Ny skole til tre milliarder - i barnefritt område

6 hours ago 3



Nye Bjørvika skole vil koste tre milliarder, og kommer i et område der det foreløpig bor svært få barn og unge.

 Asplan ViakSKOLEN: En illustrasjon av Bjørvika skole - slik den skal fremstå når den er ferdig i 2027 - med planlagt åpning og skolestart i 2028. Foto: Illustrasjon: Asplan Viak
Oppdatert fredag 4. juli kl. 12:43
  • Det bygges en ny skole i Bjørvika, Oslo til en kostnad på tre milliarder kroner.
  • Skolen bygges i et område med få barn og unge, men skal ha plass til 840 elever, alle på ungdomstrinnet.
  • Oslo-politiet har tidligere uttrykt skepsis mot en stor skole i sentrum.
  • Utdanningsetaten mener skolen er en nødvendighet grunnet overfylte skoler i nærområdet.
  • Skolen ses også på som en del av byutviklingen i Bjørvika, og skal ha moderne fasiliteter, inkludert flerbrukshall og takarealer tilgjengelig for aktiviteter.

Den nye skolen i Oslos fjordnære sentrumsområde skal ha åtte klasser på hvert trinn. Men i skolens nærområde bor det per nå bare noen titalls ungdommer, melder NRK. På sikt vil dette trolig øke, når området bygges ut med nye boliger.

Samlet pris for den nye skolen som skal stå ferdig i 2027 eller til skolestart 2028, blir på over 3 milliarder kroner.

Utdanningsetaten oppgir en byggekostnad på rundt 2,5 milliarder kroner. Tomten er verdt 600–700 millioner kroner, ifølge anslag kommunen har fått.

– Blir det Norges dyreste skole?

– Når vi ser på prisutviklingen generelt, så er det den størrelsesorden man etter hvert kommer opp i, sier Anders Fremming Anderssen til VG.

Han er avdelingsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo kommune.

Og på grunn av høy tomtepris?

– Nei, kanskje like mye på grunn av prisen på selve byggingen.
Bare materialkostnadene har gått veldig opp i de senere årene, minner Anderssen om.

– Byutvikling

På NRKs spørsmål om så mye penger til en ny skole er riktig prioritering i en tid med anstrengt økonomi for skolesektoren, svarer han:

– Tre milliarder er veldig mye penger. Samtidig så er det veldig sjelden at man har en tomt hvor det ikke er bygget noe annet på fra før. Her kommer jo dette som et byutviklingsgrep, understreker Fremming Andersen.

Bjørvika skole skal ligge innerst på den såkalte Sørengautstikkeren og får et bruttoareal på 15.000 kvadratmeter for 840 elever.

 Tore Kristiansen / VGNÆROMRÅDET: En del av Bjørvika med stor byggeaktivitet i forgrunnen. Midt på bildet: Munch. Bildet er fotografert fra Ekeberg. Foto: Tore Kristiansen / VG

Motstand

I striden om ny skolestruktur i Oslo, advarte blant andre Oslopolitiet i sin høringsuttalelse mot en ny, stor ungdomsskole i sentrum.

De gikk i mot å konsentrere 800–900 ungdommer på en skole i Oslo sentrum. Men fremhevet at ungdom knyttet til sin lokale skole og sitt nærmiljø bør fortsette å gå på skole i eget nabolag.

Bjørvika skole

  • Skolen skal være en viktig del av byrommet
  • Skoleanlegget skal legge til rette for fysisk og kulturell aktivitet, både for skolens elever og lokalmiljøet ellers, både i og etter skoletid
  • Flerbrukshall
  • Dansesal
  • Ambisjoner om en unik skole med særegne tilbud
  • Løpebane - aktivitetsbane
  • Fotballbane – med klatrenett over
  • Styrketreningsrom
  • Bordtennisbord
  • Hengenett
  • Sittegrupper
  • Soneinndeling

(Kilde: Utdanningsetaten, Oslo kommune)

Nå sier den nye, ennå ikke vedtatte skolebehovsplanen at den nye skolen skal fylles opp av elever fra nedre Bekkelaget, Gamlebyen og noen fra Ekeberg. Dette bekrefter Fremming Anderssen overfor NRK.

Oslo kommunes oversikt viser at det i dag bare bor rundt 28 unge i alderen 13 til 15 år i Bispevika - som er navnet på nærområdet til skolen.

– Kan du forstå at noen reagerer på en kostnad på over 3 milliarder for en skole?

– Ja, det kan jeg jo forstå. Samtidig så er det nok den type summer vi også ser i forbindelse med andre skoler i den skolebehovsplanen. Ved at vi ikke bygger en ny skole i verdensparken på Furuset, så sparer vi en god del penger der, illustrerer Fremming Anderssen.

– Tror du en ny Bjørvika skole vil trekke flere barnefamilier til skolens nærområde?

– Det er litt vanskelig å si om skolen i seg selv vil gjøre det. Nå er hovedgrunnen til at vi tenker at det bør være en ungdomsskole der - at Jordal skole er helt sprengt. Og det trengs også ungdomsskolekapasitet for andre som hører til i det området. Det er egentlig den primære driveren i dette, sier han til VG.

 Hanna Kristin Hjardar / VGSPRENGT: Jordal skole, som også inneholder ungdomstrinn, har ikke plass til flere elever: en viktig grunn til at Bjørvika skole blir ren ungdomsskole, ifølge Oslo kommune. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

– Men skolens fasiliteter vil jo gjøre det interessant for barn og unge å tilbringe tid der. Skolen vil jo være et anlegg for bydelen - åpen på kvelder og i helger. Så sånn sett så kan jo det være en driver da, legger han til.

– Sånn som det ser ut nå, så er det ikke så veldig mange barnefamilier i Bjørvika-området. Men det kan jo forandre seg, sier Fremming Andersen til NRK.

Hva synes du om at Oslo kommune bruker tre milliarder på en ungdomsskole i et område med svært få barn og unge?aDet synes som en helt håpløs beslutning. Bygg heller ut og sats på de eksisterende skolene i byen.bDet er et godt tiltak og byutvikling i et moderne område av hovedstaden. Elever fra tilstøtende områder må kunne bruke en slik skole.cVet for lite om bakgrunnen for skoleutbyggingen og behovet i Oslo.

Skolen bygges fleksibelt, slik at den kan omdannes til et eventuelt fremtidig behov for en barne- og ungdomsskole.

Skolen bygges også slik at det blir mulig å gå på skolens tak, slik som på Operaen i samme nærområde.

Dette vil åpne området for ikke-organiserte aktiviteter som bordtennis, og en fotballbane. Prosjektet inkluderer også flerbrukshall med tre gymsaler, dansesal, spesialutstyrte arealer og utomhusarealer, ifølge entreprenøren AF Gruppen.

Read Entire Article