng, men ute i naturen mangler mange den nødvendige erfaringen.

– Det handler ikke bare om teknikk, men om å forstå risiko, kjenne sine egne grenser og ta gode og smarte valg, understreker han.

Read Entire Article