Positive dopingtester fra gummigranulat? Vi er ikke så overrasket.

5 days ago 6



Inne i LSK-hallen fant vi bildekkrelaterte kjemikalier i små partikler i luften, skriver Cathrine Brecke Gundersen og Elisabeth Rødland. Bildet er fra toppseriekampen mellom Lillestrøm og Vålerenga i april. Foto: Javad Parsa, NTB

De samme kjemikaliene finnes også langs høyt trafikkerte veier i Oslo.

Publisert: 09.07.2025 19:14

Beskjeden om at gummigranulat er kilden til positive dopingtester, kom ekstremt overraskende på Norges Fotballforbund. Vi som jobber med kjemikalier i gummigranulat, er imidlertid ikke like overrasket.

Gummigranulat = en cocktail av kjemikalier

Gummigranulat lages av kasserte bildekk som kuttes opp i små biter. Bildekk inneholder mange ulike kjemikalier. Disse følger med granulatet og spres deretter utover fotballbanene.

Mengden kjemikalier i bildekk har økt drastisk siden de først ble tilsatt på 1950-tallet. I dag finner man et hundretall ulike typer kjemikalier som til sammen kan utgjøre så mye som 5 til 10 prosent av dekkets vekt. Kjemikaliene er tilsatt for å øke holdbarheten og stabiliteten til dekket og gi egenskaper som godt veigrep og mindre rullemotstand.

Det aktuelle stoffet som fotballspillerne testet positivt for, dimetylbutylamin (DMBA), antas å dannes fra tilsetningsstoffet 6PPD. Dette er et av de vanligste kjemikaliene i bildekk. Det skal bidra til at dekket ikke sprekker opp og forvitrer, og det utgjør gjerne så mye som 0,4 til 2 prosent av dekket.

Flere kjemikalier innendørs enn utendørs

Studier finner flere kjemikalier i gummigranulat fra innendørsanlegg sammenlignet med utendørsanlegg. Det skyldes at granulat innendørs er beskyttet mot nedbrytning fra sollys og regn.

Dette så vi også da vi sammenlignet granulat mellom LSK og Obos-hallene og utendørsanleggene på Valle Hovin og Apalløkka, som en del av Miljødirektoratets screeningprogram for nye miljøgifter i samarbeid med Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Tilsvarende forventer vi å finne flere kjemikalier i luften innendørs enn utendørs, siden det er mindre utskifting av luften inne. Noen av kjemikaliene er sterkt bundet til gummien, mens andre kan «lekke» ut og over i luften.

Paralleller til høyt trafikkert vei

Inne i LSK-hallen fant vi også bildekkrelaterte kjemikalier i små partikler i luften. De samme kjemikaliene finnes langs høyt trafikkerte veier her i Oslo, som på Smestad, Alna og Hjortnes. Disse kjemikaliene er altså rundt oss i bymiljøet, og vi kan eksponeres for dem når vi trener.

Bildekk er et materiale som er utviklet og testet for å være på veien, ikke på treningsanlegg.

Som kjent er det kommet et EU-forbud mot bruk av gummigranulat på kunstgressbaner, og det jobbes for å finne en erstatning. Men med over 1500 kunstgressanlegg vil det ta tid før granulat er helt borte fra norske fotballbaner.

Ukjent omfang

Med det store antallet kjemikalier som finnes i bildekk, er det altså ikke så overraskende at man finner et prestasjonsfremmende stoff i blandingen. Enda verre er det dersom noen av stoffene viser seg å ha helseskadelige effekter.

Det trengs mer data for å vite hvilke kjemikalier vi eksponeres for, ved hvilke nivåer og om det kan ha langtidseffekter. Når det nå skal gjøres ekstra tester i LSK-hallen, anbefaler vi at det også testes for flere av disse bildekkstoffene og ikke bare DMBA.

Read Entire Article