Presset Putin må velge

4 hours ago 3



Zelenskyj sier han reiser til Istanbul og at han er klar til å møte Putin på torsdag.

Jeg tviler på om det blir et ukrainsk-russisk toppmøte denne uken.

Putin ønsker å vinne tid. Han vil fortsette krigen og okkupere større områder. Han krever det samme av Ukraina som han gjorde da Russland startet fullskalainvasjonen for mer enn tre år siden.

 GENYA SAVILOV / AFP / NTBTysklands forbundskansler Friedrich Merz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Storbritannias statsminister Keir Starmer and Polens statsminsiter Donald Tusk ankommer en pressekonferanse i Kyiv 10. mai. Foto: GENYA SAVILOV / AFP / NTB

Ukraina, USA og europeiske ledere har foreslått en 30 dagers våpenhvile. For ikke å støte Donald Trump sa Putin at han «i prinsippet» støttet en våpenhvile, men han stilte samtidig så mange betingelser at det ikke ble noe av.

Lørdag var Tysklands forbundskansler Friedrich Merz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Keir Starmer og Polens statsminister Donald Tusk på besøk hos Zelenskyj i Kyiv. De ble enige om å gå inn for en betingelsesløs våpenhvile fra 12. mai, noe de antok at Trump stilte seg bak.

Hvis ikke Putin godtok dette ville de vestlige landene innføre enda hardere sanksjoner mot Russland.

Ballen var spilt over til Putin, som reagerte raskt natt til søndag. I stedet for å forholde seg til forslaget om en våpenhvile foreslo Putin direkte samtaler med ukrainerne og at disse kunne finne sted i Tyrkia.

Valget av møtested var ikke tilfeldig. Partene møttes i Tyrkia til samtaler i det første året etter fullskalainvasjonen. President Recep Tayyip Erdogan stiller gjerne opp som vertskap for nye møter.

Trump likte det han hørte fra Putin. I innlegg på Truth Social skrev Trump at Ukraina umiddelbart burde gå med på Putins forslag.

Meldingen fra Donald Trump var klar: Hold møtet nå!

 JIM WATSON / AFP / NTBPresident Donald Trump på en pressekonferanse i Washington, D.C. 12. mai. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

Tilsynelatende hadde Putin enda en gang klart å få Trumps støtte. Trump skrev at han «begynner å tvile på om Ukraina vil gå med på en avtale med Putin».

Det er ingen grunn til å tvile på at ukrainerne ønsker en varig og rettferdig fredsløsning. De er ofre for den uprovoserte og folkerettsstridige krigen som Putin fører mot dem, og som har krevd enorme tap og lidelser. Det er imidlertid all grunn til å tvile på Putins intensjoner.

Europeiske ledere har brukt tid og krefter på å overbevise Trump om at USA og Europa må stå sammen og legge press på Russland. Men med sitt utspill om direkte samtaler kunne det se ut til at Putin igjen hadde klart å splitte de allierte.

Trump driver utenrikspolitikk gjennom spontane meldinger i sosiale medier og han har stadig latt seg overbevise av Putins tomme løfter.

Ukrainerne er ikke naive. De vet bedre enn noen at de ikke kan stole på det som kommer fra Kreml.

Putin viser hver dag at han vil fortsette krigen. Han ignorerer kravet om en våpenhvile og natt til mandag angrep hans styrker ukrainske mål med over hundre kampdroner.

Bør Putin og Zelenskyj møtes personlig?aJa, det er veien til fred.bNei, det kommer det ikke noe ut av.cUsikker.

Siste ord var ikke sagt i det hektiske diplomatiske spillet i helgen. Zelenskyj tok Putin på ordet.

–Jeg kommer til å vente på Putin i Tyrkia på torsdag. Personlig. Jeg håper russerne denne gangen ikke kommer med unnskyldninger, sa den ukrainske presidenten.

Det var ikke det Putin så for seg da han i helgen foreslo å gjenoppta samtalene mellom de to landene. Det var ikke noe i det Putin sa som åpnet for at han personlig ville delta i samtalene. Han minnet om tidligere forhandlingsrunder som foregikk mellom representanter på et lavere nivå enn stats- og regjeringssjefer.

Zelenskyjs smarte trekk satte Putin under press. Hvis han ikke reiser til Istanbul bør det være tydelig for alle, også Trump, hvem som står i veien for fred.

Det kan føre til at Trump omsider mister tålmodigheten med Putin, og hans stadige utsettelser og mange betingelser.

 GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTBPå en pressekonferanse i helgen foreslå Vladmir Putin direkte forhandlinger med Ukraina. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTB

Hvis Zelenskyj og Putin faktisk møtes i Istanbul denne uken vil det være en hendelse for historiebøkene. Da vil både ledernes ord og kroppsspråk bli gransket og analysert i minste detalj.

Putin tror sikkert han behersker denne kunsten etter 25 år ved makten. Men de siste årene har Zelenskyi hatt en langt høyere profil på verdensscenen enn Putin, som er utestengt fra mange land og internasjonale fora.

Det positive er at det nå for første gang på lenge er en bevegelse i retning av reelle forhandlinger og en mulig politisk løsning. Det skyldes både amerikansk diplomati og innsatsen fra den såkalte koalisjonen av villige europeiske land. Endelig er det et håp om at den grufulle krigen kan gå mot slutten.

Det første skrittet bør være en våpenhvile, uten forbehold. Det neste skritt er direkte forhandlinger mellom partene. Hvis ikke presidentene møtes i Tyrkia kan det likevel bli samtaler mellom deres utsendinger.

Det vil markere et stort fremskritt. Det betyr ikke at veien videre blir enkel. Ukraina og Russland står svært langt fra hverandre i synet på hvordan en fredsavtale skal se ut.

Ukraina kjemper for selvstendighet og frigjøring av okkupert land. Putin vil gjøre Ukraina til en lydrike og annektere store deler av nabolandet.

Ukraina har folkeretten på sin side. Både i krig og fred vil de trenge vestlig støtte for å ta vare på selvstyre og sikre grenser.

HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article