Politibetjent som ble dømt for å ødelegge bevis vant delvis frem – fradømmes ikke jobben

10 hours ago 4



I april i fjor ble politibetjenten innkalt til avhør. Foranledningen var at en kompis av ham var blitt varetektsfengslet, siktet for mishandling i familieforhold. Mot slutten av avhøret ble politibetjenten forelagt en beslutning fra tingretten om tredjemannsransaking av hans telefon, for å undersøke hva den fengslede kompisen hadde skrevet til ham.

I stedet for å gi fra seg sin private telefon, overleverte politibetjenten tjenestetelefonen. En halv time etterpå ringte betjenten til sjefen sin, og forklarte at det var skjedd en «kjempefeil». Han hadde levert tjenestetelefonen fordi hans private telefon var blitt knust i et snøscooteruhell noe tid i forveien.

Glovarmt vrak

Umiddelbart etterpå dro han tilbake til etterforskerne, og leverte restene av sin private Iphone. Etterforskeren forklarte i Vestre Finnmark tingrett at telefonen da lå i en brødpose, smadret, delvis bøyd og «kokevarm».

På direkte spørsmål fra etterforskeren, benektet betjenten å ha knust telefonen rett før overleveringen. Etterforskeren følte seg ikke overbevist, og innhentet teledata fra operatøren. Utskriften viste at den aktuelle telefonens unike IMEI-nummer hadde vært i bruk – med politibetjentens private SIM-kort – frem til cirka en time før det varmeutviklende vraket ble levert i en brødpose.

Vestre Finnmark tingrett kom i desember til at betjenten selv hadde ødelagt telefonen rett etter at han kom ut fra avhøret, for å hindre etterforskningen av sin egen kompis:

«Etter rettens syn fremstår tiltaltes forklaring som oppkonstruert for å forsøke å unndra seg straffeansvar eller tap av stilling som tjenestemann», skrev tingretten, og dømte mannen til ubetinget fengsel i 21 dager og fradømmelse av stillingen. Retten mente det ville være «ytterst problematisk og helt ødeleggende for tilliten til politiet» om mannen skulle få gå tilbake til sin stilling som politibetjent.

Uklar konsekvens

Hålogaland lagmannsrett tillot ikke anken over skyldspørsmålet, men har nå behandlet reaksjonsfastsettelsen. Der opprettholdes fengselsstraffen på 21 dager, men lagmannsretten vil ikke være med aktors påstand om fradømmelse av stillingen. Lagmannsretten skriver:

«Bevisst ødeleggelse av et bevis som forsøkes innhentet under etterforskning av en alvorlig straffesak reiser i utgangspunktet klare spørsmål til hvorvidt siktede er skikket til å utføre tjeneste som politibetjent.

Det er likevel forhold ved denne saken som gjør at konklusjonen på dette spørsmålet ikke uten videre er opplagt. Siktede har forklart seg om hvordan han ble «satt ut» i situasjonen og opptrådte irrasjonelt. I tillegg er det høyst uklart hvilken betydning bevissikring av hans mobiltelefon hadde for etterforskningen av primærforbrytelsen (...). Hans handling kan i så måte ha vært lite tjenlig, ettersom bevis han fjernet ved å ødelegge egen telefon ventelig var i behold på partenes telefoner/nettbrett. Når betydningen handlingen hadde for etterforskningen av den aktuelle straffesaken er uklar, samtidig som dette momentet er sentralt for vurderingen av alvoret i siktedes handling, blir det også noe utfordrende å ta stilling til forholdsmessigheten av å fradømme siktede hans stilling.»

Kan fortsatt miste jobben

Retten viser videre til at det i praksis ikke finnes sammenlignbare tilfeller hvor påstand om slikt rettighetstap, ettersom praksis stort knytter seg til vold og korrupsjon.

Espen Henrik Johansen, Djerv Advokatfirma.

«Samlet gjør dette at lagmannsretten ikke finner grunn til å anvende rettighetstap som en del av straffereaksjonen mot siktede. Det er lagmannsrettens vurdering at en administrativ vurdering av arbeidsforholdet fra arbeidsgivers side vil gi et bedre grunnlag for å ta stilling til om det ut fra behovene internt i politiet og av hensyn til tillitt fra allmennheten er nødvendig med arbeidsrettslige sanksjoner overfor siktede», heter det videre i dommen.

Hvorvidt mannen beholder jobben i politiet er dermed fortsatt et åpent spørsmål, men det blir det i så fall arbeidsgiver selv som må ta stilling til. Forsvarer Espen Henrik Johansen fra Djerv Advokatfirma sier hans klient vil anke straffutmålingen videre til Høyesterett.

– Vi har mottatt dommen og er enig med lagmannsretten i at det ikke er grunnlag for at domstolen avsier dom for tap av stilling. Når det gjelder spørsmålet om riktig reaksjon, så synes lagmannsretten sin avgjørelse å være vesentlig for streng. Straffutmålingen slik det foreligger vil derfor ankes, sier Johansen.

Read Entire Article