Den norske landslagsledelsen har valgt et oppsiktsvekkende lag og oppsett til damestafetten fredag.
Publisert: 06.03.2025 18:00 | Oppdatert: 06.03.2025 18:20
På ankeretappen har de nemlig valgt Kristin Austgulen Fosnæs, bare 24 år og mesterskapsdebutant, og ikke rutinerte Heidi Weng slik flere har trodd.
Det bekrefter landslagstrener Sjur Ole Svarstad overfor VG.
Laget – i denne rekkefølgen – går stafetten for Norge: Heidi Weng (klassisk), Astrid Øyre Slind (klassisk), Therese Johaug (fristil) og Kristin Austgulen Fosnæs (fristil).
Deres argeste rivaler om gullet, nemlig svenskene, stiller følgende lag: Emma Ribom, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling.
– Hva har du å si til eventuelle kritikere som mener dere burde ha valgt Heidi Weng, som mange anser har en god skøytespurt, som ankerkvinne?
– Jeg tror det kan passe Heidi vel så bra å gå den førsteetappen. Hun liker bakkene her i Trondheim og jeg har en følelse av at hun kan gå inn i stafetten med mer senkede skuldre. Men hun hadde helt sikkert klart seg bra på siste etappe, hun også, sier Svarstad.
Langrennsekspert Torgeir Bjørn har følgende å si om uttaket og oppsettet av laget:
– Det blir en steintøff oppgave og røft for Kristin. Hun føler seg som det svakeste punktet på laget og det å gå opp mot Jonna Sundling, det er ingen takknemlig oppgave, sier NRK-eksperten.
Torgeir Bjørn
Langrennsekspert
Sundling har vært i kalasform i VM så langt. Hun har bronse fra 20 kilometer med skibytte og gull i både sprint og lagsprint.
Bjørn innrømmer at han hadde sett for seg Fosnæs på en førsteetappe og Heidi Weng som ankerkvinne.
– Man må jo spørre om bakgrunnen for at man havner på det valget. Men vil ikke Heidi gå, så kan du ikke bruke Therese eller Astrid, heller. Mest sannsynlig har Heidi blitt bedt om å ta oppgaven, men har ikke ønsket det. Det er min tanke, selv om jeg ikke vet, sier han.
Sjur Ole Svarstad
Landslagstrener langrenn
For Fosnæs blir ankerkvinne-oppgaven en enorm en på hjemmebane i Granåsen.
Hun gikk 20 kilometeren med skibytte sist søndag i VM, der hun ble nummer ti.
Norge er regjerende stafettmester fra Planica-VM 2023 og 24-åringen har aldri hatt en slik oppgave.
Svarstad forteller at Fosnæs først og fremst er glad for at hun får gå stafetten som starter klokken 13.15 fredag.
– Men vi kunne se at hvilepulsen høynet seg av «uforklarlige årsaker» etter at beskjeden kom, sier han og humrer.
– Samtidig tror jeg hun kan oppleve å bli sendt ut i en god posisjon på den siste etappen. Det blir spennende å se. En skøyteetappe passer henne bra og hun er den av våre med best spurtegenskaper, selv om ingen forventer at man skal slå Sundling i en spurt. Men det kan være andre lag der også der det er greit med fart på en sisteetappe, sier Svarstad.
Da VG spør hvordan ledelsen har resonnert og bestemt seg for dette uttaket, svarer han slik:
– Vi ønsker å gå offensivt ut og se om kan strekke litt i feltet. Vi har VM på hjemmebane, stafett er den øvelsen som kanskje er mest stas av alle. Da vil vi være med å prege den stafetten og røske litt i feltet fra begynnelsen av.
– Og Kristin har en brukbar avslutning. Det er flere gode argumenter for at vi stabler på beina de største stjernene først, så lar vi det stå til. Det er bedre med en offensiv innstilling enn defensiv.