I fjor advarte Oslo-ordfører Anne Lindboe mot fyll og støy på 17. mai. I år stemmer hun for å tillate skjenking fra klokken 08:00 på nasjonaldagen.
Publisert: 27.04.2025 20:07 | Oppdatert: 27.04.2025 20:20
Kortversjonen
- Oslo-ordfører Anne Lindboe, som tidligere advarte mot fyll på 17. mai, støtter nå tidlig skjenking fra kl. 08:00 samme dag.
- Byrådet, med Høyre og Venstre, har hasteinnkalt til møte for å få godkjent skjenkeforslaget i tide. Det ventes knappest flertall i bystyret.
- Forslaget møter kritikk fra opposisjonen og KrF. Stortingspolitiker Mímir Kristjánsson frykter negative effekter for barn med alkoholiserte foreldre.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Jeg har et inntrykk av at folk i større grad tar med seg fylla ut i gatene. Sånn skal vi ikke ha det på 17. mai, sa ordfører Anne Lindboe (H) til Aftenposten i fjor.
Den tidligere barneombuden fortalte at hun hadde snakket med mange barn som gruet seg til 17. mai på grunn av fyll eller bråk og støy i offentlige rom.
På onsdag skal hun imidlertid være med og stemme frem et forslag om å tillate skjenking fra klokken 08.00 på 17. mai.
Det er to timer før barnetoget går fra Akershus festning.
Hasteinnkalte til møte
Aftenposten skrev nylig at byrådet hasteinnkalte til et ekstramøte i finansutvalget for å få behandlet forslaget i tide til 17. mai.
Byrådet består av Høyre og Venstre, som altså også kommer til å stemme for forslaget når det skal opp i bystyret på onsdag.
Forslaget ligger an til å få knappest mulig flertall, blant annet takket være en stemme fra ordføreren selv.
– Jeg støtter forslaget. Jeg mener samtidig at det er viktig at reglene er tydelige. Vi må ha tillit til at serveringsstedene er sitt ansvar bevisst, og tar det på alvor, sier Lindboe til Aftenposten.
– Er ikke byrådets forslag en liberalisering som åpner for enda mer «fylla i gatene», slik du advarte mot i fjor?
– 17. mai er barnas dag, og da må vi voksne ta ansvar. Vi vet at noen barn gruer seg fordi voksne drikker for mye, og det må vi ta på alvor. Hensynet til barna og en trygg feiring må alltid ligge i bunn.
– Alternativet til 17. mai-frokost for en del personer er ikke nødvendigvis alkoholfrie arrangementer, men hjemmefest uten kontroll på hverken alder eller hvor påvirket personene blir.
– Støtter du forslaget?
– Jeg støtter forslaget. Jeg mener samtidig at det er viktig at reglene er tydelige. Vi må ha tillit til at serveringsstedene er sitt ansvar bevisst, og tar det på alvor.
Har fått voldsom kritikk
Opposisjonen i bystyret har gått hardt ut mot forslaget. Det samme har byrådets samarbeidsparti KrF.
Forslaget har i tillegg høstet sterk kritikk fra andre hold. Stortingspolitiker Mímir Kristjánsson (R) – hvis far var alkoholiker, og som selv omtaler seg som «fyllik» – har gått hardt ut mot forslaget.
Mímir Kristjánsson
Rødt-politiker, forfatter og selverklært fyllik
Byråd for kultur og næring Anita Leirvik North forsvarte imidlertid forslaget overfor Aftenposten.
– Det er i dag tradisjon for at mange har champagnefrokost hjemme. Med denne endringen vil deler av alkoholkonsumet flyttes inn på restauranter og barer. Der er det ansvarlig skjenking av alkohol med klare regler mot overskjenking.
Til kritikken fra Kristjánsson, om at forslaget kan gå utover barn med alkoholiserte foreldre, svarte hun følgende til TV 2:
– At noen ikke klarer å håndtere livet og samfunnet, skal ikke begrense andre sine muligheter.